Aanleiding en voorgeschiedenis
De notulen van de vorige vergadering zijn ter beschikking van de gemeenteraadsleden. Zij kunnen er kennis van nemen via eNotulen. Het verslag van de vorige raad ligt telkens ter goedkeuring voor.
Feiten, context en argumentatie
De notulen van de vorige vergadering zijn ter beschikking van de gemeenteraadsleden. Zij kunnen er kennis van nemen via eNotulen. Het verslag van de vorige raad ligt telkens ter goedkeuring voor.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de zitting opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen aangepast. Als er geen opmerkingen zijn, beschouwt men de notulen als goedgekeurd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.
Bevoegdheid en juridische grond
- de omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005
- het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 32
- het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021
Bijlagen
- verslag vorige zitting
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het verslag van de zitting van 27 februari 2023 goed.
Aanleiding en voorgeschiedenis
In zitting van 28 januari 2019 stelde de gemeenteraad de deontologische code voor mandatarissen vast, in toepassing van artikel 39 van het decreet lokaal bestuur (hierna DLB).
Door een wijziging van het DLB moeten vanaf 2 maart 2023 alle lokale besturen die nog geen deontologische commissie hebben er één oprichten. Dat moet zowel in de gemeente als in het OCMW. Dit kan op eenvoudige wijze door de toevoeging van een addendum aan de deontologische code, dat handelt over de oprichting van een deontologische commissie voor gemeenteraadsleden.
Feiten, context en argumentatie
De decreetwijziging bepaalt in hoofdzaak dat:
- de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk een deontologische commissie moeten oprichten.
- de deontologische codes van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn regels moeten bevatten over de deontologische commissie, meer bepaald over de samenstelling, werking en bevoegdheid.
- de deontologische commissie van de gemeenteraad en die van de OCMW-raad bestaan beiden minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.
Om hierin te voorzien, kan het bestuur op eenvoudige wijze een addendum toevoegen aan de bestaande deontologische code, waarin deze bepalingen opgenomen zijn.
Het toe te voegen addendum behandelt een hoofdstuk over de naleving en handhaving van de gedragscode voor gemeenteraadsleden en omvat onder meer:
- de oprichting en samenstelling van een deontologische commissie: elke fractie is vertegenwoordigd door 1 lid, aan te duiden middels voordrachtakte. De voorzitter van de gemeenteraad is toegevoegd commissielid, als voorzitter van de commissie;
- werking en bevoegdheid van de deontologische commissie;
- formele procedures bij vermoeden of vaststellen van schendingen.
Concreet zijn artikelen 32 tot en met 36 van de initiële gedragscode van 28 januari 2019 te vervangen en aan te vullen door de nieuwe artikelen 32 tot en met 41, opgenomen in bijlage.
Voor de leesbaarheid en toegankelijkheid van het document is het aangewezen om na toevoeging van het addendum over te gaan tot de coördinatie van de gedragscode.
De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van dit addendum en de coördinatie van de deontologische code voor gemeenteraadsleden.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 39, 74, 83 en 112
- het besluit van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 over de vaststelling van de deontologische code voor mandatarissen
Financiële gevolgen
/
Bijlagen
- deontologische code mandatarissen van 28 januari 2019
- toe te voegen addendum bij de deontologische code mandatarissen over het hoofdstuk naleving en handhaving van de deontologische code, artikelen 32 tot en met 41
- gecoördineerde versie van de deontologische code na toevoeging van het addendum
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad voegt een addendum toe aan de deontologische code mandatarissen, handelend over de oprichting, samenstelling en werking van de deontologische commissie voor de gemeenteraad. Dit addendum vervangt de artikelen 32 tot en met 36 van de initiële gedragscode van 28 januari 2019 door de nieuwe artikelen 32 tot en met 41.
Artikel 2
De raad stelt de coördinatie van de deontologische code voor gemeenteraadsleden vast, met de opname van het addendum zoals in bijlage toegevoegd. Deze bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 3
Dit besluit treedt onmiddellijk in werking.
Aanleiding en voorgeschiedenis
In de zitting van vandaag stelde de raad de coördinatie van de deontologische code voor gemeenteraadsleden vast, met de opname van een addendum over de voorwaarden van de samenstelling en oprichting van de deontologische commissie.
Elke fractie is vertegenwoordigd door 1 commissielid die effectief in de gemeenteraad zetelt, aan te duiden middels voordrachtakte. De voorzitter van de gemeenteraad is toegevoegd commissielid, als voorzitter van de commissie. De fracties kunnen één of meerdere plaatsvervangers voordragen, die eveneens in de raad moeten zetelen.
Feiten, context en argumentatie
De politieke fracties vertegenwoordigd in de gemeenteraad dienden een voordracht in ten aanzien van de voorzitter van de gemeenteraad, als volgt:
De fractie CD&V draagt voor:
De fractie Burgerbelangen draagt voor:
De fractie N-VA draagt voor:
De ingediende en nageziene voordrachtakten zijn conform de bepalingen van artikel 32 van de deontologische code en meer dan de helft van de leden per fractie ondertekenden de voordracht van hun fractie. Er zijn geen dubbele voordrachten ingediend. De gemeenteraad kan ze dus ontvankelijk verklaren. Bijgevolg bestaat de deontologische commissie uit de voorgedragen effectieve leden van de fracties, aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad, als voorzitter van deze commissie.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 39, 74, 83 en 112
- het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2023 over: Toevoeging addendum aan en coördinatie van de deontologische code voor gemeenteraadsleden - vaststelling
Financiële gevolgen
/
Bijlagen
- gecoördineerde versie van de deontologische code gemeenteraad
- voordrachtformulieren deontologische commissie
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van de voordrachten ingediend door de fracties vertegenwoordigd in de raad ten aanzien van de voorzitter, voor de samenstelling van de deontologische commissie gemeenteraad.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt goed de aanstelling van de heer Lieven Huys, mevrouw Martine Devisscher en de heer Pieter-Jan Verhoye als effectieve leden van de deontologische commissie, voorgedragen door respectievelijk de CD&V-fractie, de fractie Burgerbelangen en de N-VA fractie. Bijgevolg is de deontologische commissie samengesteld uit de voorzitter van de gemeenteraad de heer Hendrik Verkest, raadslid Lieven Huys, raadslid Martine Devisscher en raadslid Pieter-Jan Verhoye.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt goed de aanstelling van de heer Brecht Warnez, de heer Kobe Vandeweghe, mevrouw Fabienne Allaert en mevrouw Marie-Christine Vandendriessche als plaatsvervangende leden van de deontologische commissie, voorgedragen door respectievelijk de CD&V-fractie, de fractie Burgerbelangen en de N-VA fractie.
Aanleiding en voorgeschiedenis
In toepassing van artikel 332 en 333 van het decreet over het lokaal bestuur, krijgt de gemeenteraad kennis van de definitieve antwoorden van de toezichthoudende overheid over ingediende klachten.
Feiten, context en argumentatie
De afgelopen periode tussen 3 mei 2022 en 17 februari 2023 zijn er diverse klachten ingediend bij de toezichthoudende overheid die onder deze toepassing vallen: deze klachten houden alle onderling verband met elkaar.
Het is de bedoeling om dergelijke klachtendossiers stelselmatig ter kennis te geven van zodra de toezichthoudende overheid een definitief antwoord overmaakt. Eénmalig liggen nu een aantal dossiers gebundeld voor ter kennisgeving aan de raad.
Het gaat in totaal om vijf dossiers, namelijk: nummers 2022.000382; 2022.001040; 2022.001182; 2023.000023 en 2023.000026, waarover het Agentschap Binnenlands Bestuur al een antwoord formuleerde.
In geen enkele van de afgehandelde klachten heeft de toezichthoudende overheid beslist om maatregelen te nemen tot vernietiging of schorsing van besluiten, enkel formuleerde het algemeen bestuurlijk toezicht een opmerking bij de klacht 2022.000382.
Intussen zijn nog twee klachten ingediend volgend op de eerdere klachten, die momenteel nog in behandeling zijn bij de toezichthoudende overheid, namelijk dossier nummers 2023.000083 en 2023.000198.
Eens deze openstaande klachten afgehandeld zijn, krijgt de gemeenteraad hier ook kennis van het antwoord van de toezichthoudende overheid.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art 332, 333 en volgende
Financiële gevolgen
/
Bijlagen
- KLACHT2022.000382: klacht aan en antwoord van ABB
- KLACHT2022.001182: klacht aan en antwoord van ABB
- KLACHT2022.001040: klacht aan en antwoord van ABB
- KLACHT2023.000023: klacht aan en antwoord van ABB
- KLACHT2023.000026: klacht aan en antwoord van ABB
- beslissing beroep openbaarheid van bestuur, dossier OVB/2022/318
- beslissing Audit Vlaanderen na melding
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de klachtendossiers 2022.000382; 2022.001182; 2022.001040; 2023.000023 en 2023.000026, afgehandeld door het algemeen binnenlands bestuur Vlaanderen en neemt akte dat de toezichthoudende overheid in geen enkel van deze dossiers overging tot vernietiging of schorsing van besluiten. Het bestuurlijk toezicht beperkt zich tot de formulering van één opmerking bij de klacht 2022.000382.
Aanleiding en voorgeschiedenis
Samen met de laatste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werd ook de lijst met nominatieve toelagen voor het werkjaar 2023 vastgesteld. Gedurende het werkjaar kan de nood ontstaan om nominatieve toelagen toe te kennen die niet in de vastgestelde lijst opgenomen zijn. Het toekennen van nominatieve toelagen is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
Feiten, context en argumentatie
We stellen voor om volgende nominatieve toelagen vast te stellen, en hiervoor budget te voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan:
- Koor Cantando, extra toelage jubileum editie kerstconcert, 1.250 euro.
- Orde van de Bolhoed, extra toelage omwille van gestegen kostprijzen bij de organisatie van Carnaval, 2.500 euro.
- Wingene for Cycling, financiële tussenkomst in organisatievergunning cyclocrosswedstrijd, 500 euro.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, 23°
Financiële gevolgen
De nodige kredieten voor de te voorziene nominatieve toelagen zal voorzien worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad stelt volgende extra nominatieve toelagen voor het werkjaar 2023 vast, en beslist om hiervoor budget te voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025:
- Koor Cantando, extra toelage jubileum editie kerstconcert, 1.250 euro.
- Orde van de Bolhoed, extra toelage omwille van gestegen kostprijzen bij de organisatie van Carnaval, 2.500 euro.
- Wingene for Cycling, financiële tussenkomst in organisatievergunning cyclocrosswedstrijd, 500 euro.
Aanleiding en voorgeschiedenis
Voor de verkaveling in de Kozijnhoekstraat dient nog een kosteloze grondafstand te gebeuren tussen de eigenaar, verkavelaar JPB Invest Building en de gemeente Wingene. De percelen grond zijn bestemd om over te dragen naar het openbaar domein.
Feiten, context en argumentatie
Het grondplan werd opgemaakt door landmeter Nico Decoster uit Torhout op 27 maart 2018.
De ontwerpakte werd opgemaakt door Notariskantoor Vandeurzen, Ichtegemstraat 13 te 8680 Koekelare om de kosteloze grondafstand vast te leggen.
Het betreft een totale oppervlakte van 11a 13ca, bekend op het kadaster onder Wingene, eerste afdeling, sectie B, volgens eigendomstitel en recent kadastraal uittreksel gekend onder nummer 0937TP0000.
Bevoegdheid en juridische grond
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 40 en 41
Financiële gevolgen
De overdracht is kosteloos.
Bijlagen
- ontwerpakte
- meetplan
Besluit
Artikel 1
De gemeente Wingene zal de vermelde innames met kadastrale gegevens: Wingene, eerste afdeling, sectie B, volgens eigendomstitel en recent kadastraal uittreksel gekend onder de nummer 0937TP0000 een doel van openbaar nut geven en keurt de ontwerpakte in bijlage goed.
Artikel 2
De gemeente Wingene zal de in artikel 1 vermelde onroerende goederen kosteloos inlijven in het openbaar domein.
Artikel 3
De aktekosten zijn ten laste van de verkavelaar.
Artikel 4
Afschrift van onderhavig besluit wordt overgemaakt aan Notariskantoor Vandeurzen, Ichtegemstraat 13 te 8680 Koekelare.
Aanleiding en voorgeschiedenis
Het beslissingsorgaan van de Vlaamse Landmaatschappij heeft de toelating gegeven het goed, gelegen in het landinrichtingsproject “Brugse Veldzone”, inrichtingsplan “Wildenburg-Aanwijs”, over te dragen aan de gemeente Wingene tegen de bijdrage van 24.104,12 euro.
De totale oppervlakte bedraagt 10.116 m².
De gronden werden door de Vlaamse Landmaatschappij aangekocht in het jaar 2017 en kunnen nu aan de gemeente worden overgedragen.
Feiten, context en argumentatie
De ontwerpakte werd opgemaakt door Afdeling Vastgoedtransacties, Clintonpark, Ter Reigerie 9 bus 9 te 8800 Roeselare voor:
1/ Een perceel grond, gelegen nabij ‘Blauwhuis’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als grond, sectie D - nummer 1875/F P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van dertig are negenendertig centiare (30a 39ca). KI: vierendertig euro (€ 34,00)
2/ Een perceel grond, gelegen nabij ‘Blauwhuis’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als grond, sectie D - nummer 1875/A P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van negenenzestig are vierennegentig centiare (69a 94ca). KI: tachtig euro (€ 80,00)
3/ Een perceel grond, gelegen nabij ‘Blauwhuis’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weg, sectie D - nummer 481/E P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van drieëntachtig centiare (83ca).
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Financiële gevolgen
De aankoopprijs bedraagt van 24.104,12 euro, plus aktekosten, en is voorzien in het strategisch meerjarenplan 2020-2025 via:
- Raming MJP001614 Landinrichtingsplan Wildenburg - Aanwijs - aandeel Wingene grondaankopen
- Actie 01.01.07: We werken Landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs
- verantwoordelijke dienst Externe werken
De kost bedraagt 24.104,12 euro.
