Terug
Gepubliceerd op 28/04/2022

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/04/2022 - 20:30

Reglement voor het opportuniteitsadvies bij een vergunningsaanvraag van een organisator van kinderopvang - vaststelling

Aanleiding en voorgeschiedenis

Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is.

Zo kreeg het lokaal bestuur reeds een belangrijke adviesrol in het kader van toekomstige uitbreidingsrondes voor bestaande kinderopvanglocaties van het Agentschap Opgroeien. Het aanvragen van opportuniteitsadvies bij het lokaal bestuur, door een organisator kinderopvang bij de aanvraag van een vergunning, is verplicht vanaf 1 januari 2022. Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor het Agentschap Opgroeien. Wel moet de organisator in zijn vergunningsaanvraag bij Opgroeien toelichten hoe hij met de opmerkingen van het lokaal bestuur in het opportuniteitsadvies zal omgaan of waarom hij het advies van het lokaal bestuur naast zich neerlegt.

Het bestuur kan de procedure bepalen via een reglement, met enerzijds de criteria die transparant, objectief en relevant zijn waaraan een organisator moet voldoen en anderzijds een procedure voor het aanvragen van het advies.

 

Feiten, context en argumentatie

Het lokaal bestuur krijgt een uitgebreide rol in het kader van de vergunningsaanvraag van een organisator van kinderopvang. Een organisator moet vanaf 1 januari 2022 een opportuniteitsadvies aanvragen bij het lokaal bestuur voor:

  • de opstart van een groepsopvang (niet voor gezinsopvang)
  • de verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente
  • een aanzienlijke uitbreiding (meer dan 8 plaatsen) van een locatie

De verplichting geldt dus niet voor een uitbreiding tot 8 plaatsen.

De regelgeving voorzag vroeger al dat een organisator een advies moest vragen aan het lokaal bestuur over de vergunningsaanvraag voor een kinderopvanglocatie. De adviesrol wordt nu versterkt. Het lokaal bestuur zal, als antwoord op de adviesvraag, een advies geven over de opportuniteit van de opvang. Dit advies maakt integraal deel uit van de aanvraag tot de vergunning. Een organisator moet in de vergunningsaanvraag ook aangeven hoe hij met opmerkingen in het advies van het lokaal bestuur zal omgaan.

Op 17 maart 2022 behandelde het LOK (Lokaal Overleg Kinderopvang) de voorgestelde criteria voor het opportuniteitsadvies. Het LOK formuleert geen bijkomende opmerkingen. Dit reglement kan ingaan vanaf 1 mei 2022, na vaststelling door de gemeenteraad en na bekendmaking.

De criteria zijn:

1. De opvanglocatie werkt samen met de basisschool in het kader van de warme transitie tussen opvang en kleuterschool. 

2. Het opvanginitiatief heeft personeel in loondienst of personeel aangesloten bij een dienst met correcte verloning. 

3. De opvanglocatie werkt met een interne of externe dienst voor pedagogische ondersteuning. 

4. Het initiatief van de aanvrager is opgenomen in het digitaal platform van Opvang.Vlaanderen (aanbeveling) 

5. De organisator maakt er prioritair werk van om IKT-plaatsen te creëren op deze locatie (kinderopvang met inkomenstarief). 

6. De organisator baat reeds een locatie uit op het grondgebied van de gemeente of de organisator baat een locatie uit in de zorgregio waar de gemeente toe behoort. 

7. De opvanglocatie is gehuisvest in een dorpskern met beperkt aanbod en/of groot aantal opvangvragen. 

8. De aanvrager zal deelnemen aan de vormingsmomenten van het Lokaal Overleg Kinderopvang of bij aanbod binnen de eigen organisatie 

9. De organisator gaat akkoord met en ondertekent de engagementsverklaring tussen het gemeentebestuur Wingene en de organisatoren kinderopvang.

10. De organisator biedt ruimere openingsmogelijkheden aan: opvang voor 7.00u. en/of na 18.30u. en/of tijdens weekend/feestdagen.

11. Het opvanginitiatief houdt minstens 10 % van zijn plaatsen vrij voor dringende opvangvragen.

12. Het opvanginitiatief is meer dan 220 dagen per jaar open. 

Bevoegdheid en juridische grond

- het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, 41, 286 en 287.

- het Besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang, artikel 2 3° en 7.

- het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters, artikel 13.

- het Besluit van de Vlaamse Regering van 9 mei 2014 houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuter, artikel 51/1 tot en met 51/4.

- het Besluit van de Vlaamse regering van 29 januari 2021 tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvang en over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.

- het advies van het LOK van 17 maart 2022 

Financiële gevolgen

Deze beslissing kadert in actie 00.01.63 van het strategisch meerjarenplan 2020 - 2025.

Bijlagen

- bijlage 1: reglement opportuniteitsadvies kinderopvang

- bijlage 2: verslag LOK 17 maart 2022

- bijlage 3: informatiebundel VVSG: opportuniteitsadvies lokaal bestuur bij vergunning

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het reglement 'Opportuniteitsadvies bij een vergunningsaanvraag van een organisator van kinderopvang' vast, opgenomen als bijlage en integraal deel uitmakend van dit besluit.

Artikel 2

Het reglement treedt in werking op 1 mei 2022.

Artikel 3

Overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking via de gemeentelijke website.