Aanleiding en voorgeschiedenis
Raadslid Kobe Vandeweghe vervoegt de zitting van gemeenteraad om 20u14 tijdens de bespreking van het agendapunt betreffende de vaststelling van het participatiereglement.
Het Decreet over het Lokaal Bestuur (art. 304 e.v.) geeft aan de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdracht om inwoners zo veel mogelijk bij het beleid te betrekken. Daartoe moet de gemeenteraad het participatiebeleid vaststellen in een participatiereglement, die beschrijft hoe het bestuur het beleid voert op het vlak van betrokkenheid en de inspraak van burgers of van de doelgroepen met inbegrip van verenigingen en andere stakeholders.
Participatie is maatwerk en elke gemeente krijgt de lokale autonomie om dit in te vullen. Het participatiereglement biedt een kader waarin verschillende vormen van participatie in Wingene mogelijk zijn. Dit voorstel van reglement kwam tot stand na een voortraject met ontmoetings- en inspiratiemomenten met de huidige adviesraden van zowel Wingene als Ruiselede, om tot een gedragen participatiereglement te komen voor de nieuwe fusiegemeente vanaf 1 januari 2025.
Het ontwerpreglement ligt nu al ter vaststelling voor, zodat de verenigingen hiermee al aan de slag kunnen vanaf het najaar 2024, als voorbereiding voor de nieuw samen te stellen adviesraden.
Feiten, context en argumentatie
Er zijn enkele door het Decreet Lokaal Bestuur verplichte onderdelen aan het participatiereglement:
Waarom participatie en dit kader?
In haar beleid formuleert de gemeente Wingene verschillende doelstellingen als informeren, betrekken, overtuigen, sensibiliseren en verbinden. Een participatieproject opzetten vraagt een goede voorbereiding, aan de hand van een stappenplan:
Het bestuur kan via het beantwoorden van deze basisvragen op verschillende manieren de bewoners of haar stakeholders betrekken.
Amendement fractie Burgerbelangen
Artikel 33
Interne organisatie
§2. Elke adviesraad moet de volgende regels volgen:
- Er moet minstens één contactpersoon aangesteld worden voor contact en overleg met het lokaal bestuur. Deze maakt ook deel uit van de kerngroep. - Als de adviesraad financiële middelen beheert, moet er ook een penningmeester aangesteld worden.
- Het lokaal bestuur moet ten allen tijde over een actuele ledenlijst beschikken. - Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat binnen de maand na de vergadering aan het lokaal bestuur bezorgd wordt om te delen op de website.
- Mandatarissen van het lokaal bestuur kunnen geen lid zijn van een adviesraad tenzij ze deelnemen als bestuurslid/vertegenwoordiger van een vereniging of organisatie en ze hun standpunt vertolken vanuit deze rol. De bevoegde schepen of schepenen zijn van rechtswege lid. Andere leden van het college kunnen ad hoc uitgenodigd worden op de raad. Volgens Decreet Lokaal Bestuur art.304 §3 mogen gemeenteraadsleden en leden van het collega van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid zijn van de adviesraden.
- De statuten van elke gemeentelijke adviesraad voorzien in een aantal vertegenwoordigers (bvb. 3 of 4) met raadgevende stem, aan te duiden door de gemeenteraad op basis van de evenredige vertegenwoordiging. Zij nemen deel aan de vergadering als waarnemer.
- Personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen, wanneer ze niet in dienst zijn, geen lid zijn van een adviesraad die dicht aanleunt bij de taken omschreven in hun functieomschrijving.
- Er wordt bij elk overleg gestreefd naar een programma dat inzet op interactie, informatie, kennisdeling en betrokkenheid.
- Jaarlijks wordt een kort overzicht opgemaakt met een overzicht van het aantal vergaderingen, de adviezen die werden gegeven, de evenementen en de besteding van de middelen door het lokaal bestuur toegekend aan de adviesraad.
Bevoegdheid en juridische grond
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 art. 40 §3, 304 e.v.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
- Het participatiereglement
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het participatiereglement vast voor het Lokaal Bestuur Wingene, zoals toegevoegd als bijlage bij dit besluit om er integraal deel van uit te maken.
Artikel 2
Het participatiereglement treedt in werking op 1 oktober 2024.