Er is nog 194.272 euro beschikbaar.
Bijlagen
- ontwerpakte
- plan
Besluit
Artikel 1
De gemeente Wingene neemt volgend goed over gelegen in het landinrichtingsproject "Brugse Veldzone", inrichtingsplan 'Wildenburg-Aanwijs':
1/ Een perceel grond, gelegen nabij ‘Blauwhuis’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als grond, sectie D - nummer 1875/F P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van dertig are negenendertig centiare (30a 39ca).
KI: vierendertig euro (€ 34,00)
2/ Een perceel grond, gelegen nabij ‘Blauwhuis’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als grond, sectie D - nummer 1875/A P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van negenenzestig are vierennegentig centiare (69a 94ca).
KI: tachtig euro (€ 80,00)
3/ Een perceel grond, gelegen nabij ‘Blauwhuis’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weg, sectie D - nummer 481/E P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van drieëntachtig centiare (83ca).
De totale oppervlakte bedraagt 10.116 m².
Artikel 2
De kost bedraagt 24.104,12 euro, plus aktekosten.
Artikel 3
De gemeenteraad machtigt de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid om de akte te verlijden en daarbij de gemeente te vertegenwoordigen.
Artikel 4
Afschrift van onderhavig besluit wordt overgemaakt aan Afdeling Vastgoedtransacties, Clintonpark, Ter Reigerie 9 bus 9 te 8800 Roeselare.
Aanleiding en voorgeschiedenis
In 2008 werd een subsidiereglement voor organisatoren opgemaakt. Dit reglement is specifiek gericht naar organisatoren van officiële wielerwedstrijden en loopwedstrijden. De organisatoren van wielerwedstrijden krijgen op basis van dit reglement 24% van het officiële prijzengeld als subsidie en twee nominatief vastgelegde loopwedstrijden krijgen een subsidie van 1500€.
De afgelopen jaren stijgt het aantal vragen van organisatoren tot extra ondersteuning. Deze vragen tot ondersteuning zijn zeer divers van aard, maar hebben hoofdzakelijk betrekking op financiële en logistieke ondersteuning. Daarnaast stellen we vast dat er geen subsidiereglement is voor organisatoren van loopwedstrijden.
Feiten, context en argumentatie
Het doel van dit nieuwe subsidiereglement is enerzijds om er voor te zorgen dat alle organisatoren van een wieler- of loopwedstrijd een subsidie kunnen aanvragen, maar daarnaast willen we ook de willekeur inzake aanvragen tot ondersteuning door organisatoren vermijden door hen een allesomvattend subsidiebedrag toe te kennen. Dit subsidiebedrag is gebaseerd op enkele parameters zoals de kost van de organisatievergunning, de inzet van hulpdiensten, huur mobiele toiletwagen, gebruik gemeentelijke infrastructuur en uitleenmateriaal… Dit draagt bij tot uniformiteit, transparantie en administratieve vereenvoudiging.
In het reglement is ook bepaald waarvoor de organisator zal instaan en waarin de gemeente voorziet. De sportraad gaf een gunstig advies in zitting van 7 februari 2023 en de ontwerpversie van het reglement werd ook afgetoetst bij organisatoren.
Voor de organisatie van een wegwielerwedstrijd ontvangt de organisatie volgende werkingssubsidies van de gemeente:
Wedstrijdcategorie |
Subsidiebedrag |
Elite met contract (profrenners) |
€ 6500 |
Elite zonder contract (Elite 2) – beloften (U23) – nationale interclub |
€ 1500 |
Elite zonder contract (Elite 2) – beloften (U23) – regionale wedstrijd |
€ 500 |
Elite 3 (amateurs en masters) |
€ 500 |
Junioren (U19) |
€ 500 |
Nieuwelingen (U17) |
€ 500 |
Aspiranten (U15) |
€ 400 |
Miniemen (U12) |
€ 400 |
G-sport |
€ 500 |
Funwedstrijden en promotionele activiteiten |
€ 0 |
Nevenbonden (OVWF, LWU, WAOD) |
€ 250 |
Wielertoeristenwedstrijden |
€ 0 |
Voor de organisatie van een wielerwedstrijd veldrijden ontvangt de organisatie volgende werkingssubsidies van de gemeente:
Wedstrijdcategorie |
Subsidiebedrag |
Elite zonder contract (Elite 2), beloften (U23) |
€ 600 |
Elite 3 (amateurs en masters) |
€ 500 |
Junioren (U19) |
€ 500 |
Nieuwelingen (U17) |
€ 500 |
Aspiranten (U15) |
€ 400 |
Miniemen (U12) |
€ 400 |
Funwedstrijden |
€ 0 |
Nevenbonden (LRC) |
€ 250 |
Voor de organisatie van een loopwedstrijd ontvangt de organisatie volgende werkingssubsidies van de gemeente:
Wedstrijdcategorie |
Subsidiebedrag |
Belgisch Kampioenschap |
€ 1000 |
Vlaams/Provinciaal Kampioenschap |
€ 1000 |
Ultraloop |
€ 750 |
Marathon |
€ 750 |
Stratenloop |
€ 750 |
Veldloop |
€ 750 |
Aflossing/estafette |
€ 500 |
Bevoegdheid en juridische grond
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art. 40-41.
Financiële gevolgen
Deze beslissing kadert binnen actie AC000293, 04.01.03 van het strategisch meerjarenplan 2020-2025.
Bijlagen
- Subsidiereglement organisatoren wieler- en loopwedstrijden (ontwerpversie 27 maart 2023)
- subsidiereglement recreanten en sportorganisatoren (22 december 2008)
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het subsidiereglement voor organisatoren wieler-en loopwedstrijden, zoals opgenomen in bijlage, vast. De bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Artikel 2
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2023.
Aanleiding en voorgeschiedenis
Het college van burgemeester en schepenen ontving op 28 oktober 2022 een omgevingsvergunningsaanvraag van Aquafin NV in functie van het project Sint-Jan fase 3 - Fietspad Ruiseledesteenweg.
De aanvraag bevat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van één of meerdere gemeentewegen, waarover de gemeenteraad conform het decreet houdende de gemeentewegen beslissingsbevoegdheid heeft.
Dossierreferentie: OMV_2022032470
Locatie: Langsheen Ruiseledesteenweg, Wingene
kadastraal bekend als: Wingene, 1° afdeling, sectie E, 260B, 933A, 408G, 411B, 377G, 922B, 412B, 1083E2, 1010C, 260D, 259H, 994X, 1000A, 744F, 841C, 1083G, 408F, 994V, 843G, 945A, 850C, 1001B, 1083H, 850D, 842F, 301D, 752C, 790C, 306F, 307B, 259G, 303D, 846B, 842G, 1011B, 932G, 994Y, 771D, 1012F, 995F, 272B, 992L.
Feiten, context en argumentatie
1. BESCHRIJVING
De omgevingsvergunningsaanvraag omvat handelingen in functie de realisatie van het project Sint-Jan fase 3 - Fietspad Ruiseledesteenweg.
