Terug
Gepubliceerd op 01/10/2024

Notulen  Gemeenteraad

ma 26/08/2024 - 20:00 Damberd
Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
Lieven Huys, Burgemeester
Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur
Afwezig: Kobe Vandeweghe, Maxim Lybaert, Raadsleden

De voorzitter opent de zitting op 26/08/2024 om 20:01.

  • Openbaar

    • Ondersteuning

      • Bestuursondersteuning

        • Verslag gemeenteraad 1 juli 2024 - goedkeuring

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur
          Afwezig: Kobe Vandeweghe, Maxim Lybaert, Raadsleden

          De gemeenteraad keurt het verslag van de zitting van 1 juli 2024 goed.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          De notulen van de vorige vergadering zijn ter beschikking van de gemeenteraadsleden. Zij kunnen er kennis van nemen via eNotulen. Het verslag van de vorige raad ligt telkens ter goedkeuring voor.

          Feiten, context en argumentatie

          De notulen van de vorige vergadering zijn ter beschikking van de gemeenteraadsleden. Zij kunnen er kennis van nemen via eNotulen. Het verslag van de vorige raad ligt telkens ter goedkeuring voor. 

          Elk raadslid heeft het recht tijdens de zitting opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen aangepast. Als er geen opmerkingen zijn, beschouwt men de notulen als goedgekeurd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005

          - het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 32

          - het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021

          Bijlagen

          - verslag vorige zitting 

           

          Raadslid Maxim Lybaert vervoegt de zitting na stemming van het eerste agendapunt (goedkeuring verslag vorige zitting).

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Enig artikel

          De gemeenteraad keurt het verslag van de zitting van 1 juli 2024 goed.

        • Rapportering regiowerking en overzicht van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden augustus 2024 – kennisgeving

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur
          Afwezig: Kobe Vandeweghe, Raadslid

          De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de regiowerking en het overzicht van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden van augustus 2024.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          Het nieuwe regiodecreet bepaalt dat de gemeenteraad minstens twee maal per jaar een rapportage krijgt over de regiowerking.

          In zitting van 28 augustus 2023 nam de gemeenteraad kennis van de eerste rapportering over de regiowerking tot medio 2023, gevolgd door de tweede rapportering op 18 december 2023.

          De volledige lijst van bovengemeentelijke samenwerkingsverbanden staat gepubliceerd op de gemeentelijke website, met opgave van de politieke mandaten: https://www.wingene.be/overzichtslijst-mandaten-in-bovengemeentelijke-instellingen. Deze uitgebreide lijst bevat ook alle samenwerkingsverbanden die onder de uitzonderingsregel van het regiodecreet vallen.

          Feiten, context en argumentatie

          Sinds de vorige rapportering deden zich geen wijzigingen voor in de samenwerkingsverbanden noch in de vertegenwoordiging, met uitzondering van enkele opengevallen mandaten als gevolg van de schepenwissel van 1 juli 2024: het bestuur besloot om de mandaten van de ontslagnemend schepen en raadslid open te laten voor de rest van de legislatuurperiode, gezien de relatief korte restperiode.

          Concreet gaat het om volgende mandaten:

          - stemgerechtigd afgevaardigde in Aquaflanders vzw

          - lid van de Vlaamse Instelling Bekken Brugse Polders

          - lid van de Vlaamse Instelling Bekken Gentse Kanalen

          - lid van de Europese instelling Leader Midden-West-Vlaanderen

          - lid in de Ambtelijke werkgroep Midwest DVV Vervoerregioraad

          - lid van de opdrachthoudende vereniging de Watergroep

          - effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de interlokale vereniging Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en de Stedelijke Kunstacademie Tielt.

          Voor zover er nog algemene vergaderingen van deze samenwerkingsverbanden zouden plaats vinden dit jaar, kan de gemeenteraad de plaatsvervanger aanwijzen of ad hoc een afgevaardigde aanduiden.

           

          Naar aanleiding van de wijzigingen binnen de samenwerkingsverbanden zelf, bezorgden al enkele samenwerkingsverbanden de gepubliceerde statutenwijziging, die eind 2023 door sommige instanties zijn aangenomen om te voldoen aan de nieuwe bepalingen uit de wet voor vennootschappen en verenigingen, namelijk:

          - Cevio vzw: statutenwijziging - met naamswijziging - aangenomen door de algemene vergadering op 10 november 2023, neergelegd op de Griffie op 18 november 2023 en bekendgemaakt op de gemeentelijke website op 12 januari 2024

          - Gaselwest: actualisering bijlagen aan de statuten op de algemene vergadering van 19 december 2023 en gepubliceerd op de gemeentelijke website op 29 februari 2024

          - WVI: wijziging statuten aangenomen door de algemene vergadering van 13 december 2023, goedgekeurd bij Ministerieel Besluit van 1 maart 2024 en gepubliceerd op de gemeentelijke website op 2 april 2024.

          - Cipal dv: wijziging statuten aangenomen op de buitengewone algemene vergadering van 12 oktober 2023, goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen (Agentschap Binnenlands Bestuur) op 25 januari 2024 en gepubliceerd op de gemeentelijke website op 3 juli 2024.

          - TMVS dv: wijziging statuten - met naamswijziging naar Creat Services dv - aangenomen op de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 8 maart 2024 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 mei 2024.

          Op 12 december 2023 nam de algemene vergadering van Mirom eveneens een statutenwijziging aan, maar de gecoördineerde versie zou nog niet gepubliceerd zijn in het Belgisch Staatsblad en is ook niet beschikbaar op de website van Mirom. Deze staat bijgevolg nog niet gepubliceerd op de gemeentelijke website.

           

          Het Midwestoverleg en DVV Midwest bezorgt op regelmatige basis de kwartaalrapporteringen over volgende samenwerkingsverbanden: Bie Midwest, IGA Midwest, Radar, Sport Midwest, TERF, Midwest DVV, DVV wijk-werken Midwest, IDPBW (Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk), SE Midwest, Vervoerregio Roeselare, Huis van het kind. Daarnaast hebben de mandatarissen via hun login op het platform van Midwest toegang tot de verslagen van de diverse samenwerkingsverbanden. Voor de halfjaarlijkse rapportering aan de gemeenteraad over het Midwestoverleg zijn de samenvattende overzichten van maart 2024 en juni 2024 toegevoegd.

          De overige samenwerkingsverbanden die onder de toepassing vallen van de rapportering regiowerking volgens het decreet, hebben elk hun eigen werking en regeling over rapportering en of bekendmaking van hun werking. Dit zijn onder meer MIROM; Woonstart (Woonmaatschappij met werkingsgebied Midwest-Oost); WVI; Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw; enzovoort.

          Dan zijn er nog een aantal overheidsinstellingen met politieke vertegenwoordiging: Hulpverleningszone Midwest en Politiezone Regio Tielt. De verslagen van allebei de raden staan beschikbaar op de gemeentelijke website.

          En tenslotte zijn er de overheidsinstellingen zonder politieke vertegenwoordiging: 1gezin1plan, CAW, GGZ midden West-Vlaanderen (kwadraat), LOGO, Gerecht West-Vlaanderen en LIGO,  Eerstelijnszone Roeselare Izegem Samen (ELZ RITS). Vlaanderen is verantwoordelijk voor de rapportering over deze instellingen, maar vooralsnog staan enkel van deze laatste de jaarverslagen beschikbaar op de website https://www.eerstelijnszone.be/acties-themas .

          Bevoegdheid en juridische grond

          - het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 56§6 en 441

          - het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

          - het regiodecreet van 3 februari 2023

          - het gemeenteraadsbesluit van 28 augustus 2023 over de rapportering regiowerking en overzicht van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

          - het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2023 over de rapportering regiowerking en overzicht van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden december 2023

          Financiële gevolgen

          /

          Bijlagen

          - samenvattend overzicht maart 2024 Midwestoverleg

          - samenvattend overzicht juni 2024 Midwestoverleg

          - overzichtslijst bovengemeentelijke samenwerkingsverbanden

          - inventaris VVSG over de regiovorming

          Besluit

          Enig artikel

          De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de regiowerking en het overzicht van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden van augustus 2024.

      • Communicatie

        • Participatiereglement - vaststelling

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad stelt het participatiereglement vast voor het Lokaal Bestuur Wingene. Ter voorbereiding van de werking en participatie van de adviesraden vanaf de nieuwe legislatuur in de nieuwe fusiegemeente Wingene, treedt het participatiereglement in werking op 1 oktober 2024 voor het grondgebied Wingene. Vanaf 1 januari 2025 is het participatiereglement van gemeentebestuur Wingene van toepassing op het nieuwe grondgebied van de fusiegemeente.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          Raadslid Kobe Vandeweghe vervoegt de zitting van gemeenteraad om 20u14 tijdens de bespreking van het agendapunt betreffende de vaststelling van het participatiereglement.

          Het Decreet over het Lokaal Bestuur (art. 304 e.v.) geeft aan de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdracht om inwoners zo veel mogelijk bij het beleid te betrekken. Daartoe moet de gemeenteraad het participatiebeleid vaststellen in een participatiereglement, die beschrijft hoe het bestuur het beleid voert op het vlak van betrokkenheid en de inspraak van burgers of van de doelgroepen met inbegrip van verenigingen en andere stakeholders.

          Participatie is maatwerk en elke gemeente krijgt de lokale autonomie om dit in te vullen. Het participatiereglement biedt een kader waarin verschillende vormen van participatie in Wingene mogelijk zijn. Dit voorstel van reglement kwam tot stand na een voortraject met ontmoetings- en inspiratiemomenten met de huidige adviesraden van zowel Wingene als Ruiselede, om tot een gedragen participatiereglement te komen voor de nieuwe fusiegemeente vanaf 1 januari 2025.

          Het ontwerpreglement ligt nu al ter vaststelling voor, zodat de verenigingen hiermee al aan de slag kunnen vanaf het najaar 2024, als voorbereiding voor de nieuw samen te stellen adviesraden.

          Feiten, context en argumentatie

          Er zijn enkele door het Decreet Lokaal Bestuur verplichte onderdelen aan het participatiereglement:

          • Een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
          • Het recht om verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente.
          • Enkel de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
          • Daarnaast bevat het Decreet Lokaal Bestuur (art. 309) ook de modaliteiten waarmee een volksraadpleging op initiatief van de bewoners kan worden verzocht.

          Waarom participatie en dit kader?

          • Het bestuur wil samen met de burgers werken aan een betere gemeente en gaat via participatie aan de slag met het aanwezige sociaal kapitaal.
          • In dit kader bevat het reglement een overzicht van bestaande initiatieven of participatie-instrumenten.
          • Dit participatiereglement vormt een kwalitatief kader waaraan elke vorm van participatie getoetst wordt en waarin het in al zijn vormen mogelijk gemaakt wordt.
          • Het bestuur streeft ernaar om participatie, in welke vorm, en georganiseerd door welke partij ook, op een professionele en kwalitatieve manier te laten gebeuren.

          In haar beleid formuleert de gemeente Wingene verschillende doelstellingen als informeren, betrekken, overtuigen, sensibiliseren en verbinden. Een participatieproject opzetten vraagt een goede voorbereiding, aan de hand van een stappenplan:

          • Wat willen we bereiken?
          • Wie willen we betrekken?
          • Welke methodieken gaan we gebruiken?
          • Wie staat mee aan het roer? Wie doet wat, bepalen van verantwoordelijken.
          • Wanneer is het opportuun om dit project te starten?
          • Welk budget hebben we ter beschikking?
          • Wat komt na de participatie? Feedback, evaluatie.

          Het bestuur kan via het beantwoorden van deze basisvragen op verschillende manieren de bewoners of haar stakeholders betrekken.

           

          Amendement fractie Burgerbelangen

          Artikel 33

          Interne organisatie

          §2. Elke adviesraad moet de volgende regels volgen:

          - Er moet minstens één contactpersoon aangesteld worden voor contact en overleg met het lokaal bestuur. Deze maakt ook deel uit van de kerngroep. - Als de adviesraad financiële middelen beheert, moet er ook een penningmeester aangesteld worden.

          - Het lokaal bestuur moet ten allen tijde over een actuele ledenlijst beschikken. - Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat binnen de maand na de vergadering aan het lokaal bestuur bezorgd wordt om te delen op de website.

          - Mandatarissen van het lokaal bestuur kunnen geen lid zijn van een adviesraad tenzij ze deelnemen als bestuurslid/vertegenwoordiger van een vereniging of organisatie en ze hun standpunt vertolken vanuit deze rol. De bevoegde schepen of schepenen zijn van rechtswege lid. Andere leden van het college kunnen ad hoc uitgenodigd worden op de raad. Volgens Decreet Lokaal Bestuur art.304 §3 mogen gemeenteraadsleden en leden van het collega van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid zijn van de adviesraden.

          De statuten van elke gemeentelijke adviesraad voorzien in een aantal vertegenwoordigers (bvb. 3 of 4)  met raadgevende stem, aan te duiden door de gemeenteraad op basis van de evenredige vertegenwoordiging. Zij nemen deel aan de vergadering als waarnemer.

          - Personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen, wanneer ze niet in dienst zijn, geen lid zijn van een adviesraad die dicht aanleunt bij de taken omschreven in hun functieomschrijving.

          - Er wordt bij elk overleg gestreefd naar een programma dat inzet op interactie, informatie, kennisdeling en betrokkenheid.

          - Jaarlijks wordt een kort overzicht opgemaakt met een overzicht van het aantal vergaderingen, de adviezen die werden gegeven, de evenementen en de besteding van de middelen door het lokaal bestuur toegekend aan de adviesraad.

          Bevoegdheid en juridische grond

          -   het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 art. 40 §3, 304 e.v.

          Financiële gevolgen

          Er zijn geen financiële gevolgen.

          Bijlagen

          - Het participatiereglement

          Stemming over het amendement van fractie Burgerbelangen
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Willy Vermeersch, Fabienne Allaert, Martine Devisscher, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert
          Tegenstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Katrien Delodder, Sandra Quintyn, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Met 7 stemmen voor, 16 stemmen tegen
          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Sandra Quintyn, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Tegenstanders: Fabienne Allaert, Martine Devisscher, Kobe Vandeweghe, Maxim Lybaert
          Onthouders: Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche
          Resultaat: Met 17 stemmen voor, 4 stemmen tegen, 2 onthoudingen

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad stelt het participatiereglement vast voor het Lokaal Bestuur Wingene, zoals toegevoegd als bijlage bij dit besluit om er integraal deel van uit te maken.

          Artikel 2

          Het participatiereglement treedt in werking op 1 oktober 2024. 

    • Ruimte

      • Omgeving

        • Omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met referenties OMV_2024031045 - O/2024/56: zaak der wegen - goedkeuring

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur
          Afwezig: Jens Danneels, Vierde schepen

          De gemeenteraad neemt kennis van het proces-verbaal van openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag met referenties OMV_2024031045 - O/2024/56 en keurt de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de opname er van in het openbaar domein goed, conform het plan in bijlage met betrekking tot de grondafstand. De uitrusting van het openbaar domein ter realisatie van het verkavelingsproject, dat onderdeel uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het het verkavelen van een perceel in vier loten met referenties OMV_2024031045 - O/2024/56, gelegen te Rozendalestraat 15, 8750 Wingene;  en kadastraal bekend als:  Afdeling WINGENE 1 AFD (WINGENE), sectie B, 0843 P  3, wordt ook goedgekeurd.

          De aanvrager moet aan de technische bepalingen en lasten, zoals omschreven in dit besluit voldoen. Deze last moet worden opgenomen in de omgevingsvergunning. De overdracht van de wegzate, riolering, wegenis en nutsvoorzieningen aan de gemeente gebeurt vrij en onbelast na het verkrijgen van de omgevingsvergunning van de verkaveling. Alle kosten van kosteloze grondafstand zijn ten laste van de aanvrager.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen ontving op 11/03/2024 een omgevingsvergunningsaanvraag van voor het verkavelen van een perceel in vier loten. De aanvraag bevat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van één of meerdere gemeentewegen, waarover de gemeenteraad conform het decreet houdende de gemeentewegen beslissingsbevoegdheid heeft.

          Dossierreferentie: OMV_2024031045 - O/2024/56

          Locatie:  Rozendalestraat 15, 8750 Wingene;  en kadastraal bekend als:  Afdeling WINGENE 1 AFD (WINGENE), sectie B, 0843 P  3.

          Feiten, context en argumentatie

          1. BESCHRIJVING

          De aanvraag omvat het verkavelen van een perceel in 4 loten voor halfopen bebouwing. De rooilijn langsheen de Rozendalestraat wordt aangepast.

          Bestemming volgens het gewestplan: woongebied

          Bestemming volgens een bijzonder plan van aanleg: BPA 't Hof van Wingene -  art. 1: residentieel wonen in woongebied

          Bestemming volgens een ruimtelijk uitvoeringsplan: niet van toepassing

           

          2. BEOORDELING 

          2.1. Externe adviezen

          - Proximus heeft geen advies uitgebracht. Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

          - Provinciale Dienst Waterlopen heeft een geen advies advies uitgebracht op , ontvangen op 5 april 2024.

          - Fluvius heeft een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht op 8 april 2024, ontvangen op 8 april 2024.

          - Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening De Watergroep heeft een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht op 4 april 2024, ontvangen op 4 april 2024.

          - Wyre Omgevingsloket Wyre heeft een gunstig advies uitgebracht op 15 april 2024, ontvangen op 15 april 2024.

          2.2. Openbaar onderzoek

          Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 12/04/2024 tot 11/05/2024. Het openbaar onderzoek werd niet aangekondigd in een dag- of weekblad. Er werd geen informatievergadering georganiseerd.

          Tijdens het openbaar onderzoek werden 0 bezwaren ingediend.

          2.3. Technische beoordeling

          2.3.1. Fasering

          De bouwheer dient de ontwikkeling uit te voeren in één fase.

          2.3.2. Wegenis

          De rooilijn langsheen de Rozendalestraat wordt aangepast in functie van het verbreden van het openbaar domein, meer bepaald het voetpad.

          De verbreding van het voetpad in grijze betonklinker 22x22x10 cm wordt door het Team Interne Werken uitgevoerd, opgesloten met een borduur. De kostprijs voor deze uitbreiding van het voetpad wordt via het gemeentelijk retributiereglement ten laste van de ontwikkelaar gelegd.

          2.3.3. Riolering

          Nieuwe huisaansluitingen voor de toekomstige loten zijn te voorzien, de ontwikkelaar dient deze via de dienstverlener De Watergroep te realiseren. 

          2.3.4. Groenzone

          Niet van toepassing

          2.3.5. Nutsleidingen

          Noodzakelijke uitbreidingen aan nutsleidingen worden ten laste van de ontwikkelaar gelegd.

          2.3.6. As-built

          Niet van toepassing.

          2.4. Toetsing aan het beoordelingskader uit het decreet houdende de gemeentewegen

          De aanpassingen aan de wegenis zijn niet in strijd met de tenuitvoerlegging van de gewenste bestemming van de gronden en voldoet ook aan de principes opgenomen in art. 3 en art. 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:

          (1)   De ingrepen moeten ten dienste staan van het algemeen belang

          De aanleg, verbreding, wordt uitgevoerd in het kader van een nieuwe woonontwikkeling. De verbreding van het openbaar domein is noodzakelijk in functie van de (toekomstige) zichtbaarheid met het oog op een veilige verkeerssituatie en een comfortabel en veilig voetpad.

          (2)   Een wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd moet worden

          De omgevingsvergunningsaanvraag betreft de aanpassing van de rooilijn van de Rozendalestraat. De verbreding van de huidige rooilijn zorgt voor een comfortabele voetpadbreedte, een leesbaar openbaar domein en een goede zichtbaarheid van de toekomstige in- en uitrit van de private ontwikkeling.

          (3)   De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aaneengrenzende percelen worden steeds in acht genomen

          De ontworpen rooilijn wordt voorzien om een volwaardig voetpad en toekomstige optimalisatie van de verkeerssituatie te realiseren. Eveneens wordt met een verbreed openbaar domein de goede zichtbaarheid en de ontsluiting van de woonontwikkeling gewaarborgd.

          (4)   Ingrepen worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief

          Het betreft voor dit project een aanpassing aan de rooilijn in de context van een woonontwikkeling (meergezinswoning) in de dorpskern van Wingene. Er is in dat opzicht geen gemeentegrensoverschrijdende functie. 

          (5)   Ingrepen moeten worden beoordeeld in functie van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4.

          De woonontwikkeling van de gronden is gelegen in woongebied. De ontwikkeling voldoet aan de mogelijkheden zoals bestemmingsmatig voorzien.  De aspecten omtrent duurzame ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4 worden bijgevolg niet geschonden. 

          Voorstel van door de gemeenteraad op te leggen lasten voor de aanvrager:

          • De aanvrager moet financieel instaan voor de uitbreiding van het openbaar domein, het voetpad, conform het retributiereglement van de gemeente Wingene.
          • De aanvrager dient als last van de ontwikkeling de huisaansluitingen van de loten te realiseren door de dienstverlener De Watergroep. 
          • De overdracht van de wegzate, riolering, wegenis en nutsvoorzieningen aan de gemeente gebeurt vrij en onbelast na het verkrijgen van de omgevingsvergunning. Alle kosten van kosteloze grondafstand zijn ten laste van de aanvrager.

