Aanleiding en voorgeschiedenis
Op 11 mei legde het Overlegcomité een breed zomerplan vast dat in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk maakt. Bij de effectieve invoering van de versoepelingen spelen twee randvoorwaarden mee: de vaccinatiegraad moet voldoende hoog liggen en het aantal COVID-bedden op intensieve zorgen laag genoeg.
Ondanks de versoepelingen vanaf 9 juni wordt het 'fysiek' vergaderen nog niet als uitgangspunt vooropgesteld. Het behoort tot de lokale autonomie om te beslissen over de wijze van vergaderen.
Als het lokaal bestuur van oordeel is dat een fysieke vergadering van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn om gezondheidsredenen nog niet veilig genoeg kan doorgaan, dan kan de vergadering digitaal doorgaan onder voorwaarden (zie verder).
Feiten, context en argumentatie
De richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) over vergaderingen van bestuursorganen van lokale besturen in de coronacrisis zijn een dynamisch gegeven waarbij een aantal uitgangspunten werden vooropgesteld: bij elke vorm van vergaderen moet de democratische waarborgen uit de regelgeving zoals tegensprekelijk debat, openbaarheid van de vergadering (indien van toepassing) of correct verloop van beraadslaging en stemming worden verzekerd.
Sinds september 2020 is er door het Agentschap Binnenlands Bestuur een kader uitgewerkt voor vergaderingen van lokale bestuursorganen. Dat vertaalde zich in een aantal richtlijnen waarbij werd gesteld dat fysiek vergaderen het uitgangspunt is en digitaal vergaderen pas mogelijk is onder bepaalde voorwaarden.
Ondanks de versoepelingen vanaf 9 juni wordt het 'fysiek' vergaderen nog niet als uitgangspunt vooropgesteld. Het behoort tot de lokale autonomie om te beslissen over de wijze van vergaderen. De vergadering kan fysiek, hybride of digitaal doorgaan. Agentschap voor Binnenlands Bestuur stelde haar richtlijnen bij op maandag 19 oktober 2020.
Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester op basis van artikel 134, §1 en artikel 135 Nieuwe Gemeentewet bij fysieke vergadering de vergaderlocatie te wijzigen, het maximaal aantal bezoekers te beperken, de vergadering achter gesloten deuren te houden of een alternatieve vergaderwijze vast te stellen.
Bij digitale vergaderingen zijn er 3 voorwaarden aan gekoppeld:
De wijze van vergaderen (digitaal) en de motivering (gezondheidssituatie) wordt vastgelegd in een burgemeestersbesluit (politieverordening) op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet.
De digitale gemeenteraad moet openbaar te volgen zijn via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet om aan de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.
De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen.
Er is omtrent deze vergaderwijze voorafgaand overleg gepleegd met de verschillende fractievoorzitters.
Bevoegdheid en juridische grond
Bijlagen
/
Besluit
Artikel 1
De burgemeester beslist dat ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid in het licht van de COVID-19 pandemie de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28 juni 2021 om 20u via digitale vergaderwijze zal verlopen en volgende maatregelen in acht worden genomen:
- de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zal digitaal verlopen via Microsoft Teams Meeting en het elektronisch besluitvormingssysteem eNotulen
- de stemming gebeurt digitaal via het het elektronisch besluitvormingssysteem eNotulen
- er zal aan de raadsleden vooraf een handleiding en afsprakenkader ter beschikking worden gesteld waarin het verloop van de digitale zitting zal toegelicht worden
- de zitting zal kunnen worden gevolgd via een audiovisuele livestream die zal dienen als zittingsverslag en erna op de website wordt geplaatst
- aan de fractievoorzitters en/of voor raadsleden die computer- en netwerkproblemen hebben kan bij wijze van absolute uitzondering de mogelijkheid worden geboden om naar het gemeentehuis te komen om van daaruit deel te nemen aan de digitale vergadering.
Artikel 2
Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.
Artikel 3
Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig de geldende wettelijke en decretale bepalingen.
Artikel 4
Dit besluit wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad op de eerstvolgende zitting.