2. BEOORDELING
2.1. Externe adviezen
Er werden door het gemeentebestuur geen externe subadviezen ingewonnen.
2.2. Openbaar onderzoek
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 13 januari tot 11 februari 2023. Het openbaar onderzoek werd niet aangekondigd in een dag- of weekblad. Er werd geen informatievergadering georganiseerd. Tijdens het openbaar onderzoek werd één bezwaar ingediend.
2.3. Technische beoordeling
2.3.1. Fasering
De aanvraag beoogt een gefaseerde uitvoering van het project eigen aan een rioleringsproject.
2.3.2. Wegenis
Langsheen de Ruiseledesteenweg worden fietspaden aangelegd:
- in de zone 50 aan weerszijden van de rijweg een enkelrichtingsfietspad, deze fietspaden sluiten aan op de fietspaden aangelegd in een vorige fase “Sanering Sint-Jan Ruiseledesteenweg fase 1”
- in de zone 70 aan de noordzijde een dubbelrichtingsfietspad, dit fietspad sluit aan op het fietspad aangelegd langsheen de Wingenesteenweg Ruiselede.
- Voor de overgang van het dubbelrichtingsfietspad naar de twee enkelrichtingsfietspaden wordt net voorbij Ruiseledesteenweg 141 een verkeerspoort voorzien (ter hoogte van de overgang zone 50/zone 70).
De rijweg en fietspaden worden aangelegd in asfalt. Ter hoogte van de zijstraten en Ruiseledesteenweg nr. 165 worden de fietspaden geaccentueerd in rode kleur.
De opritten en verharde zijstroken worden aangelegd in grijze betonstraatstenen, cementbetonverharding, asfalt of porfiersteenslag. De onverharde zijstroken worden ingezaaid.
De middengeleider ter hoogte van de verkeerspoort wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen met de fietsoversteekplaats in rode kleur.
Ten oosten van het kruispunt Ruiseledesteenweg- Kortstraat wordt aan weerszijden van de Ruiseledesteenweg een bushalte ingericht.
Ten gevolge van de aanleg van de fietspaden en de heraanleg van de rijweg moeten grachten worden verlegd en zijn grondinnames noodzakelijk.
In de zijstraten van het project wordt de bestaande wegenis heraangelegd zoals in bestaande toestand, namelijk asfalt. Dit betreft de Schuiferskapellestraat tussen de Ruiseledesteenweg en de Balgerhoekstraat (noordelijk deel) en tussen de Ruiseledesteenweg en Schuiferskapellestraat nr. 11 (zuidelijk deel); de Kortstraat tussen de Ruiseledesteenweg en de Kortstraat nr. 1B; de Hekkestraat tussen de Ruiseledesteenweg en Hekkestraat nr. 11 (noordelijk deel) en tussen de Ruiseledesteenweg en Hekkestraat nr. 1 (zuidelijk deel); en de Kleiweg tussen Hekkestraat en Kleiweg nr. 2.
2.3.3. Riolering en nutsleidingen
Langsheen de aan te pakken wegen worden nieuwe DWA- en RWA-leidingen aangelegd en waar mogelijk wordt het grachtenstelsel zoveel mogelijk ingeschakeld voor de regenwaterafvoer.
In het westen zullen de DWA- en RWA-leidingen aansluiten op de riolering aangelegd in een vorige fase.
In het grachtenstelsel worden verspreid over het project overstortmuurtjes voorzien, zowel in de nieuw aan te leggen grachten als in de bestaande te behouden grachten.
Er worden in totaal twee nieuwe DWA-pompstations voorzien, waarvoor grondinname noodzakelijk is. Tussen de Kleine Veldstraat en Ruiseledesteenweg nr. 167 worden gezien de geringe bebouwing twee pompunits voorzien die aansluiten op de persleiding van het pompstation in de Hekkestraat.
2.3.4. Groen
Ter hoogte van de nieuw te trekken grachten kunnen de bestaande bomen niet blijven staan.
Binnen het project wordt voldaan aan de heraanplant (gewijzigde projectinhoud werd recent ingediend).
Bijkomstig zet de aanvrager in op het omzichtig uitgraven van de bomen langs de Schuiferskapellestraat (eiken met diameter 10cm / omtrek 31cm) met het oog op herplanten in een dreefherstel Sint-Pietersveld.
2.4. Toetsing aan het beoordelingskader uit het decreet houdende de gemeentewegen
De aanpassingen aan de wegenis zijn niet in strijd met de tenuitvoerlegging van de gewenste bestemming van de gronden en voldoet ook aan de principes opgenomen in art. 3 en art. 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:
(1) De ingrepen moeten ten dienste staan van het algemeen belang
De aanvraag betreft de uitvoering van het project Sint-Jan fase 3 - Fietspad Ruiseledesteenweg welke kadert in het versterken van het functioneel fietsroutenetwerk van West-Vlaanderen en de sanering van diverse woningen en bedrijven. Hiertoe kan geoordeeld worden dat het ontwerp in overeenstemming is met de algemene doelstellingen van het gemeentewegendecreet, als zijnde de verbetering van de samenhang, structuur en toegankelijkheid van gemeentewegen. Gezien de aanvraag kadert in een eerder beleidsmatig traject kan tevens aangenomen worden dat de uitvoering in overeenstemming is met het gehanteerde gemeentewegenbeleid.
De noodzakelijke onderhandelingen voor de grondverwerving zijn lopende.
(2) Een wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd moet worden
De aanvraag voorziet geen opheffing van een gemeentewegen, evenwel enige wijzigingen. De wijzigingen betreffen immers een uitbreiding ten aanzien van de beoogde aanleg van grachten. Een totaalbenadering leert dan ook dat de wijzigingen in overeenstemming zijn met de geest van het gemeentewegendecreet.
(3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aaneengrenzende percelen worden steeds in acht genomen
Het wegtracé binnen de projectzone houdt rekening met de ontsluitbaarheid van de aanpalenden. De inrichting van de infrastructuur is op maat van de gebruikers van de wegenis en werd met de nodige aandacht voor verkeersveiligheid uitgewerkt.
(4) Ingrepen worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief
De gemeentewegen betreffen een uitbreiding en optimalisatie van een bestaand bovenlokaal fietsroutenetwerk (BFF).
De aanvraag is in overeenstemming met de geest van het goedgekeurd bovengemeentelijk BFF.
De breedte van de Ruiseledesteenweg wordt in overeenstemming van de aanwezige bestaande betonweg op grondgebied Ruiselede gebracht.
(5) Ingrepen moeten worden beoordeeld in functie van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4.
De ingrepen beogen een duurzame ontwikkeling waarbij de ruimte wordt ingreep ten behoeve van de huidige generatie, zonder het in gedrang brengen van de behoeften van toekomstige generaties. Daarbij wordt een evenwicht gehouden tussen de ruimtelijke kwaliteit, de draagkracht van de omgeving en de sociale, culturele, economische en esthetische gevolgen. Het gevraagde ligt dan ook in lijn met de bepalingen in het licht van artikel 1.1.4., VCRO.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
- het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, in het bijzonder artikel 31
- het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 47
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 2
Bijlagen
Bijlage 1 – PV van openbaar onderzoek
Bijlage 2 t.e.m. 7 – grondplannen met rooilijn
Bijlage 8 – Plannen Elia
Bijlage 9 – Legende grondplannen
De bijlages maken onlosmakelijk deel uit van het besluit.
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het proces-verbaal van openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag met referenties OMV_2022032470 - O/2022/311.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeentewegen en de opname ervan in het openbaar domein goed, conform het bijgevoegd wegenisplan, vervat in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022032470, O/2022/311, gelegen in Ruiseledesteenweg zn., Wingene en kadastraal bekend als: Wingene, 1° afdeling, sectie E, 260B, 933A, 408G, 411B, 377G, 922B, 412B, 1083E2, 1010C, 260D, 259H, 994X, 1000A, 744F, 841C, 1083G, 408F, 994V, 843G, 945A, 850C, 1001B, 1083H, 850D, 842F, 301D, 752C, 790C, 306F, 307B, 259G, 303D, 846B, 842G, 1011B, 932G, 994Y, 771D, 1012F, 995F, 272B, 992L, goed.
Artikel 3
De gemeenteraad legt de nieuwe rooilijn, zoals bepaald op de plannen in bijlage bij dit punt ingediend bij de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie OMV_2022032470, definitief vast.
Aanleiding en voorgeschiedenis
De autorally TAC Rally gaat door op zaterdag 8 april 2023.
De gemeenteraad is bevoegd om de openbare rust preventief te regelen door een tijdelijke verordening vast te stellen voor de duur van de activiteiten.
Met deze tijdelijke verordening krijgt de organisatie de toestemming om ambulante handel op hun evenement toe te laten of te weigeren.
Feiten, context en argumentatie
Op zaterdag 8 april 2023 is de autorally “TAC-rally” voor personenauto’s voorzien, waarvan een gedeelte gereden wordt op het grondgebied van de gemeente Wingene. Deze sportwedstrijd brengt gewoonlijk veel volk op de been. De tijdelijke verordening wordt vastgesteld om de veiligheid en de openbare rust van zowel de deelnemers, de bezoekers of toeschouwers tijdens deze rally in het algemeen te waarborgen.
Bevoegdheid en juridische grond
Financiële gevolgen
/
Bijlagen
/
Besluit
Artikel 1
Ter gelegenheid van de Autorally is op zaterdag 8 april 2023 vanaf 4 uur tot 24 uur het opstellen van tenten, kramen, voertuigen met het oog op verkoop van eet- en drinkwaren verboden langs het parcours van de KP’s en binnen een straal van 500 meter van het parcours van de TAC-rally.
Uitzonderingen op voormelde verbodsbepaling kunnen enkel verleend worden door het college van burgemeester en schepenen en dit op vooraf gekende en goedgekeurde plaatsen.
De verkoop en het verbruik van alcoholische dranken is verboden op de KP’s en in de onmiddellijke omgeving ervan.
Artikel 2
De overtredingen van dit besluit zullen gestraft worden met politiestraffen.
Artikel 3
Deze verordening zal in overeenstemming met de voorschriften van het decreet lokaal bestuur worden bekendgemaakt en ter kennis worden gebracht aan de Bestendige Deputatie, de griffie van de Rechtbank van Eerste aanleg te Brugge en de griffie van de Politierechtbank te Brugge.
Aanleiding en voorgeschiedenis
De aanleg van het fietspad Ruiseledesteenweg zit vervat in het bovengemeentelijk wegenis- en rioleringsproject "Sint-Jan fase 3: Ruiseledesteenweg". Dit project is een samenwerking van de provincie West-Vlaanderen, gemeente Wingene en Aquafin NV. Het aanbestedingsdossier wordt na goedkeuring van alle partijen gepubliceerd en dit jaar aanbesteed.
De voorliggende samenwerkingsovereenkomst heeft tot doel de wederzijdse verbintenissen vast te leggen tussen de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Wingene en Aquafin NV betreffende “De aanleg van rioleringen en fietsinfrastructuur gelegen langs de Ruiseledesteenweg fase 2 te Wingene” in het kader van het provincieraadsbesluit van 22 maart 2018 betreffende de financiering van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk in het kader van het Fietsfonds.
Feiten, context en argumentatie
1. Projectomschrijving
Het project omvat de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de ruime omgeving van Sint-Jan samen met het voorzien van een dubbelrichtingsfietspad in de Ruiseledesteenweg.
Delen van de bovenbouw van de volgende straten op het grondgebied Wingene worden aangepakt: Ruiseledesteenweg, Schuiferskapellestraat, Kortstraat, Hekkestraat en Kleiweg.
2. Opdrachtgevers
Aquafin NV, Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar – aanbestedende overheid
Gemeente Wingene, Oude Bruggestraat 13, 8750 Wingene
Provincie West-Vlaanderen, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge
Het studiebureau betreft Plantec NV - Nieuwpoortsesteenweg 399, 8400 Oostende
3. Kosten
De kosten voor het uitvoeringsdossier “De aanleg van rioleringen en fietsinfrastructuur gelegen langs de Ruiseledesteenweg fase 2 te Wingene” met name de studiekosten, erelonen, kosten voor veiligheidscoördinatie, kosten voor grondonderzoek, kosten voor opmaak en conformverklaring van het technisch verslag, kosten voor opmaak en aktename archeologienota, kosten voor opmaak en conformverklaring sloopopvolgingsplan en toezichtskosten worden, in zoverre gemeente Wingene hiervoor niet rechtstreeks instaat, gedragen door de aanbestedende overheid Aquafin en vervolgens aan de gemeente Wingene doorgerekend via verdeelsleutel.
4. Verbintenissen (gemeente)
§1 De gemeente Wingene treedt op als medefinancierder van “De aanleg van rioleringen en fietsinfrastructuur gelegen langs de Ruiseledesteenweg fase 2 te Wingene”.
Een kostenraming wordt opgemaakt, in samenspraak tussen de provincie, de gemeente en Aquafin met aanduiding van
1) de kosten inherent aan het project,
2) de kosten voor bijkomende werken en
3) de totaalkost van de werken.
De gemeente verzaakt aan de vergoeding bedoeld in artikel 555, derde lid B.W.
§2 De gemeente verleent een bouwrecht op zijn grond aan de provincie voor de aanleg van de in artikel 1 §1 bedoelde infrastructuur.
De gemeente verzaakt aan het recht de wegruiming of schadevergoeding te vorderen bedoeld in artikel 555, tweede lid B.W.
§3 De gemeente neemt in voorkomend geval alle overige noodzakelijke ingrepen en alle overige kosten, die niet vallen onder de Fietsfondsregeling, volledig op zich, inclusief de grondverwervingen die desgevallend nodig zijn voor de realisatie van het project.