          Bevoegdheid en juridische grond

          • het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
          • het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, in het bijzonder artikel 31
          • het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 47
          • het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 2
          • het GRB-decreet van 16 april 2004, in het bijzonder artikel 13 §3 en §4

          Bijlagen

          • aanvraag_O_2024_56, inclusief wegenisdossier
          • 37018_2024_O202456_PVOO

           

          Schepen Jens Danneels neemt plaats in het publiek (betrokken als landmeter in dit dossier).

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad neemt kennis van het proces-verbaal van openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag met referenties OMV_2024031045 - O/2024/56.

          Artikel 2

          De gemeenteraad keurt de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de opname er van in het openbaar domein goed, conform het plan in bijlage met betrekking tot de grondafstand. De uitrusting van het openbaar domein ter realisatie van het verkavelingsproject, dat onderdeel uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het het verkavelen van een perceel in vier loten met referenties OMV_2024031045 - O/2024/56, gelegen te Rozendalestraat 15, 8750 Wingene;  en kadastraal bekend als:  Afdeling WINGENE 1 AFD (WINGENE), sectie B, 0843 P  3, wordt ook goedgekeurd.

          Artikel 3

          De aanvrager moet aan de technische bepalingen en lasten, zoals omschreven in dit besluit voldoen. Deze last moet worden opgenomen in de omgevingsvergunning.

          Artikel 4

          De overdracht van de wegzate, riolering, wegenis en nutsvoorzieningen aan de gemeente gebeurt vrij en onbelast na het verkrijgen van de omgevingsvergunning van de verkaveling. Alle kosten van kosteloze grondafstand zijn ten laste van de aanvrager.

        • Reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen - wijziging en coördinatie - vaststelling

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad stelt het aangepast reglement vast rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          In zitting van 18 december 2023 stelde de gemeenteraad het reglement vast rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen.

          Na de inwerkingtreding van het Instrumentendecreet op 1 januari 2024 werden in verschillende dossiers lasten in natura opgelegd in de vorm van groenaanplantingen, gekoppeld aan een waarborg die de aanvrager pas twee jaar na aanplant kan terugvragen.

          Om de vrijgave van dit type van waarborgen billijker te maken en in lijn te brengen met het gewijzigde artikel 77 van het Omgevingsvergunningendecreet, is een aanpassing van de waarborgtermijn aangewezen.

          Feiten, context en argumentatie

          Voor aanplanting van groenbuffers of hoogstammen bepaalt artikel 16 van het lokaal waarborgenreglement de termijn voor terugbetaling van de waarborg op twee jaar nadat de aanvraag tot vrijgave van deze waarborg gebeurd is en wanneer na controle blijkt dat de (her)aanplant zorgvuldig is uitgevoerd.

          Het Instrumentendecreet dat in werking trad op 1 januari 2024 bepaalt onder meer een grondige wijziging van artikel 77 over de financiële waarborgen die vasthangen aan lasten in natura. Paragraaf 1 4° bepaalt dat een gedeeltelijke vrijgave mogelijk is, ‘naarmate de als lasten opgelegde handelingen en werken worden uitgevoerd, in verhouding tot de investeringen die in het kader van de lasten al zijn verricht, tegen maximaal 60% van de totale waarde, waarbij het saldo pas wordt vrijgemaakt als de bevoegde overheid of haar gemachtigde die handelingen en werken voorlopig opgeleverd heeft.’

          Een gedeeltelijke oplevering voor lasten in natura die met groenaanplant te maken hebben, is wenselijker om volgende redenen:

          1. Een gedeeltelijke vrijgave beloont de aanvrager alvast voor zijn inspanning om het plantgoed effectief en correct aan te planten en geeft alsnog de gelegenheid om na het eerste jaar uitval te vervangen. 
          2. De gedeeltelijke vrijgave na de aanplanting, registreert het moment van de aanplant zodat er bij de definitieve oplevering zekerheid is dat er een periode van 2 jaar ligt tussen de aanplant en de definitieve oplevering.

           

          In die zin kan de gemeenteraad artikel 16 van het reglement als volgt herformuleren:

          ‘Specifiek voor aanplanting van groenbuffers en hoogstammen kan het bestuur 50% van de waarborg vrijgeven na de effectieve aanplanting en de controle op de goede uitvoering door de diensten van de gemeente, op aanvraag van de vergunninghouder. De resterende waarborg komt pas vrij twee jaar nadat de eerste aanvraag tot vrijgave van deze waarborg gebeurd is, en wanneer uit de controle blijkt dat de vergunninghouder zorgvuldig de (her)aanplant uitvoerde.’

          Bevoegdheid en juridische grond

          - het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          - de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in het bijzonder artikel 4.2.16 §2

          - het Omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014, in het bijzonder artikel 77

          - het Instrumentendecreet van 26 mei 2023, in het bijzonder artikels 105-106

          - de gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2023 betreffende Reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen - vaststelling

          Bijlagen

          - aangepast ontwerpreglement met aanduiding van het gewijzigd artikel 16

          - aangepast reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen, van toepassing vanaf 1 september 2024

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad stelt de wijziging en coördinatie vast van het reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

          Artikel 2

          Het aangepast reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen treedt in werking op 1 september 2024. 

      • Milieu en Klimaat

        • Aanstelling personeelsleden intergemeentelijk samenwerkingsverband MIROM als GAS-vaststeller in het kader van het afvalbeleid - goedkeuring

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          Het intergemeentelijk samenwerkingsverband MIROM wordt aangesteld als GAS-vaststeller op het grondgebied van Wingene voor de vaststelling van overtredingen in het kader van zwerfvuil en sluikstorten.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          Ingevolge een recente wijziging van de GAS-wetgeving kan een gemeentebestuur voortaan de intercommunale die zal handhaven aanstellen. In een schrijven van 24/06/2024 vraagt MIROM daarom om als intercommunale te worden aangesteld als GAS-vaststeller. Hierdoor moeten de GAS-vaststellers niet meer telkens individueel aangesteld worden.

          Feiten, context en argumentatie

          Eind 2017 startte MIROM Roeselare een dossier op voor de aankoop van bewakingscamera's om in te zetten op handhaving als sluitstuk van een integraal zwerfvuilbeleid. In dit kader werd een samenwerking opgestart tussen de gemeente, de politiezone en MIROM Roeselare.

          De cameralocaties worden telkens bepaald in samenspraak met de gemeente. Na plaatsbepaling zorgt MIROM Roeselare voor:

          • de plaatsing van de camera volgens de wettelijke normen
          • het verwerken van de beelden
          • de opmaak van de bestuurlijke verslagen.

          De bestuurlijke verslagen worden door de MIROM GAS-vaststellers overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar van de politiezone. Die zorgt voor de verdere afhandeling waarna een beslissing kan genomen worden over een eventuele sanctie.

          Tot op heden dienden de MIROM GAS-vaststellers telkens individueel aangesteld te worden door de gemeenteraad. In gevolge een recente wijziging van de GAS-wetgeving kan het gemeentebestuur voortaan de intercommunale die zal handhaven aanstellen.

          Bevoegdheid en juridische grond

          • de bevoegdheden van de gemeenteraad, zoals bepaald in artikel 119 en 119bis van de Nieuwe Gemeentewet en gewijzigd door de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
          • de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zoals later gewijzigd
          • het Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
          • het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de administratieve sancties
          • het protocolakkoord goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 juni 2017 en goedgekeurd en bekrachtigd in zitting van de gemeenteraad van 26 juni 2017
          • de beslissing van de gemeenteraad van 26 juni 2017 over de vaststelling van het Algemeen uniform politiereglement politiezone Regio Tielt, laatst gewijzigd op 29 maart 2021
          • de beslissing van de gemeenteraad van 26 juni 2017 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomsten in het kader van de sanctieprocedure bij administratieve sancties, afgesloten met Pittem, Ruiselede, Wingene, Lichtervelde en Ardooie
          • de beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2018 over de toelating aan MIROM Roeselare voor de inzet van bewakingscamera's op het grondgebied van de gemeente Wingene in het kader van de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten

          Financiële gevolgen

          /

          Bijlagen

          Brief MIROM omtrent aanstelling personeelsleden van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als GAS-vaststeller

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Enig artikel

          De gemeenteraad stelt het intergemeentelijk samenwerkingsverband MIROM aan als GAS-vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door de directeur van deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties op het grondgebied van Wingene voor de vaststelling van overtredingen in het kader van zwerfvuil en sluikstorten.

      • Ondernemen

        • Tijdelijke verordening betreffende de handhaving van de openbare rust tijdens de kermis te Wingene van 31 augustus tot en met 4 september 2024 - vaststelling

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad stelt de tijdelijke verordening vast betreffende de handhaving van de openbare rust tijdens de kermis te Wingene op zaterdag 31 augustus, zondag 1 september en woensdag 4 september 2024.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          De kermis met optredens, Bruegelstoet, koers en avondmarkt te Wingene gaat door op zaterdag 31 augustus, zondag 1 september en woensdag 4 september 2024.

          Ter vrijwaring van de openbare rust en orde tijdens dit evenement, is het aangewezen om tijdelijke preventieve ordemaatregelen te treffen.

          Feiten, context en argumentatie

          Deze kermis brengt gewoonlijk veel volk op de been. De gemeenteraad is bevoegd om de openbare rust preventief te regelen door een tijdelijke verordening vast te stellen voor de duur van de activiteiten. Met deze tijdelijke verordening krijgt de organisatie de toestemming om ambulante handel op hun evenement toe te laten of te weigeren.

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de nieuwe gemeentewet bekrachtigd bij de wet van 26 mei 1989, inzonderheid op artikel 135, par 2, ingevoegd bij de wet van 27 mei 1989, op artikel 134, par 1, hernummerd en gewijzigd bij de wet van 27 mei 1989 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 mei 1989, op artikel 119 hernummerd bij de wet van 27 mei 1989 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 mei 1989; op artikel 121 hernummerd bij de wet van 27 mei 1989, en op de artikelen 112 tot 114

          - de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van de ambulante activiteiten en de organisatie van openbare machten

          - het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          - het koninklijk besluit van 3 april 1995 tot uitvoering van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van de ambulante activiteiten en de organisatie van openbare machten

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          Op zaterdag 31 augustus, zondag 1 september en woensdag 4 september 2024 is het in de hierna volgende straten:

          - Markt

          - Kerkplein

          - Guido Gezelleplein

          - Oude Bruggestraat

          - Gemeenteplein

          - Tieltstraat

          verboden te leuren, te venten met allerlei waren, tijdschriften of folders te verspreiden, reclamebladen rond te dragen, kramen op te slaan of manifestaties te houden op de openbare weg.

          Artikel 2

          Op dezelfde datum en tussen dezelfde uren is het verboden langs de openbare weg, alsook op plaatsen of lokalen die daartoe niet permanent zijn uitgerust, tijdelijke verkooppunten van drank en/ of eetwaren in te richten.

          Artikel 3

          Uitzonderingen op de verbodsbepalingen van artikel 1 en artikel 2 kunnen door de burgemeester verleend worden bij schriftelijke en ondertekende machtiging.

