Aanleiding en voorgeschiedenis
Het gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 november 2019 en aangepast in de gemeenteraad van april 2020. Dit reglement werd vastgesteld voor de periode 2020-2025. Naar aanleiding van de fusie met Ruiselede werd beslist om het reglement verder te zetten in de nieuwe fusiegemeente, met een aanpassing om de premie retroactief te kunnen laten aanvragen.
Het aangepast reglement zal in werking treden vanaf 1 november 2024 en loopt door tot 31 december 2031.
Feiten, context en argumentatie
In Wingene waren er de afgelopen jaren enkele aanvragers die pas kort na of tijdens de uitvoering van hun werken weet kregen van het bestaan van de aanpassingspremie en daardoor geen voorafgaandelijk advies meer konden vragen en de premie aldus misliepen. In het werkingsgebied van IGS Wonen Regio Tielt hebben de gemeenten Ruiselede en Meulebeke nog een eigen premiereglement (verbeteringspremie) waarin er ook een categorie voor de woningaanpassing 65+ voorzien wordt. In die reglementen wordt er enkel naar de factuurdatum van de uitgevoerde werken en de leeftijd van de woning gekeken, alsook de extra staving met foto’s van voor en na de werken.
Het voorafgaand professioneel advies is een knelpunt waarbij in de praktijk soms wat moeilijkheden mee werden ervaren. Zo komt de mutualiteit niet voor elk type werk meer op huisbezoek (bvb. automatisatie van rolluiken) en is er intussen ook de vzw Blijf Actief Wonen, waar in het vorig reglement nog naar verwezen werd, failliet gegaan. Anderzijds blijkt ook wel dat we de beoogde doelstelling vaak niet halen: het verplicht voorafgaand professioneel advies was immers in het reglement ingevoegd om de mensen er toe te brengen om de renovatiewerken ruim genoeg te laten bekijken en hen mogelijks op ideeën te brengen om verdere investeringen aan de woning te doen. Echter, in de praktijk stellen we over het algemeen vast dat dit advies voor de burgers enkel een administratieve verplichting is om hun premiedossier in orde te krijgen, eerder dan dat ze hierdoor extra werken overwegen.
Een andere reden van deze verplichting was ook ingegeven om controle over het premiebudget te kunnen houden en de mensen niet zomaar op basis van factuurdatum een premie te kunnen geven; om een eerste toeloop op de premie te vermijden (na schrapping van het oude huisvestingsreglement uit 2004 met de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2019 en het hogere premiebedrag dat in de nieuwe premie werd ingeschreven). Door de jaren heen hebben we vastgesteld dat die stormloop er nooit echt geweest is en we het budget van 25.000 euro nooit uitputten.
Het is de bedoeling om het aangepaste reglement na de fusie vanaf 1 januari 2025 ook beschikbaar te maken voor de inwoners van het vroegere grondgebied van Ruiselede.
Bevoegdheid en juridische grond
- de beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2013 houdende goedkeuring van het Woonbeleidsplan 2013-2019
- de beslissing van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van het gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning
- het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40
Financiële gevolgen
Hetzelfde budget van 25.000 euro blijft jaarlijks voorzien worden vanaf 2025.
Bijlagen
- huidig reglement aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 27 april 2020
- ontwerpreglement aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning (in doc en pdf)
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad stelt de wijziging en coördinatie vast van het reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Artikel 2
Het aangepast reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning treedt in werking op 1 november 2024 en loopt door tot 31 december 2031.