§4 De gemeente verbindt zich ertoe om, binnen een termijn (te bepalen in onderling overleg met de provincie), de nodige flankerende maatregelen te nemen en aan te brengen op de gemeentewegen, inclusief groen- en bomenaanplant, dit conform start- en projectnota, en desgevallend zoals vermeld in bijlage 2.
§5 De gemeente verbindt zich ertoe om, na de voorlopige oplevering van de werken, het beheer van de in artikel 1 §1 bedoelde nieuwe infrastructuur, gelegen op haar openbaar domein, over te nemen en te onderhouden.
§6 De gemeente verbindt zich er toe om de provinciale kwaliteitseisen inzake ontwerp en techniek te volgen, zoals onder meer vastgelegd in het Vademecum Fiets, de Lichtvisie West-Vlaams platteland, de Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater en de Provinciale stedenbouwkundige verordening baangrachten.
§7 De gemeente Wingene verbindt zich er toe om, bij verspreiden van informatie naar pers en publiek, melding te maken van de betrokkenheid van het provinciebestuur overeenkomstig het reglement betreffende de provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie en desgevallend van andere partners die meefinancieren.
Bevoegdheid en juridische grond
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
- Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Financiële gevolgen
Deze samenwerkingsovereenkomst vormt de basis voor de financiering van het fietspad via het fietsfonds.
De provincie West-Vlaanderen staat in voor de verdere opvolging van het fietspad-gedeelte.
De exacte raming wordt bij het aanbestedingsdossier aan de raad voorgelegd, nog voor de zomer.
Bijlagen
Bijlage 1 - samenwerkingsovereenkomst "De aanleg van rioleringen en fietsinfrastructuur gelegen langs de Ruiseledesteenweg fase 2 te Wingene"
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst "De aanleg van rioleringen en fietsinfrastructuur gelegen langs de Ruiseledesteenweg fase 2 te Wingene" goed.
Artikel 2
De gemeenteraad gelast de burgemeester Lieven Huys en de algemeen directeur Jurgen Mestdagh om deze overeenkomst te tekenen in uitvoering van dit besluit. Een ondertekende versie van de samenwerkingsovereenkomst wordt aan de mede-opdrachtgevers bezorgd.
Aanleiding en voorgeschiedenis
Op 4 februari 2022 heeft de Vlaamse Regering het werkingsgebied vastgelegd van de nieuwe woonmaatschappij Midwest-Oost. Het werkingsgebied ‘Midwest-Oost’ werd vastgesteld op de gemeenten Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene. Dit betekent dat de sociale huisvestingsmaatschappijen SHM De Tieltse Bouwmaatschappij en SHM IZI Wonen en het sociaal verhuurkantoor SVK Regio Tielt, die allen actief zijn in deze regio, samen één woonmaatschappij zullen moeten vormen, bevoegd voor voormeld werkingsgebied.
De finale erkenningsaanvraag wordt ingediend bij de minister uiterlijk 8 maart 2023.
Feiten, context en argumentatie
Artikel 4.98 , § 1, 3°, punt k van het BVCW van 2021 voorziet een advies van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering. Het advies dat door de gemeenteraad op 29 augustus 2022 reeds werd uitgebracht naar aanleiding van de bespreking van het stappenplan en het traject van de Tieltse Bouwmaatschappij om te komen tot een unieke Woonmaatschappij tegen uiterlijk 30 juni 2026, kan zoals toen reeds aangegeven ook beschouwd worden als dit verplicht advies van de gemeenteraad.
De kennisgeving aan college en gemeenteraad volstaat dus binnen de huidige aanvraagprocedure.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet van 22 december 2017 betreffende het lokaal bestuur, artikel 40
- het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreéerd
- het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen
- de Viaamse Codex Wonen van 2021
- het Besluit Viaamse Codex Wonen van 2021, meerbepaald artikel 4.98 , § 1, 3°, punt k.
Financiële gevolgen
/
Bijlagen
Documenten m.b.t. erkenning woonmaatschappij:
- adviezen gemeenteraad van Tielt, Wingene, Ruiselede, Pittem en Meulebeke
- aandeelhouderslijst
- financieel plan
- intern reglement woonmaatschappij
- erkenningsaanvraag
Documenten m.b.t. huidige procedures:
- procedures huur- en betaalachterstal SVK Tielt
- financiële procedure Tieltse bouwmaatschappij
- intern huurreglement Tieltse Bouwmaatschappij
- debiteurenreglement IZI Wonen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de finale erkenningsaanvraag van de woonmaatschappij Midwest-Oost.
Aanleiding en voorgeschiedenis
Artikel 31 van het decreet over het lokaal bestuur voorziet niet expliciet in een recht tot tussenkomst of wederwoord naar aanleiding van een mondeling gestelde vraag en het daarop verkregen antwoord.
In het antwoord van Minister Bart Somers – viceminister-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen op een parlementaire vraag over “welke criteria een huishoudelijk reglement kan vooropstellen om het mondeling en schriftelijk vraagrecht van raadsleden te beperken” zei de bevoegde minister o.a. het volgende:
“Het lijkt me evenwel een kernwaarde te zijn in het democratisch debat dat er een mogelijkheid bestaat tot een (korte) repliek. Het lijkt mij niet aangewezen dat gemeenten in het huishoudelijk reglement de mogelijkheid tot het stellen van vervolgvragen door de vraagsteller of het stellen van bijkomede vragen door andere raadsleden volledig zou uitsluiten. Het komt desgevallend aan de voorzitter van de gemeenteraad toe om het woord en het wederwoord in goede banen te leiden.
Art. 29 van het huishoudelijk reglement van deze gemeenteraad staat hieronder geciteerd.
Art. 29. De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig. Zij stellen geen schriftelijke vragen rechtstreeks aan het personeel, maar sturen die naar de algemeen directeur.
Volgende vragen zijn niet ontvankelijk:
a) Vragen met betrekking tot zaken van particulier belang of betreffende persoonlijke gevallen (m.u.v. personeelszaken)
b) Vragen die uitsluitend strekken tot het verkrijgen van nog niet verzamelde statistische gegevens
c) Vragen waarmee alleen beoogd is juridisch advies in te winnen
d) Vragen over kwesties die reeds in de gemeenteraad werden besproken
Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
Mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan worden door het raadslid zelf via-email bezorgd aan de algemeen directeur. Zij worden ingediend uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad en worden op de gemeenteraadsagenda geplaatst in volgorde van ontvangst.
Feiten, context en argumentatie
Fractie Burgerbelangen wenst volgende alinea toe te voegen:
De vraagsteller krijgt de mogelijkheid om vervolgvragen te stellen. Andere raadsleden krijgen de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen.
Het komt desgevallend aan de voorzitter van de gemeenteraad toe om het woord en het wederwoord in goede banen te leiden.
Fractie Burgerbelangen vraagt de stemming over dit punt.
De voorzitter, de heer Hendrik Verkest, neemt het woord:
"U zult gemerkt hebben dat het systeem van de vraagstelling goed verloopt in onze gemeenteraad. Ik hou eraan dat het monopolie van de vraagstelling ten aanzien van het college van burgemeester en schepenen behouden blijft bij de vraagsteller. Het beschermt hem ook in z'n vraag en antwoord en om z'n originaliteit niet te laten kapen door andere gemeenteraadsleden. In die zin hou ik eraan om het systeem te bevestigen zoals het nu voorligt. Heel uitzonderlijk laat ik het toe dat een raadslid tussenkomt, maar dit blijft uitzonderlijk, zodat we niet komen tot een debat. Dus mijn antwoord op uw vraag is dat we naar de praktijk toe dit willen handhaven zoals we nu bezig zijn."
Raadslid Martine Devisscher voegt daaraan toe:
"Dus gaat u in tegen hetgeen minister Bart Somers meent in deze kwestie?"
Voorzitter Hendrik Verkest neemt het woord:
"Neen, de minister laat het toe aan de voorzitter om de vergadering te leiden zoals hij het goed vindt. Dit is een behoorlijke manier van werken. Waarom zou ik akkoord moeten gaan met een gedachte van de minister? Dit ligt niet wettelijk vast. Hetgeen we hanteren werkt goed, beschermt het gemeenteraadslid en is compleet wettelijk."
Raadslid Devisscher vervolgt:
"In het verleden was het wel mogelijk dat andere raadsleden inspeelden, dan heeft u als voorzitter beslist om dit niet meer toe te staan en nu beslist u om het af en toe toe te staan..."
Voorzitter Hendrik Verkest antwoordt:
"In het verleden hebben we dit occassioneel toegestaan, en dit zal zo blijven, volgens de inhoud en mogelijkheden van degene die de vraag stelt. Het is een goed systeem, het werkt en het respecteert het raadslid. Ik zie hoe een debat loopt, ik wil het niet altijd van tel maken, daarvoor zijn er toegevoegde punten - gemeenteraadspunten - dat is iets anders, dan krijg je een debat. Maar een vraagstelling is een ander systeem.
Vanuit de meerderheid wordt dit agendapunt niet aangenomen."
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bijlagen
- extra agendapunt fractie Burgerbelangen 'Aanpassing huishoudelijk reglement gemeenteraad'
Stemming over het voorstel van fractie Burgerbelangen om volgende alinea toe te voegen aan artikel 29 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: "De vraagsteller krijgt de mogelijkheid om vervolgvragen te stellen. Andere raadsleden krijgen de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen. Het komt desgevallend aan de voorzitter van de gemeenteraad toe om het woord en het wederwoord in goede banen te leiden."
Verworpen met 6 stemmen voor (Fabienne Allaert, Martine Devisscher, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert) en 17 stemmen tegen (Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Sandra Quintyn, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Camille Mortier).
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad verwerpt het voorstel van fractie Burgerbelangen om volgende alinea toe te voegen aan artikel 29 het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad:
"De vraagsteller krijgt de mogelijkheid om vervolgvragen te stellen. Andere raadsleden krijgen de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen. Het komt desgevallend aan de voorzitter van de gemeenteraad toe om het woord en het wederwoord in goede banen te leiden."
Aanleiding en voorgeschiedenis
Volgens het gemeentelijk meerjarenplan (prioritaire actie 01.04.02) staan er dit jaar terug herstellingswerken op het programma (o.a. slem- en strijkwerken). Er wordt hiervoor in 2023 840.000 euro uitgetrokken. Op die manier wil de gemeente ons lokaal wegennet in optimale staat houden.
Daarom stel ik u graag de volgende vragen:
Raadslid Pieter-Jan Verhoye licht zijn mondelinge vraag toe.
Schepen van Openbare Werken, Hedwig Kerckhove, antwoordt als volgt:
In het meerjarenplan is er een structureel budget voorzien om het herstel van de gemeentelijke wegen (zowel asfalt- als betonwegen) op te nemen. Dit is twee maal in deze legislatuur voorzien, de eerste beurt werd in 2020 uitgevoerd.
Het budget dat in 2023 voorzien is, zal dan ook dit jaar aanbesteed worden. De uitvoering is verwacht dit najaar te starten natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden.
De werken zelf zullen bestaan uit een zowel curatieve als preventieve aanpak verspreid over verschillende delen van straten. Dit wil zeggen dat we op sommige locaties al lokaal een herstel van de bestaande verharding uitvoeren en op andere straten preventief een extra laagje er bovenop aanbrengen. Via deze methode wordt de levensduur van ons uitgestrekt landelijk wegennet van meer dan 200 kilometer verlengd.
Onze eigen dienst tenslotte staat doorlopend in voor noodherstellingen maar evengoed beperkte nieuwe aanleg.
Verder investeren we via riolerings- en fietspadenprojecten in een structurele heraanleg van bestaande wegenis zoals voorzien is in de Ruiseledesteenweg.
De Dienst Publiek Domein legt de laatste hand aan de lijst van wegen met de meest dringende herstellingen. In de gemeenteraad van april komt het volledig aanbestedingsdossier ter goedkeuring.
De publicatie en gunning zal nog voor het bouwverlof plaatsvinden met een start van de uitvoering najaar 2023 indien de weersomstandigheden het toelaten."
Bevoegdheid en juridische grond
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29
Bijlagen
- mondelinge vraag
Aanleiding en voorgeschiedenis
Steeds meer Vlamingen maken gebruik van een elektrische fiets. Het stijgend gebruik van dit type van tweewieler brengt ook meer ongevallen met zich mee. Uit cijfers van Okra Sport + blijkt dat de slachtoffers van ongevallen met elektrische fietsen gemiddeld ouder zijn dan de slachtoffers die zich met een gewone fiets verplaatsten. Bij het aantal verkeersdoden die zich met een elektrische fiets verplaatsten, dan zien we dat 80% ouder is dan 55 jaar.
Om het aantal ongevallen met elektrische fietsen en speedpedelecs te verminderen bij senioren, zijn er verschillende organisaties die workshops organiseren rond ‘Veilig elektrisch en economisch fietsen’. Daarbij gaat men diverse aspecten van elektrisch fietsen onder de aandacht brengen en aanleren in theorie en praktijk. Het theoretisch gedeelte behandelt aspecten zoals de wegcode, de juiste fietsattitude (wat is er goed voor mij en mijn fiets), de controle van de fiets en veiligheid. In het praktisch gedeelte worden oefeningen voorzien op een afgesloten parcours (met tips en tricks bij het remmen, stoppen, schakelen…) en op de openbare weg met aandacht voor rotondes, kruispunten met/zonder doorlopend fietspad, fietssuggestiestrook, oversteekplaats voor fietsers, lichte helling…
Daarom stel ik u graag de volgende vragen:
Raadslid Pieter-Jan Verhoye licht zijn mondelinge vraag toe.
Schepen van Welzijn en Ouderenzorg en -beleid, Tom Braet, antwoordt als volgt:
Bevoegdheid en juridische grond
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29
Bijlagen
- mondelinge vraag
Aanleiding en voorgeschiedenis
De weg van de digitalisering is ingeslagen en het tempo ervan lijkt elke dag toe te nemen. In vorige gemeenteraden stelde ik namens fractie Burgerbelangen meermaals vragen over de manier waarop de digitalisering zou doorgevoerd worden en of er voldoende aandacht zou besteed worden aan inwoners/verenigingen/bestuursleden die mogelijks moeite hebben met de digitale weg.
Er werd toen verzekerd dat er een 2-sporenbeleid zou gevoerd worden met aandacht voor zij die het tempo van de digitale wereld niet volledig konden volgen, bvb. voor de reservaties van gemeentelijke zalen, feestmateriaal enz…
Dat de digitalisering en hoe omgaan ermee aandacht verdient las ik trouwens in de notulen van het College van burgemeester en schepenen van 27/2/2023 bij punt 11. Visienota digitale inclusie in Wingene het volgende:
“De digitalisering gaat razendsnel, met de recente coronapandemie en bijhorende maatregelen als extra katalysator. Nog nooit werd er zoveel online besteld en gekocht, nog nooit werd er zoveel gevideobeld. Voor steeds meer diensten kan of moet je zelfs online aan de slag. Helaas is lang niet iedereen mee met de digitale sneltrein van vandaag. Ook overheden - inclusief lokale besturen - zetten vol in op het digitaliseren van hun dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan de Vlaamse visietekst 'Lokaal Digitaal' en het idee van een gemeente zonder gemeentehuis. Centraal staat de burger die zelf kiest of hij of zij digitaal of fysiek een beroep doet op de gemeentediensten.”
Onlangs kreeg elke vereniging een mail met het bericht dat de werkingssubsidie voor 2023 digitaal moest worden aangevraagd. Uit navraag bij het Vrijetijdspunt bleek dat, zelfs indien een bestuurslid van een vereniging een papieren document vroeg om in te vullen, er geen kon bezorgd worden. De digitale piste was de enige mogelijkheid.
Fractie Burgerbelangen stelt volgende vragen:
1) Zal de bevoegde schepen hierin tussenkomen en – zoals eerder gegarandeerd – het 2-sporenbeleid verder vorm geven?
2) Waar en wanneer kan er een invulformulier aangevraagd worden om het op de klassieke manier in te vullen en de werkingssubsidie voor 2023 aan te vragen?
Raadslid Martine Devisscher licht haar mondelinge vraag toe.
Schepen van Cultuur, IT en Administratieve Vereenvoudiging, Brecht Warnez, antwoordt als volgt:
"Ik wil eerst en vooral even aangeven dat ik eigenlijk niet echt opgezet ben met de manier waarop de vraag gesteld is. U zegt letterlijk: “De digitale piste was de enige mogelijkheid”. Dat is een leugen die een slag in het gezicht is van het personeel.
U hebt zelf ons Vrijetijdspunt gecontacteerd om eens te testen hoe de mensen van ons Vrijetijdspunt werken.
U vraagt of ik en ik citeer u: “hierin wil tussenkomen”.
Ik kan u zeggen dat er één iemand is die ook liever op papier invulde. Dat straatcomité heeft zowel de contactgegevens, het rekeningnummer en de oplijsting van de activiteiten op papier afgeven aan ons Vrijetijdspunt. We hebben dat straatcomité opgebeld en gevraagd of die manier van werken voor hen goed was. En dat was prima voor hen.
We hebben bij dit traject gezegd: we willen het eenvoudiger en efficiënter.
U hebt een over een ‘mail’. Wel, er vertrok daarover een nieuwsbrief naar alle comités met de nodige informatie hieromtrent. Ook over het feit dat je welkom was op het Vrijetijdspunt.
De manier van werken is sterk vereenvoudigd t.o.v. onze oude manier van werken. Voorheen werd eveneens gewerkt met een E-formulier, maar was dit omslachtiger en werd een combinatie van erkenning- en subsidieaanvraag gemaakt.
Bovendien schept het de mogelijkheid aan de comités om hun gegevens na te kijken en te corrigeren waar nodig. Want zoals het vaak kan gebeuren, wijzigt de samenstelling van zo’n comités af en toe. En dan is het in ieders belang om te beschikken over de correcte gegevens.
Ik wil daarbij nog meegeven dat een papieren formulier vroeger ook niet beschikbaar was.
Er werd echter ook rekening gehouden met zij die het digitale tempo niet volgen.
Als laatste zal het Vrijetijdspunt ook een controle doen op wie werd aangeschreven en wie effectief heeft ingediend. Wie geen aanvraag vervolledigde, zullen we nadien contacteren en onze ondersteuning aanbieden mocht dat nodig zijn.
Na afloop van deze nieuwe werkwijze zullen we deze manier van werken evalueren in samenspraak met de comités.
Ik ben dus zéér tevreden over de manier waarop onze personeelsleden van het vrijetijdspunt de comités bijgestaan hebben.
Ik wil de vraag wel nog met een positieve noot mijn antwoord afsluiten.
Raadslid Devisscher neemt het woord:
"Ik wil even heel kort reageren. Het is niet de bedoeling om over de dienstverlening van het personeel te spreken. Ik val hen niet aan. Ook al is me dit al dikwijls verweten, dit is niet aan de orde. Ik wil dit met alle stelligheid ontkennen. Ik refereer enkel naar de keren wanneer ik vragen heb gesteld en dat er steeds gegarandeerd is dat er een tweesporenbeleid zou gevolgd worden en dan lees ik in de notulen van het college van burgemeester en schepenen 'Centraal staat de burger die zelf kiest of hij digitaal of fysiek een beroep doet op de gemeentediensten.' Feit is dat er op het moment dat ik de mail bekeek er enkel de digitale manier was. Er was geen mogelijkheid meer om het op papier te bekomen zoals ze er vroeger waren, om op papier in te vullen. U wentelt het af op het personeel, maar dit is niet aan de orde. Die mensen leveren prima werk. Ik begrijp dat u de digitalisering en snelheid zal verderzetten en dat mensen nog steeds terecht kunnen voor een vraag. Ik dacht dat ik dat kon door te vragen om een document per post op te sturen. Dat is ook een vraag... ik bedoel niet dat jullie slecht werken."
Schepen Warnez vervolgt:
"U hebt letterlijk gezegd - en ik scrol even naar boven en lees uw vraag - '... de digitale piste was de enige mogelijkheid'. Wat niet waar is. U hebt dit ook per mail gekregen... En in de laatste zin van de nieuwsbrief staat: '... kan je steeds terecht bij het Vrijetijdspunt via vrijetijdspunt@wingene.be of 051 65 04 40.' Ik denk dat je niet veel makkelijker kan zijn."
Raadslid Devisscher vervolgt:
"Ik heb me tot het Vrijetijdspunt gericht met de vraag om een papieren document te bekomen, dat is het."
Voorzitter Hendrik Verkest komt tussen en zegt dat het beter is om de discussie af te ronden.
Raadslid Devisscher vervolgt:
"Ik hoor dat de voorzitter wil afronden, wel dan wil ik ook afronden."
Bevoegdheid en juridische grond
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29
Bijlagen
- mondelinge vraag
Namens Gemeenteraad,
Jurgen Mestdagh
Algemeen directeur
Hendrik Verkest
Raadslid