          De Burgemeester wijst de plaats aan waar de activiteiten, waarvoor uitzonderlijke toelating verleend werd, dienen plaats te vinden.

          Artikel 4

          Indien zekere personen het verbod voorzien in artikel 1 en artikel 2 overtreden, zullen de waren waarmee zij leuren of venten, de tijdschriften of bladen die zij verkopen of ronddragen, de kramen die zij opstellen, de drank en eetwaren die zij verkopen, voor de duur van de looptijd van deze politieverordening worden in beslag genomen door de geïntegreerde politie. Deze zaken zullen op risico en kosten van de overtreder verwijderd worden en zullen hen na het einde van de loopduur van de verordening worden terugbezorgd.

          Artikel 5

          Overtreding van deze verordening wordt bestraft met een gevangenisstraf van één tot zeven dagen en/of met een geldboete van één tot vijfentwintig euro.

          Artikel 6

          Dit besluit wordt bekendgemaakt via het Loket voor Lokale Besturen.

          Artikel 7

          De Gouverneur van West-Vlaanderen, de griffie van de rechtbank van Eerste Aanleg te Brugge en de griffie van de Politierechtbank te Brugge ontvangen een afschrift van dit besluit.

        • Tijdelijke verordening van de burgemeester betreffende de handhaving van de openbare rust tijdens de 64ste editie van de autorally “Omloop van Vlaanderen” - Klassementsproef Koolskamp op vrijdag 6 september 2024 – bekrachtiging

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad bekrachtigt de tijdelijke verordening van de burgemeester van 5 augustus 2024 over de handhaving van de openbare rust tijdens de 64ste editie van de autorally “Omloop van Vlaanderen - Klassementsproef Koolskamp” op vrijdag 6 september 2024.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          In zitting van 5 augustus 2024 ging de burgemeester over tot de vaststelling van een tijdelijke verordening voor de handhaving van de openbare rust tijdens de 64ste editie van de autorally “Omloop van Vlaanderen - Klassementsproef Koolskamp” op vrijdag 6 september 2024.

          Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om hierin te voorzien, maar de eerstvolgende raadszitting stond pas gepland op 26 augustus 2024 wegens het zomerreces. Om toch binnen een redelijke termijn te voorzien in de preventieve veiligheidsmaatregelen voor de autorally, heeft de burgemeester dit opgenomen in het kader van goed bestuur en in uitvoering van artikel 134 § 1 van de nieuwe gemeentewet, mits bekrachtiging in de eerstvolgende gemeenteraad.

          Feiten, context en argumentatie

          Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2024 wordt de 64ste Internationale Autorally A&D Omloop van Vlaanderen gereden. Op vrijdag 6 september 2024 gaat de Klassementsproef Koolskamp door waarbij er ook op grondgebied Wingene gereden wordt, m.n. in de Joostraat en Schaapbrugstraat.

          Deze sportwedstrijd brengt gewoonlijk veel volk op de been.

          De vaststelling van een tijdelijke verordening dient om de veiligheid en de openbare rust van zowel de deelnemers, de bezoekers of toeschouwers tijdens deze rally in het algemeen te waarborgen.

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de nieuwe gemeentewet artikel 119 en artikel 135

          - de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van de ambulante activiteiten en de organisatie van openbare machten

          - het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          - het KB van 24 september 2006 tot uitvoering van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

          Financiële gevolgen

          /

          Bijlagen

          /

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad bekrachtigt de tijdelijke verordening van de burgemeester van 5 augustus 2024 over de vaststelling van een tijdelijke verordening voor de handhaving van de openbare rust tijdens de 64ste editie van de autorally “Omloop van Vlaanderen - Klassementsproef Koolskamp” op vrijdag 6 september 2024.

          Artikel 2

          De raad maakt dit besluit bekend overeenkomstig de geldende wettelijke en decretale bepalingen.

        • Tijdelijke verordening betreffende de handhaving van de openbare rust tijdens Zwevezele koers op vrijdag 27 september 2024 - vaststelling

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad stelt de tijdelijke verordening vast betreffende de handhaving van de openbare rust tijdens Zwevezele koers op vrijdag 27 september 2024.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          Zwevezele koers gaat door op vrijdag 27 september 2024. De organisatie is in handen van het Koninklijk Sportcomité.

          Feiten, context en argumentatie

          Een wielerwedstrijd brengt gewoonlijk veel volk op de been. De gemeenteraad is bevoegd om de openbare rust preventief te regelen door een tijdelijke verordening vast te stellen voor de duur van de activiteiten. Met deze tijdelijke verordening krijgt de organisatie de toestemming om ambulante handel op hun evenement toe te laten of te weigeren.

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de nieuwe gemeentewet bekrachtigd bij de wet van 26 mei 1989, inzonderheid op artikel 135, par 2, ingevoegd bij de wet van 27 mei 1989, op artikel 134, par 1, hernummerd en gewijzigd bij de wet van 27 mei 1989 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 mei 1989, op artikel 119 hernummerd bij de wet van 27 mei 1989 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 mei 1989; op artikel 121 hernummerd bij de wet van 27 mei 1989, en op de artikelen 112 tot 114

          - de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van de ambulante activiteiten en de organisatie van openbare machten

          - het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          - het koninklijk besluit van 3 april 1995 tot uitvoering van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van de ambulante activiteiten en de organisatie van openbare machten

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          Op vrijdag 27 september 2024 is het in de hierna volgende straten:

          - Marktplein

          - Kerkstraat

          - Waldreef

          - Bruggestraat

          - Tramstraat

          - Koolskampstraat

          - Lichterveldestraat

          verboden te leuren, te venten met allerlei waren, tijdschriften of folders te verspreiden, reclamebladen rond te dragen, kramen op te slaan of manifestaties te houden op de openbare weg.

          Artikel 2

          Op dezelfde datum en tussen dezelfde uren is het verboden langs de openbare weg, alsook op plaatsen of lokalen die daartoe niet permanent zijn uitgerust, tijdelijke verkooppunten van drank en/ of eetwaren in te richten.

          Artikel 3

          De burgemeester kan uitzonderingen toestaan op de verbodsbepalingen van artikel 1 en artikel 2, bij schriftelijke en ondertekende machtiging.

          De Burgemeester wijst de plaats aan waar de activiteiten, waarvoor uitzonderlijke toelating verleend werd, dienen plaats te vinden.

          Artikel 4

          Indien zekere personen het verbod voorzien in artikel 1 en artikel 2 overtreden, zullen de waren waarmee zij leuren of venten, de tijdschriften of bladen die zij verkopen of ronddragen, de kramen die zij opstellen, de drank en eetwaren die zij verkopen, voor de duur van de looptijd van deze politieverordening worden in beslag genomen door de geïntegreerde politie. Deze zaken zullen op risico en kosten van de overtreder verwijderd worden en zullen hen na het einde van de loopduur van de verordening worden terugbezorgd.

          Artikel 5

          Overtreding van deze verordening wordt bestraft met een gevangenisstraf van één tot zeven dagen en/of met een geldboete van één tot vijfentwintig euro.

          Artikel 6

          Dit besluit wordt bekendgemaakt via het Loket voor Lokale Besturen.

          Artikel 7

          Afschrift van dit besluit wordt gestuurd aan de Gouverneur van West-Vlaanderen, griffie van de rechtbank van Eerste Aanleg te Brugge en aan de griffie van de Politierechtbank te Brugge.

        • Lokaal reglement voor de organisatie van kermissen op het openbaar domein - vaststelling

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad stelt het lokaal reglement voor de organisatie van kermissen op het openbaar domein vast, ter vervanging van het reglement van 31 maart 2008 over het toewijzen van standplaatsen voor kermisactiviteiten.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          Volgens de wet van 25 juni 1993 (artikels 8 en 9) wordt de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen en op het openbaar domein buiten de openbare markten en kermissen, geregeld bij gemeentelijk reglement.

          Het huidige gemeentelijk kermisreglement dateert van 27 augustus 2007, met wijziging in 2008.

          Sinds 1 april 2024 is er een gewijzigde regelgeving rond ambulante en kermisactiviteiten van kracht waardoor het aangewezen is het huidige kermisreglement te herzien.

          Feiten, context en argumentatie

          Met dit reglement worden volgende vier kermissen als openbare kermis bepaald:

          • Carnavalkermis Zwevezele
          • Meikermis Wingene
          • Junikermis Zwevezele
          • Septemberkermis Wingene (Brueghel)

          Volgende wijzigingen zijn sinds 1 april 2024 van kracht:

          • Een foorreiziger moet in Vlaanderen niet langer over een machtiging kermisactiviteiten voor een kermisattractie of een machtiging ambulante activiteiten voor kermisgastronomie beschikken. De kermiskaart en de leurkaart worden afgeschaft. 
          • Een standplaats op de openbare kermis of op het openbaar domein kan enkel toegewezen worden aan de houder van een ondernemingsnummer dat kermisactiviteiten toelaat
          • De standplaatsen op de openbare kermis of op het openbaar domein kunnen enkel worden toegewezen aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de kermisactiviteit toelaat, en dit “via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.”
          • De voorwaarden op vlak van verzekering, volksgezondheid en veiligheidsattesten kermistoestellen alsook het bewijs van inschrijving bij de dienst voor inschrijvingen van voertuigen (DIV) worden gekoppeld aan de toelating om de kermisactiviteiten uit te oefenen op het gemeentelijk grondgebied
          • De indiening van een kandidatuur voor een standplaats dient digitaal te gebeuren
          • De toewijzing van de standplaatsen op de kermis gebeurt aan de hand van diverse criteria. Wanneer op basis van de wettelijke criteria geen onderscheid tussen verschillende kandidaten mogelijk is kan de toewijzing van de standplaats gebeuren door middel van een loting
          • Het opnemen van de technische specificatie in een register van toegewezen standplaatsen
          • Bij het overdragen van een standplaats met abonnement is de foorreiziger niet meer verplicht om de attractie of vestiging mee over te dragen. Hij kan hierdoor het aantal standplaatsen geleidelijk aan afbouwen, zonder telkens de attractie of vestiging te moeten verkopen
          • Wijziging van de minimumopzegtermijnen bij het definitief opheffen van een standplaats
            • wanneer de kermis of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven: 12 maanden vooropzeg
            • in geval van definitieve verhuizing van de kermis of een deel ervan: 6 maanden vooropzeg
            • in geval van absolute noodzakelijkheid: geen minimale vooropzeg
          • Niet langer nationaliteitsvoorwaarden: foorreizigers van buiten de EER kunnen ook een standplaats op de kermis aanvragen, mits ze voldoen aan dezelfde voorwaarden
          • Maatschappen met een inschrijving in de kruispuntbank voor ondernemingen die de kermisactiviteit toelaat kunnen een standplaats op de openbare kermis of het openbaar domein verkrijgen
          • De controle gebeurt op basis van de actuele gegevens en niet op basis van de gegevens op het moment van de uitreiking van de machtiging. Het identiteitsbewijs kan worden gevraagd om de hoedanigheid van de persoon die de standplaats aanvraagt of inneemt te controleren.
          • Omschrijving begrippen "afgevaardigde van de burgemeester" en "concessionaris"

           

          Als basis werd net als bij de vorige herziening in 2008 het modelreglement van VVSG gebruikt (versie maart 2024). Daaraan werden volgende specifieke lokale zaken toegevoegd:

          • De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen ertoe om de kermisplannen vast te stellen en te beheren.
          • Verplichting om de instructies van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris na te leven
          • Verbod op aanbieden van pyrotechnisch materiaal
          • Redenen om het abonnement vanwege de gemeente te schorsen of in te trekken (afwezigheid op één kermis zonder voorafgaandelijke verwittiging, het niet-naleven van de gemeentelijke instructies, de niet-tijdige betaling van de retributie, het niet kunnen voorleggen van de correcte en actuele verplichte documenten en attesten)

           

          Per kermis wordt een kermisplan als bijlage toegevoegd dat onlosmakelijk deel uit maakt van dit reglement. Voor de septemberkermis Wingene worden twee plannen opgemaakt, zowel voor opstelling op het Kerkplein als op het Gemeenteplein.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt door dit reglement door de gemeenteraad gemachtigd om de kermisplannen te beheren en aan te passen.

          Bevoegdheid en juridische grond

          • het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
          • de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitvoering van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009, 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023
          • het Koninklijk Besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 22 september 2023
          • de gemeenteraadsbesluit van 27 augustus 2007 betreffende het vaststellen van het reglement met betrekking tot het toewijzen van standplaatsen voor kermisactiviteiten
          • de gemeenteraadsbesluit van 31 maart 2008 betreffende het wijzigen van het reglement met betrekking tot het toewijzen van standplaatsen voor kermisactiviteiten

          Bijlagen

          • Huidig kermisreglement dd. 31 maart 2008
          • Nieuw reglement (exemplaar in .doc en .pdf)
          • Kermisplan per kermis
          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad stelt het lokaal reglement voor de organisatie van kermissen op het openbaar domein vast, zoals toegevoegd als bijlage bij dit besluit om er integraal deel van uit te maken.

          Artikel 2

          Het reglement treedt in werking met ingang van 1 september 2024 en heft het reglement van 31 maart 2008 over het toewijzen van standplaatsen voor kermisactiviteiten op met ingang van 31 augustus 2024.

          Artikel 3

          De gemeenteraad stelt de kermisplannen in bijlage vast en machtigt het college van burgemeester en schepenen om de kermisplannen verder te beheren.

      • Publiek Domein

        • Riolerings- en wegenisproject – Processiestraat Zwevezele – lastvoorwaarden en gunningswijze

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 22209 en de raming voor de opdracht “Processiestraat”, opgesteld door studiebureau Jonckheere uit Brugge, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 464.386,76 euro exclusief BTW of 563.157,98 euro inclusief btw inclusief proefkosten. De publicatie van de opdracht is gepland na deze goedkeuring met als doel in 2025 van start te gaan. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van het meerjarenplan 2020-2025 via de ramingsnummers MJP000059 en MJP000060.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          De riolering en wegenis in de Processiestraat is aan vernieuwing toe. Tegelijk worden de aanpalende woningen afgekoppeld, wat de zuiveringsgraad van onze gemeente ten goede komt. 

          Het project omvat de integrale heraanleg van de Processiestraat in de zone tussen de Tramstraat en de Krekelstraat.

          Een gescheiden riolering wordt aangelegd en een gelijkgrondse bovenbouw is voorzien met ruimte voor groen. Een éénrichtingsverkeer wordt ingevoerd en de nog bovengrondse leidingen zijn gepland ondergronds te brengen.

          Feiten, context en argumentatie

          De plannen, de raming en het bestek van de werken liggen ter goedkeuring voor. De prijsvraag zal verlopen via de openbare procedure.

          Na de gemeenteraad wordt het bestek gepubliceerd met als doel in het voorjaar van 2025 de werken te kunnen opstarten. Het einde van de werken wordt eind 2025 verwacht.

          Studiebureau Jonckheere kon voor deze opdracht de nodige documenten opstellen met een bijhorende raming. De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op 464.386,76 euro exclusief BTW of 563.157,98 euro inclusief btw inclusief proefkosten.

          We vragen de gemeenteraad de gunningswijze en de lastvoorwaarden zoals bepaald in het aanbestedingsdossier “Processiestraat” met besteknummer 22209 goed te keuren.

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          - de wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          - de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

          - het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, over de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikel 326 tot en met 342 over het bestuurlijk toezicht

          - het bestuursdecreet van 7 december 2018

          - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          - het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

          - het herzien Zoneringsplan en het Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 18 december 2015, het ministerieel besluit van 2 maart 2016 en van kracht sinds 12 maart 2016

          - de gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022 betreffende 'Wegenis- en rioleringsproject centrumstraten Zwevezele: aanstellen ontwerper - vaststellen lastvoorwaarden en gunningswijze'

          - de collegebeslissing van 31 oktober 2022 - Wegenis- en rioleringsproject centrumstraten Zwevezele: aanstellen ontwerper - gunning

           

          Financiële gevolgen

          De nodige budgetten zijn op het meerjarenplan 2020-2025 voorzien.

          raming MJP000059 "Wegenis- en rioleringsproject Berken-, Beuken-, Kastanjelaan, Eikenhof & Processiestraat: wegeniswerken en erelonen"

          actie AC000367 -- 01.01.21: Wegenis- en rioleringsproject Berken-, Beuken-, Kastanjelaan, Eikenhof & Processiestraat

          verantwoordelijke dienst: Externe werken

          626.691,31 euro beschikbaar

          raming MJP000060 "Wegenis- en rioleringsproject Berken-, Beuken-, Kastanjelaan, Eikenhof & Processiestraat: rioleringswerken"

          actie AC000367 -- 01.01.21: Wegenis- en rioleringsproject Berken-, Beuken-, Kastanjelaan, Eikenhof & Processiestraat

          verantwoordelijke dienst: Externe werken

          321.697,83 euro beschikbaar

           

          Bijlagen

          Bijlage 01 – raming

          Bijlage 02 - aanbestedingsdossier 

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 22209 en de raming voor de opdracht “Processiestraat”, opgesteld door studiebureau Jonckheere uit Brugge, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

          Artikel 2

          De raming bedraagt 464.386,76 euro exclusief BTW of 563.157,98 euro inclusief btw inclusief proefkosten.

          Artikel 3

          Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

          Artikel 4

          De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van het meerjarenplan 2020-2025 via de ramingsnummers MJP000059 en MJP000060.

        • Landinrichtingsproject Wildenburg Aanwijs - uitvoeringsdossier Recreatief Netwerk - aandeel Wingene - goedkeuring

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen van het inrichtingsplan in functie van het uitvoeringsdossier “Recreatief Netwerk Wildenburg”, voor volgende maatregelen op grondgebied van Wingene goed:

          • 2.4.8.b “Inrichting van de wandelverbinding Wildenburg-De Gruyteredreef”
          • 2.4.9.b “Fiets- en wandelverbinding Wildenburg-Haze”

          De gemeenteraad gaat akkoord met de aangepaste financieringstabel voor de uitvoering van de maatregelen en voorziet het nodige budget in de meerjarenbegroting van de gemeente.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voert het landinrichtingsproject Wildenburg-Aanwijs met het uitvoeringsdossier recreatief netwerk verder uit.

          De nieuwe onthaalparking in Wildenburg zal worden aangetakt op het recreatief netwerk en dit in eerste instantie voor wandelaars. Belangrijke verbindingen die worden gecreëerd lopen van Wildenburg richting Vorsevijvers, Vagevuurbossen en Sint-Jan.

          Op 17 juli 2024 ontving de gemeente het schrijven van de VLM (bijlage) met de vraag tot instemming wijziging inrichtingsplan (Recreatief netwerk Wildenburg).

          Feiten, context en argumentatie

          Kader
          Het inrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs is goedgekeurd bij Ministerieel Besluit van 21 augustus 2014 en werd gewijzigd op 10 december 2020.

          Het uitvoeringsdossier recreatief netwerk vormt hier een onderdeel van en omvat volgende maatregelen:

          • 2.4.1.b Inrichting wandelverbinding Wildenburg-Piewitte
          • 2.4.7.b Inrichting wandelverbinding Wildenburg - De Gruyterebossen
          • 2.4.8.b Inrichting wandelverbinding Wildenburg - De Gruyterdreef
          • 2.4.9.b Inrichting fiets- en wandelverbinding Wildenburg-Haze

          Momenteel loopt er opnieuw een procedure voor een volgende wijziging van het inrichtingsplan in functie van het uitvoeringsdossier “Recreatief Netwerk Wildenburg”, en in concreto voor volgende maatregelen op grondgebied van Wingene:

          • 2.4.8.b “Inrichting van de wandelverbinding Wildenburg-De Gruyteredreef”
          • 2.4.9.b “Fiets- en wandelverbinding Wildenburg-Haze”

          De wijziging werd reeds ter advies voorgelegd aan de planbegeleidingsgroep Bulskampveld, en gunstig geadviseerd.

          Vooraleer de minister bevoegd voor landinrichting deze wijziging van het inrichtingsplan kan goedkeuren, dient de gemeenteraad in te stemmen met de voorgestelde wijziging en de hierbij aan de gemeente Wingene toegewezen taken en financiële engagementen.

          In bijlage wordt het rapport met voorstel van wijziging ter goedkeuring voorgelegd.

          Wijzigingen

          De opdracht (vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking) werd gepubliceerd op 2 april 2024 en wordt – mits het bekomen van de nodige instemmingen - toegewezen aan de firma Devagro Sanering NV tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van € 118.439,24 excl. btw of € 143.311,48 incl. 21% btw. De start van de werken, waarvoor inmiddels een omgevingsvergunning werd bekomen, wordt voorzien eind 2024.

          De kostprijs van de werken ligt hoger dan wat was vooropgesteld, waarvoor de motivatie in de bijhorende nota terug te vinden is.

          Het globaal financieringsplan wijzigt de totale investering van 35.590 euro naar 133.019 euro. De bijdrage van Wingene voor beide maatregelen stijgt van 10.677 euro naar 41.409 euro.

          De uitvoering van beide maatregelen wordt in 2024-2025 voorzien.

          Goedkeuring

          Vooraleer de minister bevoegd voor landinrichting deze wijziging van het inrichtingsplan kan goedkeuren, dient de gemeenteraad in te stemmen met de voorgestelde wijziging en de hierbij aan de gemeente Wingene toegewezen taken en financiële engagementen.

          Een instemming bestaat uit een besluit van de gemeenteraad en een ondertekende verklaring tot instemming (bijlage 3).

