Aanleiding en voorgeschiedenis
Door de nieuwe verkeersmaatregelen in de Blauwhuisstraat, namelijk het verbod op doorgaand zwaar verkeer +3,5t uitgezonderd aangelanden, het invoeren van een snelheidsbeperking 50 km/uur en het invoeren van een zonaal parkeerverbod, verwacht de Dienst Mobiliteit extra doorgaand zwaar verkeer in de Boskapeldreef. Om dit extra doorgaand zwaar verkeer te weren kunnen bijkomende verkeersmaatregelen genomen worden in de Boskapeldreef tussen de Beernemsteenweg en Sint-Pietersveld.
Feiten, context en argumentatie
De Boskapeldreef is een gemeenteweg en is een verbindingsweg tussen de Beernemsteenweg en Vagevuurstraat. Het is tevens een weg voor recreatief gebruik (wandelaars, fietsers, ruiters,…). Om extra doorgaand verkeer te weren kunnen bijkomende verkeersmaatregelen genomen worden in de Boskapeldreef tussen de Beernemsteenweg en Sint-Pietersveld.
De Dienst Mobiliteit stelt voor om een verbod voor toegang voor bestuurders van voertuigen bestemd of gebruikt voor het vervoer van zaken met een MTM +3,5t, uitgezonderd aangelanden in te voeren. Om het zwaar verkeer te attenderen op de verboden toegang voor vervoer van zaken +3,5t stelt de Dienst Mobiliteit voor om een vooraankondiging te plaatsen ter hoogte van het kruispunt Vagevuurstraat / Sint-Pietersveld.
De maatregelen in de Boskapeldreef en Sint-Pietersveld zijn een voorafname op een algemeen zonaal vrachtverbod in de zone Sint-Pietersveld/Sint-Jan zoals beschreven in het mobiliteitsplan.
De maatregelen zullen ter kennis worden gebracht van de weggebruiker door middel van de geëigende verkeerstekens.
Bevoegdheid en juridische grond
- de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, art. 119
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 40 en 41
- de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968
- het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
- het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg
- het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
- het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
- de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009
- het collegebesluit van 9 september 2024: Blauwhuisstraat en Boskapeldreef: weren zwaar verkeer (+3,5T), invoeren verboden toegang uitgezonderd aangelanden - goedkeuring en agendering gemeenteraad
Besluit
Artikel 1
In de Boskapeldreef, tussen het kruispunt met de Beernemsteenweg en het kruispunt met Sint-Pietersveld, geldt een verbod op toegang voor bestuurders van voertuigen bestemd of gebruikt voor het vervoer van zaken met een MTM +3,5t, uitgezonderd aangelanden.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- C23
- GVIIa 'MTM +3,5t'
- GIV 'uitgezonderd aangelanden'
Deze verkeerstekens worden geplaatst aan het kruispunt Beernemsteenweg/Boskapeldreef en aan het kruispunt Boskapeldreef / Sint-Pietersveld.
Artikel 2
Om het zwaar verkeer te attenderen op de verboden toegang voor vervoer van zaken +3,5t wordt een aankondiging geplaatst ter hoogte van het kruispunt Vagevuurstraat / Sint-Pietersveld.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- C23
- GVIIa 'MTM +3,5t'
- GIa '450 m'
- GIV 'uitgezonderd aangelanden'
Artikel 3
Dit aanvullend verkeersreglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Overheid, aan de Rechtbank van Eerste Aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge en aan de Politierechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge.