Aanleiding en voorgeschiedenis
De jeugdraad en gemeente vangen lokaal signalen op van jongeren die over hun grens gaan op fuiven. De jeugdraad en gemeente wensen om die reden in te zetten op bewustmaking van de risico’s van alcoholgebruik.
Feiten, context en argumentatie
De jeugdraad kwam bijeen op woensdag 28 juni 2023 en keurde het advies sensibilisering op fuiven goed om voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen.
Het advies werd aangenomen door het college van burgemeester en schepenen op 9 oktober 2023. Daarbij werd de opdracht gegeven aan Team Jeugd om een reglement rond sensibilisering op fuiven verder uit te werken. Er werd zowel intern als extern advies ingewonnen bij onder andere Formaat, CGG Largo, Logo Midden-West-Vlaanderen, jeugdraad,...Het voorstel werd positief onthaald aangezien het voorstel:
- inzet op sensibilisering rond middelengebruik en persoonlijke veiligheid.
- inspeelt op lokale signalen van jongeren die over hun grens gaan op fuiven.
- niet complex is om uit te rollen en aan te vragen (kosten-baten).
- een mooie aanzet is tot een lokaal actief en preventief fuifbeleid en past binnen het concept van een gezonde gemeente.
Met het reglement sensibilisering op fuiven wil de gemeente werken aan een actief en preventief fuifbeleid door jongeren bewust te maken van de risico’s van alcohol- en middelengebruik, gezond gedrag bij jongeren te gaan promoten en jongeren aan te zetten tot het beperken van de risico’s op gehoorschade.
De gemeente ondersteunt hiervoor organisatoren via forfaitaire tussenkomst voor aankoop water en leeftijdsbandjes, het gratis ter beschikking stellen van oordoppen en dispenser en info ter beschikking te stellen rond verantwoord feesten.
In de toekomst kunnen nog andere thema’s worden toegevoegd zoals roken, verdovende middelengebruik, veiligheid, seksualiteit, netheid,…
Als elke bestaande fuif georganiseerd door lokale jeugdverenigingen en jeugdhuizen intekent op het project ramen we de jaarlijkse kostprijs voor de gemeente op zo'n € 4000.
Bekendmaking en ondersteuning zal gebeuren via een webpagina en het e-loket op de gemeentelijke website. Op de fuiven zelf wordt een banner gehangen om de actie kenbaar te maken.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41
- de statuten van de jeugdraad, vastgesteld door de gemeenteraad op 28 december 1993
Financiële gevolgen
Deze actie past binnen de SMJP 2020-2025:
BD03: We zorgen voor een gevarieerd en vernieuwend vrijetijdsaanbod dat al onze inwoners prikkelt en versterken daarvoor onze lokale infrastructuur.
03.06: We spelen in op trends en maatschappelijke of sectorale veranderingen
MJP000374 Sensibiliseringscampagnes lokaal kinderen en jongeren
Er zal een budgetwijziging nodig zijn.
Bijlagen
- advies jeugdraad sensibilisering op fuiven
- ontwerpreglement sensibilisering op fuiven ("Fuiven zonder kater")
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad stelt het reglement sensibilisering op fuiven, zoals opgenomen in bijlage, vast. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing en treedt in werking met ingang van 1 maart 2024.