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          - Ministerieel Besluit van 21 augustus 2014 over goedkeuring inrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs.

          - Ministerieel Besluit van 23 december 2019 over wijziging inrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs - grondverwerving i.f.v. onthaalparking Wildenburg

          - de gemeenteraadsbeslissing van 28 oktober 2013 - de goedkeuring van het Landinrichtingsproject Bulskampveld - eindvoorstel inrichtingsplan Wildenburg - Aanwijs.

          - de gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 - de vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

          - de gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2020 over de goedkeuring van de wijziging landinrichtingsplan Onthaalinfrastructuur Bulskampveld.

          Financiële gevolgen

          Het nodige budget van 41.409 euro is te voorzien in het meerjarenprogramma 2020-2025 via:

          MJP000019 Landinrichtingsplan Wildenburg - Aanwijs - aandeel Wingene

          Actie: 01.01.07: We werken Landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs

          Verantwoordelijke dienst Externe Werken

          Bijlagen

          - bijlage 1: begeleidend schrijven VLM

          - bijlage 2: rapport wijzigingen

          - bijlage 3: verklaring tot instemming

          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen van het inrichtingsplan in functie van het uitvoeringsdossier “Recreatief Netwerk Wildenburg”, voor volgende maatregelen op grondgebied van Wingene goed:

          • 2.4.8.b “Inrichting van de wandelverbinding Wildenburg-De Gruyteredreef”
          • 2.4.9.b “Fiets- en wandelverbinding Wildenburg-Haze”

          Artikel 2

          De gemeenteraad gaat akkoord met de aangepaste financieringstabel voor de uitvoering van de maatregelen zoals vermeld in artikel 1.

          Er wordt voor beide maatregelen 41.409 euro voorzien op het ramingsnummer MJP000019 Landinrichtingsplan Wildenburg - Aanwijs - aandeel Wingene.

          Artikel 3

          Een afschrift van dit besluit en ondertekende verklaring tot instemming wordt aan de Vlaamse Landmaatschappij bezorgd.

      • Wonen

        • Toewijzingsreglement en huishoudelijk reglement woonmaatschappij Woonstart - goedkeuring en kennisname

          Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
          Lieven Huys, Burgemeester
          Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
          Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
          Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

          De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij Woonstart en neemt tevens kennis van de genomen beslissingen door Woonmaatschappij Woonstart met betrekking tot de werking van de toewijzingsraad, de versnelde toewijzingen (pijler 2) en toewijzingen aan specifieke doelgroep (pijler 3), zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.

          Aanleiding en voorgeschiedenis

          De eenmaking van de sociale verhuurkantoren en de sociale huisvestingsmaatschappijen in woonmaatschappijen heeft gezorgd voor een hertekening van het sociaal woonlandschap. Vlaanderen telt nu 41 werkingsgebieden met maar telkens een erkende woonmaatschappij per werkingsgebied. Op 1 juli 2023 ging Woonstart, de nieuwe woonmaatschappij met als werkingsgebied Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene van start.

          Samen met deze hervorming wordt ook de wijze waarop sociale huurwoningen worden verhuurd, grondig hertekend. Het bestuursorgaan van Woonstart heeft initiatief genomen om een toewijzingsraad op te richten. In de oprichting werd rekening gehouden met een evenwichtige samenstelling waarbij alle gemeenten van het werkingsgebied en relevante welzijns- en huisvestingactoren zijn vertegenwoordigd.

          Op basis van het nieuw regelgevend kader werd door de toewijzingsraad een ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudelijk reglement opgemaakt. Beide reglementen werden in de zitting d.d. 13 juni 2024 goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonstart.

          In de nieuwe regelgeving is voorzien dat het toewijzingsreglement ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en het huishoudelijk reglement ter kennisgeving wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

          Feiten, context en argumentatie

          Op 17 december 2021 keurde de Vlaamse Regering het ontwerp BVR, dat ter uitvoering van het decreet verschillende bepalingen uit boek 6 van het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 zal wijzigen, definitief goed. De Vlaamse codex wonen van 2021, het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 en haar ministeriële uitvoeringsbesluiten vormen het gemeenschappelijk kader voor de verhuring van alle sociale huurwoningen in het Vlaamse Gewest. Deze regelgeving komt tegemoet aan de bijzondere doelstellingen van het Vlaamse Woonbeleid met name de realisatie van optimale ontwikkelingskansen voor iedereen, een optimale leefbaarheid van de wijken, het bevorderen van de integratie van de bewoners in de samenleving en het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen. Om een woonbeleid op maat te kunnen realiseren, wordt in de Vlaamse Codex Wonen (2021) de gemeente als regisseur van het lokaal woonbeleid aangeduid.

          Een essentieel element van het woonbeleid op maat van de lokale noden, is het beleid over de toewijzing van de sociale woningen. Het besluit Vlaamse Codex Wonen (2021) laat ruimte om lokale en regionale accenten te leggen bij het vaststellen van de toewijzingsregels. De bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement, hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad.

          De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.

          De toewijzingsraad is samengesteld uit vertegenwoordigers van Woonstart, afgevaardigden van de lokale besturen Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene, vertegenwoordigers van IGS wonen regio Tielt, CAW centraal West-Vlaanderen, psychiatrische gezondheidszorg (Sint Jozef Pittem), sector v/d woon-ondersteunende diensten (De Luifel), sector voor mensen met beperking (Mivalti) en de bijzondere jeugdzorg (XPLO). In afwachting van de overdracht van het patrimonium worden volgende woonmaatschappijen ook uitgenodigd voor de toewijzingsraad: Thuiswest, Vivendo en Vivus.

          De toewijzingsraad van Woonstart heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).

          Het ontwerp van het toewijzingsreglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De woonmaatschappij integreert de afspraken opgenomen in het goedgekeurde toewijzingsreglement in het intern huurreglement. De woonmaatschappij bezorgt, na specifieke aanpassingen, het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen. Dit laatste is alleen nodig als het toewijzingsreglement een doelgroep bevat die niet opgenomen is in art. 6.27, §1, tweede lid BVCW (zoals van kracht vanaf 1 januari 2024). De gemeenteraad kan het ontwerptoewijzingsreglement goedkeuren of amenderen. Zij kunnen alleen amenderen voor het eigen grondgebied en alleen voor de langdurige woonbinding of de toewijzing aan de doelgroepen. Daarna keurt de gemeenteraad het eventueel geamendeerde toewijzingsreglement goed.

          Daarnaast staat de toewijzingsraad ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen (pijler 2) en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen (pijler 3). Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad. Het huishoudelijk reglement wordt ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad.

          De toewijzingsraad van Woonstart heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat.

          Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente, rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

          In het nieuwe toewijzingsmodel worden kandidaat-huurders en/of huurders op vier manieren toegewezen:
          1) Instroommogelijkheid 1: de standaardtoewijzing
          2) Instroommogelijkheid 2: de versnelde toewijzing
          3) Instroommogelijkheid 3: de toewijzing aan een specifieke doelgroep
          4) Instroommogelijkheid 4: de interne mutatie of bijzondere toewijsregels

          Pijler 1: de standaardtoewijzing
          De standaardtoewijzing is de reguliere toewijzing aan de kandidaat-huurder. De langdurige woonbinding en chronologie zijn hier van toepassing (de langdurige woonbinding geeft voorrang aan wie de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar ononderbroken in de gemeente woonde).

          Pijler 2: de versnelde toewijzing
          Kandidaat-huurders met een bijzondere nood of in precaire omstandigheden worden via een versnelde toewijzing toegewezen. De chronologie en lokale binding zijn hier niet van toepassing. Jaarlijks wordt een vast aandeel van 20% van het aantal toewijzingen voorbehouden voor deze doelgroep.

          Volgende doelgroepen komen in aanmerking voor een versnelde toewijzing:
          - De kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden;
          - De kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen;
          - De kandidaat-huurder met een geestelijk gezondheidsproblematiek die zelfstandig woont of gaat wonen;
          - De kandidaat-huurder die in slechte huisvesting woont;
          - De kandidaat-huurder die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevindt.

          Pijler 3: de toewijzing aan een specifieke doelgroep
          De toewijzingsraad kan één of meerdere doelgroepen afbakenen waaraan ze bij voorrang woningen kan toewijzen of waarvoor ze woningen op een adressenlijst kan voorbehouden. Maximaal 1/3de van het totale aantal sociale huurwoningen in een gemeente kan zo bij voorrang toegewezen of voorbehouden worden voor specifieke doelgroepen. De afbakening, motivering, voorrangsregeling en het overzicht zijn opgenomen in het toewijzingsreglement.

          Aan volgende specifieke doelgroepen kan voorrang verleend worden:
          - de kandidaat-huurder, vanaf 65 jaar
          - de kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen
          - de kandidaat-huurder met een fysieke of mentale beperking of handicap
          - de kandidaat-huurder in beschut wonen of een tewerkstellingsprogramma
          - de kandidaat-huurder met een geestelijke gezondheidsproblematiek
          - de kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden

          Voor deze doelgroepen geldt het vernietigingstoezicht van de minister van Wonen niet. Daarnaast kan de toewijzingsraad ook andere doelgroepen afbakenen. Dan bevat het toewijzingsreglement een verantwoording voor die doelgroep op basis van een doelgroepenplan en geldt het vernietigingstoezicht van de minister.

          Pijler 4: de interne mutatie of bijzondere toewijsregels
          Er zijn tot slot voorrangsbepalingen en bijzondere toewijsregels voor zittende huurders die verplicht moeten verhuizen.

           

          Schepen Tom Braet geeft toelichting over het nieuwe toewijzingsreglement.

          Bevoegdheid en juridische grond

          - de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
          - het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
          - de installatie van de toewijzingsraad van Woonstart, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonstart, d.d. 9 november 2023.

          Bijlagen

          • Ontwerp van toewijzingsreglement
          • Ontwerp van huishoudelijk reglement
          • Samenstelling toewijzingsraad
          Publieke stemming
          Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Jurgen Mestdagh
          Voorstanders: Lieven Huys, Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

          Besluit

          Artikel 1

          De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij Woonstart.

          Artikel 2

          De gemeenteraad neemt tevens kennis van de genomen beslissingen door Woonmaatschappij Woonstart met betrekking tot de werking van de toewijzingsraad, de versnelde toewijzingen (pijler 2) en toewijzingen aan specifieke doelgroep (pijler 3), zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.

          Artikel 3

          Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Woonmaatschappij Woonstart en aan de coördinator van de intergemeentelijke samenwerking Wonen regio Tielt.

    • Mondelinge vragen

      • De verkeerstellingen in onze gemeente (Pieter-Jan Verhoye)

        Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
        Lieven Huys, Burgemeester
        Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
        Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
        Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

        Aanleiding en voorgeschiedenis

        Naar aanleiding van mijn mondelinge vraag omtrent het mobiliteitsplan en de visie omtrent vrachtverkeer, gaf het gemeentebestuur aan om manuele tellingen uit te voeren in de Bruggestraat. Hierbij worden de voertuigtypes in kaart gebracht om na te gaan wat voor type transport op deze weg zit. Vervolgstappen, gebaseerd op de vaststellingen, zouden in samenspraak met het Agentschap Wegen en Verkeer worden besproken.

        Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

        - Wanneer werden de tellingen in de Bruggestraat uitgevoerd. Wat waren de resultaten van de tellingen? Welk bestemmingsverkeer gaat er door deze straat? Hoeveel – in absolute cijfers en procentueel – van het verkeer bestaat uit vrachtverkeer? Hoe evalueert de gemeente deze analyse?

        - Wanneer is het gemeentebestuur in overleg geweest met AWV? Wat waren de conclusies van dit overleg?
        - Welke andere zaken werden er nog besproken tijdens het overleg met AWV? Wat is de huidige stand van zaken omtrent de chicane thv de kerk in Wildenburg?

        - Wanneer zullen de tellingen uitgevoerd worden in de Beernemstraat (na de realisatie van de werken aan de oversteek)?
        - In uw vorig antwoord gaf u aan dat het gemeentebestuur in overleg gaat met het AWV inzake bijkomende signalisatie om vrachtverkeer te ontmoedigen? Wat waren de conclusies van dit overleg? In hoeverre werd het meer sturend maken van de kilometerheffing ook besproken?

        Feiten, context en argumentatie

        Raadslid Pieter-Jan Verhoye licht zijn mondelinge vraag toe.

        Burgemeester Lieven Huys antwoordt als volgt:

        • "Wanneer werden de tellingen in de Bruggestraat uitgevoerd. Wat waren de resultaten van de tellingen? Welk bestemmingsverkeer gaat er door deze straat? Hoeveel – in absolute cijfers en procentueel – van het verkeer bestaat uit vrachtverkeer? Hoe evalueert de gemeente deze analyse?

        Er werden tellingen georganiseerd op 27 juni 2024 van 07.30uur tot 09.30uur (ochtendspits) en van 16.00uur tot 18.00uur (avondspits). Resultaten telling voertuigklassen zwaar verkeer Bruggestraat:

        Kruispunt Bruggestraat x Hille:

        In de ochtendspits gaat het om 25 bestelwagens t.o.v. 7 vrachtwagens met (3) assen. In de avondspits gaat het om 40 bestelwagen t.o.v. 7 vrachtwagens met (3) assen.

        Kruispunt Bruggestraat x Marktplein:

        In de ochtendspits gaat het om 46 bestelwagen t.o.v. 13 vrachtwagens met (3) assen. In de avondspits gaat het om 80 bestelwagen t.o.v. 9 vrachtwagens (3) assen.

        In absolute cijfers kunnen we meegeven hoeveel vrachtverkeer er door de Bruggestraat komt. Procentueel kunnen we dit niet meegeven.

        Algemene conclusie is dat het volume vrachtverkeer in de Bruggestraat beperkt is voor een gewestweg. Het grootste aandeel vrachtverkeer zijn bestelwagens en koerierdiensten en al bij al weinig doorgaand zwaar verkeer. 

        • Wanneer is het gemeentebestuur in overleg geweest met AWV? Wat waren de conclusies van dit overleg?Welke andere zaken werden er nog besproken tijdens het overleg met AWV? Wat is de huidige stand van zaken omtrent de chicane thv de kerk in Wildenburg?

        Er vindt een structureel zesmaandelijks overleg plaats met AWV. Het laatste overleg ging door op 29 april 2024 over een globale en vrij uitgebreide agenda van meer dan twintig punten. Daarnaast was er een specifiek overleg betreffende het ongeval ter hoogte van de kerk Wildenburg op 5 juni 2024. Na overleg met AWV zal de vluchtheuvel weggenomen worden ter hoogte van de kerk van Wildenburg. De werken zijn door AWV ingepland van 26 augustus 2024 t.e.m. 30 augustus 2024. De vluchtheuvel werd op 26 augustus weggehaald. 

        • Wanneer zullen de tellingen uitgevoerd worden in de Beernemstraat (na de realisatie van de werken aan de oversteek)?

        Er vond een verkeerstelling plaats van 12 juni 2024 t.e.m. donderdag 27 juni 2024. De verkeerstelling vond plaats voor de werken aan de oversteekplaats in de Beernemstraat.  Een nieuwe verkeerstelling zal onder voorbehoud worden ingepland in najaar 2024.

        • In uw vorig antwoord gaf u aan dat het gemeentebestuur in overleg gaat met het AWV inzake bijkomende signalisatie om vrachtverkeer te ontmoedigen? Wat waren de conclusies van dit overleg? In hoeverre werd het meer sturend maken van de kilometerheffing ook besproken?

        Bijkomende signalisatie om het vrachtverkeer te ontmoedigen werd nog niet concreet besproken aangezien de focus lag op alle andere aandachtspunten.

        Wat betreft het sturend effect van de kilometerheffing: zoals eerder aangegeven op de projectstuurgroep van 17 november 2022 bij de opmaak van het mobiliteitsplan waarop u ook aanwezig was, treedt AWV ons bij op dit vlak, maar de discussie hierover overstijgt het lokale niveau. Vanuit de vervoerregioraad wordt al een tijdje voorgesteld richting kabinet om het systeem van kilometerheffing gedifferentieerd uit te rollen over het hele wegennetwerk."

        Bevoegdheid en juridische grond

        het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29

        Bijlagen

        - mondelinge vraag

      • De knip in de Blauwhuisstraat (Pieter-Jan Verhoye)

        Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
        Lieven Huys, Burgemeester
        Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
        Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
        Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

        Aanleiding en voorgeschiedenis

        In het gemeentelijk mobiliteitsplan wordt er een knip/tractorsluis voor het autovervoer voorgesteld in de Blauwhuisstraat. In het plan wordt er aangehaald dat er - vooral op het hellend gedeelte van de straat aan de Hendriksberg – moeilijk veilig kan worden gekruist tussen auto en fietser. Bij dergelijke ingrepen is het – in belang van het nodige draagvlak - om in dialoog te gaan met de buurtbewoners.

        Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

        • Wanneer werd er overleg gepleegd met de omwonenden? Hoe verliep het overleg en wat waren de conclusies?
        • In hoeverre acht het gemeentebestuur de tractorsluis noodzakelijk? Welke stappen wenst het gemeentebestuur te nemen in dit dossier?
        • Welke criteria hanteert de gemeente omtrent de exacte locatie van de knip?

        Feiten, context en argumentatie

        Raadslid Pieter-Jan Verhoye licht zijn mondelinge vraag toe.

        Burgemeester Lieven Huys antwoordt als volgt: 

        "Er is een overlegmoment geweest op 3 juli 2024 met de bewoners van de Blauwhuisstraat. De volledige straat was uitgenodigd. Er waren een 12-tal bewoners aanwezig. In het overlegmoment werd er een presentatie gegeven over de inplanting van een mogelijke knip/ tractorsluis. Op vraag van de aanwezige bewoners zal voorlopig geen fysieke knip toegepast worden, maar is het voorstel om de doortocht van zwaar verkeer te verbieden door middel van verkeersborden. Volgende maatregelen werden voorgesteld – eerst in een tijdelijke opstelling en dan te evalueren of dit bestendigd wordt:

        • Weren van doorgaand (zwaar) verkeer in de Blauwhuisstraat, uitgezonderd aangelanden.
        • Wijzigen snelheidsregime van 70km/h naar 50km/h.
        • Invoeren van een zonaal parkeerverbod om de bermen in dit natuurgebied te vrijwaren."

        Bevoegdheid en juridische grond

        het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29

        Bijlagen

        - mondelinge vraag

      • Werking van het West-Vlaams digitaal platform www.goedaanbesteed.be en het e-procurementplatform van FOD BOSA (Pieter-Jan Verhoye)

        Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
        Lieven Huys, Burgemeester
        Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
        Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
        Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

        Aanleiding en voorgeschiedenis

        Sinds  begin 2023 gebruikt onze gemeente het samenwerkingsplatform www.goedaanbesteed.be. De interactieve website geeft KMO’s en kleinschalige bedrijven een duidelijk overzicht van opdrachten en openbare aanbestedingen van West-Vlaamse overheidsinstellingen die bij hun activiteit aansluiten. Het digitaal platform mikt hiervoor op regionale en lokale overheidsinstellingen (als aanbesteder) en op kleine en middelgrote ondernemers (als opdrachtnemer) in West-Vlaanderen.  Het platform is volledig gratis voor overheden en bedrijven. Gebruikers worden automatisch op de hoogte gehouden als er een match is. Via goedaanbesteed.be hebben lokale overheden een instrument om heel eenvoudig en transparant potentiële leveranciers in hun gemeente of regio te contacteren.

        Daarnaast geldt sinds de wijziging van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten de verplichting dat aanbestedingen via onderhandelingsprocedures zonder bekendmaking vanaf 30.000 euro excl. BTW verplicht via een digitaal platform van FOD BOSA moet verlopen.

        Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

        • In hoeverre gebruikt de gemeente het platform goedaanbesteed.be? Hoeveel van de gemeentelijke aanbestedingen – in absolute aantallen of procentueel – zijn er op het platform gepubliceerd in respectievelijk 2023 en 2024? Voor welke opdrachten – en tot welk bedrag – worden er op dit platform meestal gepubliceerd? In hoeveel dossiers – procentueel – leidt een publicatie op het platform tot een effectieve aanbesteding?
        • Hoeveel van de gemeentelijke aanbestedingen – in absolute aantallen of procentueel – zijn er via het digitaal platform van de FOD BOSA verlopen? In hoeveel dossiers – procentueel – leidt een publicatie op het platform tot een effectieve aanbesteding? Hoe evalueert de gemeente de werking van dit platform in combinatie met het platform goedaanbesteed.be? Hoe evalueert de gemeente de werking van dit platform?

        Feiten, context en argumentatie

        Raadslid Pieter-Jan Verhoye licht zijn mondelinge vraag toe.

        Schepen lokale economie Ann Mesure antwoordt als volgt:

        "De gemeente is toegetreden tot het veelbelovend platform en had de intentie om het ook effectief te gebruiken. Praktisch blijkt het systeem evenwel te omslachtig om te gebruiken.

        We kiezen daarom resoluut voor de ‘korte keten’-aanpak en schrijven hen rechtstreeks aan. Meer dan ooit krijgen lokale ondernemers de kans om voor het gemeentebestuur werken uit te voeren of diensten te leveren.

        De gebruiksproblemen zijn bij de provincie gekend. Er werd een aanpak beloofd. We wachten hier op de provincie op verder initiatief.

        We blijven de intentie hebben om het systeem te gebruiken."

        Bevoegdheid en juridische grond

        het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29

        Bijlagen

        - mondelinge vraag

      • De participatie aan het cultuuraanbod door inwoners en socio-culturele verenigingen (Sandra Quintyn)

        Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
        Lieven Huys, Burgemeester
        Brecht Warnez, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels, Stefaan Verhelle, Schepenen
        Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Dirk De Meyere, Vicky Vandycke, Raadsleden
        Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur

        Aanleiding en voorgeschiedenis

        In het voorjaar van 2024 namen 414 inwoners van Wingene en Ruiselede deel aan een bevraging over hun vrijetijdsbesteding en het gebruik van het gemeentelijke aanbod. Het doel van deze enquête was om inzicht te krijgen in de huidige vrijetijdsbesteding van de inwoners en om te begrijpen waarom sommigen geen gebruik maken van het bestaande aanbod. De gemeente communiceerde reeds over deze resultaten.

        Uit de resultaten blijkt dat met 41% van onze inwoners, een aanzienlijk deel actief is in het verenigingsleven. Sportclubs en socio- culturele verenigingen zijn hierbij het populairst. Bovendien beoordeelt de meerderheid van de mensen die deelnamen aan deze bevraging,  het vrijetijdsaanbod positief.

        In onderstaande vragen wil ik me graag focussen op het luik van het cultureel aanbod. Bij het begin van de zomer werd immers de gemeentelijke cultuurbrochure verspreid in alle bussen van Wingene-Zwevezele en van Ruiselede. Dit aanbod kwam tot stand vanuit de verschillende gemeentelijke diensten en bevat veel activiteiten waar ook onze verenigingen in participeren. Anderzijds stellen we vast dat cultureel centrum De Feniks zijn beste tijd heeft gehad en het nieuwe Vrije Tijdscentrum nog even op zich laat wachten.  De toneelverengingen die al jaren gebruik maken van De Feniks  kunnen dit alleszins beamen.

        Hierover de volgende vragen:

        1. In de communicatie rond de vrijetijdsbevraging werd gesteld dat de bevraging tot doel had lessen te trekken voor het toekomstige beleid in de nieuwe fusiegemeente.
          a. Wat zijn de belangrijkste lessen of aandachtspunten die U meeneemt op vlak van cultuuraanbod en -beleid?
        2. Kan inzicht gegeven worden in de bezettingsgraad van onze socio-culturele gebouwen CC De Wissel, CC De Feniks en De Verrekijker?
          a. Op welke manier wordt het ontbreken van eigentijdse culturele infrastructuur gevoeld en wat zijn de gevolgen hiervan?
          b. Op welke manier wordt het ontbreken van eigentijdse culturele infrastructuur in Wingene momenteel opgevangen?
        3. Wat betreft het huidig cultureel aanbod.
          a. Is de interesse van het publiek stabiel?
          b. Loopt de samenwerking met de participerende verenigingen vlot?
          c. Voorziet het bestuur nood aan bijkomende promotie voor het aanbod?

        Feiten, context en argumentatie

        Raadslid Sandy Quintyn licht haar mondelinge vraag toe.

        Schepen van cultuur Brecht Warnez antwoordt als volgt:

        "(1) In de communicatie rond de vrijetijdsbevraging werd gesteld dat de bevraging tot doel had lessen te trekken voor het toekomstige beleid in de nieuwe fusiegemeente. Wat zijn de belangrijkste lessen of aandachtspunten die U meeneemt op vlak van cultuuraanbod en -beleid?

        De meerderheid van de respondenten beoordeelt het aanbod positief. Wel zijn er verschillen tussen de gemeenten. In Ruiselede zijn de meningen meer verdeeld, met name over het aanbod voor baby’s en peuters (< 3 jaar) dat beter kan (34% in Wingene en 46% in Ruiselede). Ook is er in Ruiselede behoefte aan meer activiteiten voor jongeren van 12 tot 18 jaar (39%) en jongvolwassenen van 18 tot 26 jaar (37%).


        In Wingene zijn carnavalsactiviteiten, concerten en de Bruegelfeesten favoriet, terwijl in Ruiselede het Parkfeest, concerten en Genieten in het park het meest gewaardeerd worden. Daarnaast gaf 23% van de respondenten aan dat de activiteiten en evenementen beter afgestemd kunnen worden op hun noden en interesses, bijvoorbeeld door gerichtere communicatie.


        Uit de bevraging blijkt dat een aanzienlijk deel van de inwoners actief is binnen verenigingen. In Wingene is 41% van de inwoners lid van een of meerdere verenigingen, terwijl dit in Ruiselede zelfs 50% bedraagt. 

        (2) Kan inzicht gegeven worden in de bezettingsgraad van onze socio-culturele gebouwen CC De Wissel, CC De Feniks en De Verrekijker?

        De bezettingsgraad in de periode tussen 1 januari ’24 en 30 juni ‘24 bedraagt:

        - CC de Wissel: 69%
        - CC de Feniks: 47%
        - feestzaal de Verrekijker: 47%

        De reserveringsgraad komt overeen met het niveau van voorgaande jaren.

        Deze drie zalen zijn vooral tijdens het weekend volgeboekt. Om een voorbeeld te geven: in ‘24 zijn er nog 3 vrijdag- en zaterdagavonden beschikbaar in CC de Wissel, 16 in CC de Feniks en 5 in feestzaal de Verrekijker.

         

        • Op welke manier wordt het ontbreken van eigentijdse culturele infrastructuur gevoeld en wat zijn de gevolgen hiervan?

        Het gebrek aan eigentijdse culturele infrastructuur wordt steeds meer merkbaar. Hoewel locaties zoals CC de Wissel, CC de Feniks en feestzaal de Verrekijker nog een breed scala aan activiteiten ondersteunen, zijn deze zalen niet langer voldoende uitgerust om alle functies optimaal te vervullen. Dit leidt tot uitdagingen voor zowel de verenigingen als de gemeentelijke diensten, die vaak moeten improviseren en evenementen aanpassen aan de beperkingen van de beschikbare infrastructuur. Bovendien zorgt de extra benodigde technische ondersteuning voor aanzienlijke bijkomende kosten.


        Een nieuw vrijetijdscentrum zal deze problemen aanpakken door moderne faciliteiten te bieden, wat niet alleen de huidige beperkingen verhelpt, maar ook aanzienlijke meerwaarde levert voor de verenigingen. Dit resulteert in een vermindering van zowel de operationele uitdagingen als de bijkomende kosten, en biedt de verenigingen verbeterde mogelijkheden en efficiëntie in hun activiteiten.

        • Op welke manier wordt het ontbreken van eigentijdse culturele infrastructuur in Wingene momenteel opgevangen?

        De huidige infrastructuur staat onder streng toezicht van zaaltoezichters en interne diensten, die erop toezien dat de zalen zo goed en zo lang mogelijk in optimale staat blijven.

        Er wordt daarnaast actief gewerkt aan de opwaardering en uitbreiding van het huidige aanbod. Zo bevinden de renovatiewerken aan de foyer van CC de Wissel zich in de laatste fase. Sinds kort is er voor verenigingen ook de mogelijkheid om de evenementenmobiel te huren, wat een waardevolle aanvulling vormt bij buitenactiviteiten.

        (3) Wat betreft het huidig cultureel aanbod.

        • Is de interesse van het publiek stabiel?

        Na een daling van de bezoekersaantallen door en in nasleep van de coronapandemie, heeft het publiek de gemeentelijke cultuurprogrammatie in het afgelopen seizoen weer in toenemende mate weten te vinden. In cultuurseizoen ’23-’24 waren er 2.500 bezoekers aanwezig tijdens de in totaal 14 voorstellingen, met een gemiddelde van 179 bezoekers per voorstelling. Dit is een stijging van ongeveer 500 bezoekers ten opzichte van het cultuurseizoen ’22-’23.

        Bij het samenstellen van het programma wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeuren van het publiek. Comedyshows en populaire theaterproducties, zoals deze van het Prethuis, blijken bijzonder succesvol en zijn vaak snel uitverkocht. Komedie heeft een blijvende aantrekkingskracht. Voorstellingen met een nichekarakter worden vaak als huiskamerconcerten geprogrammeerd, om een divers aanbod te bieden dat ook tegemoetkomt aan de wensen van cultuurminnende inwoners en degenen die op zoek zijn naar alternatieven voor mainstreamproducties.

        Het programmeren van familievoorstellingen blijft echter een groeiende uitdaging. Vorig jaar moest de Schorriemorrieband worden geannuleerd wegens onvoldoende belangstelling. Toch blijven familievoorstellingen en schoolvoorstellingen een belangrijk onderdeel van het aanbod. Dit seizoen staat Kapitein Winokio op het programma, een voorstelling die in samenwerking met de centrumschool wordt georganiseerd, met de hoop en verwachting een sterke opkomst te realiseren.

        • Loopt de samenwerking met de participerende verenigingen vlot?

        Het gemeentebestuur streeft ernaar de betrokkenheid van inwoners bij culturele activiteiten te vergroten door een nauwe samenwerking aan te gaan met gemeentelijk erkende socio-culturele verenigingen. Een reglement, dat terug te vinden op de gemeentelijke website, biedt het kader voor deze samenwerking en de uitvoering daarvan. De samenwerking houdt in dat de participerende vereniging de bar exploiteert en actief promo voert in ruil voor de barinkomsten en een deel van de opbrengst van de ticketverkoop. Team Cultuur selecteert potentiële voorstellingen, maakt promo via de gemeentelijke communicatiekanalen en financiert naast de uitkoopsom ook Sabam, de technische ondersteuning en de catering van de artiesten. Het Vrijetijdspunt staat in voor de ticketverkoop (online en aan de balie), maar er kunnen ook tickets bij de participerende vereniging worden gekocht.

        Elk jaar neemt de belangstelling van socio-culturele verenigingen voor deelname aan culturele voorstellingen toe. Het aanstekelijke enthousiasme van deze verenigingen bevestigt de effectiviteit van het systeem, dat zowel voor de gemeente als voor de verenigingen een duidelijke win-win situatie creëert.

        • Voorziet het bestuur nood aan bijkomende promotie voor het aanbod?

        Team Cultuur verzorgt de promotie via verschillende gemeentelijke kanalen, waaronder de cultuurbrochure, de gemeentelijke website, sociale media, de UiT-kalender, de gemeentelijke infokrant en digitale informatieborden. Daarnaast worden er flyers en affiches gedrukt, die door de verenigingen verspreid worden. In sommige gevallen is een herinnering over deze taakverdeling en/of aanvullende promotie noodzakelijk. Verenigingen kunnen gevraagd worden om de verspreiding van flyers en affiches te intensiveren en doelgerichter uit te voeren."

        Bevoegdheid en juridische grond

        het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019 en laatst gewijzigd in zitting van 22 november 2021, artikel 29

        Bijlagen

        - mondelinge vraag

De voorzitter sluit de zitting op 26/08/2024 om 21:26.

Namens Gemeenteraad,

Jurgen Mestdagh
Algemeen directeur

Hendrik Verkest
Raadslid