De notulen van de vorige vergadering zijn ter beschikking van de gemeenteraadsleden. Zij kunnen er kennis van nemen via eNotulen. Het verslag van de vorige raad ligt telkens ter goedkeuring voor.
De notulen van de vorige vergadering zijn ter beschikking van de gemeenteraadsleden. Zij kunnen er kennis van nemen via eNotulen. Het verslag van de vorige raad ligt telkens ter goedkeuring voor.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de zitting opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen aangepast. Als er geen opmerkingen zijn, beschouwt men de notulen als goedgekeurd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.
- de omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005
- het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 32
- het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 28 januari 2019
- verslag vorige zitting 25 oktober 2021
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het verslag van de zitting van 25 oktober 2021 goed.
WVI is een dienstverlenende vereniging die gemeenten bijstaat bij het vervullen van hun taken. Ze zijn actief in 54 West-Vlaamse gemeenten. Het team bestaat uit een negentigtal medewerkers.
Het verhaal van WVI begon in 1964 met de oprichting van 3 intercommunales met elk een eigen specifieke doelstelling: de WIH, actief op het vlak van woonprojecten, de WIER, actief als ontwikkelaar van bedrijventerreinen en de WITAB fungeerde als expertisecentrum voor stedenbouw en ruimtelijke ordening. In 1999 zijn de drie intercommunales gefusioneerd tot WVI (West-Vlaamse Intercommunale - dienstverlenende vereniging).
WVI is actief op volgende domeinen:
- de ontwikkeling van bedrijventerreinen
- de realisatie van woonprojecten
- project- en procesregie
- advies en studies op het gebied van ruimtelijke planning, mobiliteit en GIS
- advies en studies op het gebied van milieu, natuur, klimaat en energie
- delen van diensten, personeel en producten (shared services)
- Europese subsidieprojecten
- ondersteunen van regiowerking en grensoverschrijdende samenwerking
WVI werd opgericht overeenkomstig het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
Algemeen directeur Geert Sanders geeft toelichting over de werking van de dienstverlenende vereniging WVI.
De voorziene toelichting door algemeen directeur Geert Sanders wordt verdaagd naar een later tijdstip. De heer Sanders zit op het moment van de raadszitting nog in quarantaine n.a.v. Covid-19.
Door de federale crisisfase die afgekondigd werd ter beheersing van de coronapandemie hebben de gemeente- en OCMW-raden vaak al veel ervaring met digitaal en/of hybride vergaderen. Door een wijziging aan het decreet over het lokaal bestuur (Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie) mogen de raden beslissen om digitaal en/of hybride te vergaderen los van de coronapandemie. Het is immers niet de bedoeling dat dit blijvend wordt geregeld met een burgemeesterbesluit. Daarvoor moet de raad dan wel het huishoudelijk reglement aanpassen.
Er is gekozen voor een addendum in plaats van het model zelf aan te passen.
Om verwarring te vermijden is het belangrijk duidelijk het onderscheid te maken tussen digitaal en hybride vergaderen.
1. Addendum huishoudelijk reglement gemeenteraad
Dit addendum legt de bepalingen, de (uitzonderlijke) omstandigheden en de wijze waarop digitaal en/of hybride vergadering kan plaatsvinden vast.
Als lokaal bestuur moeten we goed nadenken over de omstandigheden en de wijze waarop digitaal en/of hybride kan worden vergaderd. Dit betekent dat we zelf moeten bepalen wat “uitzonderlijke omstandigheden” zijn op basis waarvan een digitale en/of hybride vergadering kan plaatsvinden. Maar daarnaast zijn er ook afspraken en bijzondere voorwaarden op technisch vlak (gebruik eNotulen, stemmodules, …), en op het vlak van vergaderafspraken (spreektijd, rol voorzitter, neutrale achtergrond op het scherm, …).
2. Basistekst huishoudelijk reglement gemeenteraad
Aan de basistekst worden kleine wijzigingen aangebracht omwille van onduidelijkheid of opgedane ervaringen. Dit geldt voor de artikelen 17, 26, 29, 30, 34, 57, 59 en 60.
- Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, in het bijzonder art. 20 DLB en art. 54
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld bij besluit van 28 januari 2019
- ontwerpversie addendum huishoudelijk reglement gemeenteraad
- huishoudelijk reglement gemeenteraad: aanpassingen
Conform artikel 17 van het huishoudelijk reglement dient de N-VA-fractie amendementen in op de basistekst van het huishoudelijk reglement dat is toegevoegd aan dit agendapunt:
Betreft Art. 17.
Originele versie in de basistekst mét het voorstel van aanpassing van het college van burgemeester en schepenen:
Art. 17. Gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen kunnen te allen tijde amendementen indienen. Een amendement is een voorstel om de tekst van het voorstel van beslissing te wijzigen.
Een amendement wordt via e-mail overgemaakt aan de algemeen directeur en derhalve onmiddellijk aan het betreffende voorstel van beslissing gekoppeld in eNotulen. De amendementen worden voor zoveel als mogelijk ingediend ten laatste op de dag van de aanvang van de vergadering, vóór 9.00 uur.
Amendement N-VA:
Art. 17. Gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen kunnen te allen tijde amendementen indienen. Een amendement is een voorstel om de tekst van het voorstel van beslissing te wijzigen.
Een amendement wordt via e-mail overgemaakt aan de algemeen directeur en derhalve onmiddellijk aan het betreffende voorstel van beslissing gekoppeld in eNotulen. De amendementen worden voor zoveel als mogelijk ingediend ten laatste op de dag van de aanvang van de vergadering, vóór 9.00 uur zo tijdig mogelijk ingediend maar mogen ten allen tijde worden ingediend, ook tijdens de vergadering.
Motivering:
Amendementen tijdig indienen, idealiter ten laatste voor 9u op de dag van de dag van de vergadering, blijft de regel. Indien er tijdens de bespreking van een agendapunt zou blijken dat er een amendement nodig is, moet die mogelijkheid worden voorzien in het huishoudelijk reglement. Hierdoor kan een amendement worden ingediend indien er tijdens bespreking van het agendapunt relevante informatie naar boven komt OF een compromisamendement kan worden bereikt.
--
Fractie N-VA fractie trekt ter zitting zijn amendement in op art. 17.
De fractie CD&V dient ter zitting een amendement in en stelt voor om art. 17 te behouden zoals oorspronkelijk voorzien in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld bij besluit van 28 januari 2019.
Art. 17 luidt dan:
Gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen kunnen te allen tijde amendementen indienen. Een amendement is een voorstel om de tekst van het voorstel van beslissing te wijzigen.
Een amendement wordt via e-mail overgemaakt aan de algemeen directeur en derhalve onmiddellijk aan het betreffende voorstel van beslissing gekoppeld in eNotulen. De amendementen worden voor zoveel als mogelijk ingediend ten laatste op de dag van de aanvang van de vergadering, vóór 9.00 uur.
Stemming over het amendement door fractie CD&V over het behoud van artikel 17 zoals oorspronkelijk voorzien in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld bij besluit van 28 januari 2019:
Goedgekeurd met 21 stemmen voor (Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Camille Mortier, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert), 1 niet gestemd (Stefaan Verhelle)
Betreft Art. 29.
Originele versie in de basistekst mét het voorstel van aanpassing van het college van burgemeester en schepenen:
Art. 29. De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig. Zij stellen geen schriftelijke vragen rechtstreeks aan het personeel, maar sturen die naar de algemeen directeur.
Volgende vragen zijn niet ontvankelijk:
Na ontvangst van de vraag, oordeelt de voorzitter van de raad over de ontvankelijkheid ervan. Wordt de vraag onontvankelijk verklaard, dan wordt het raadslid hiervan onverwijld per e-mail door de algemeen directeur op de hoogte gebracht met vermelding van de motivering.
In geval van (quasi) identieke vragen ingediend door twee of meer raadsleden, komt het raadslid dat eerst heeft ingediend, het eerst aan het woord en zo verder volgens volgorde van ontvangst.
Mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan worden door het raadslid zelf via-email bezorgd aan de algemeen directeur. Zij worden ingediend uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad en worden op de gemeenteraadsagenda geplaatst in volgorde van ontvangst.
Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
Amendement N-VA, toevoeging:
In afwijking van voorgaande bepaling inzake mondelinge vragen kunnen de gemeenteraadsleden nog tot uiterlijk 09u00 van de dag van de gemeenteraad actuele vragen indienen. Dit zijn korte vragen over een zeer actuele aangelegenheid waarover niet tijdig een mondelinge vraag kon worden ingediend. Actuele vragen moeten voldoende gepreciseerd zijn om het college toe te laten snel een kort antwoord voor te bereiden. Een actuele vraag wordt via mail ingediend bij de algemeen directeur die ze overmaakt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De voorzitter kijkt na of de vraag voldoet aan de voorwaarden om als actuele vraag ontvankelijk te worden verklaard. Zo ja, worden de gemeenteraadsleden via e-mail en Enotulen van de actuele vraag in kennis gesteld. Zo niet, wordt de vraag geweerd als actuele vraag. De vraagsteller kan de vraag dan eventueel nog indienen als mondelinge vraag op een latere raadszitting of als een schriftelijke vraag.
Motivering:
Mondelinge vragen moeten uiterlijk worden ingediend vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad en worden op de gemeenteraadsagenda geplaatst in volgorde van ontvangst. Indien – bij uitzondering – er nog een zeer actuele aangelegenheid gebeurt waarover niet tijdig een mondelinge vraag kon worden ingediend, moet de mogelijkheid worden voorzien in het huishoudelijk reglement om hierover een korte vraag te stellen. Actuele vragen zijn korte vragen over een zeer actuele aangelegenheid waarover niet tijdig een mondelinge vraag kon worden ingediend en die ook maar een kort antwoord vanwege het college van burgemeester en schepenen behelzen, zonder uitgebreide opzoekingen of aftoetsingen.
Stemming over het amendement van fractie N-VA betreffende artikel 29:
Verworpen met 6 stemmen voor (Fabienne Allaert, Martine Devisscher, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert), 16 stemmen tegen (Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Sandra Quintyn, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Camille Mortier)
--
Betreft Art. 73.
Originele versie in de basistekst:
Art. 73. De gemeenteraadsleden, met uitzondering van de leden van het college van burgemeester en schepenen, ontvangen een presentiegeld voor hun aanwezigheid in de in art. 72 vernoemde vergaderingen.
Het presentiegeld wordt bepaald volgens de aanwezigheid, die vastgelegd wordt door middel van digitale aanwezigheidsregistratie met badge.
Amendement N-VA:
Art. 73. De gemeenteraadsleden, met uitzondering van de leden van het college van burgemeester en schepenen, ontvangen een presentiegeld voor hun aanwezigheid in de in art. 72 vernoemde vergaderingen.
Het presentiegeld wordt bepaald volgens de aanwezigheid, die vastgelegd wordt door middel van digitale aanwezigheidsregistratie met badge. die genoteerd wordt door de secretaris bij aanvang van de gemeenteraad.
Motivering:
In de voorgestelde wijziging van Art.34. in de basistekst wordt deze passage geschrapt:
Bij het plaatsnemen in de gemeenteraadszaal loggen de raadsleden in met hun badge. Telkens wanneer de raadsleden de gemeenteraadszaal verlaten, loggen zij uit door het verwijderen van de badge. Het quorum wordt berekend op basis van deze elektronische gegevens. De secretaris noteert bij aanvang van de gemeenteraad de aanwezigheden. Telkens wanneer de raadsleden de gemeenteraadszaal verlaten, wordt dit door de secretaris genotuleerd. Het quorum wordt berekend op basis van deze gegevens. Logischerwijs zou de vermelding van de badge in Art. 73. ook moeten worden geschrapt en worden vervangen.
Stemming over het amendement van fractie N-VA betreffende artikel 74:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
--
Conform artikel 17 van het huishoudelijk reglement dient de N-VA-fractie amendementen in op het addendum van het huishoudelijk reglement dat is toegevoegd aan dit agendapunt:
Betreft Art.9.
Originele versie in het addendum:
Art.9.
Amendement N-VA, toevoeging:
De fractievoorzitters en/of raadsleden die computer- en netwerkproblemen hebben, krijgen bij wijze van absolute uitzondering de mogelijkheid om naar het gemeentehuis te komen om van daaruit deel te nemen aan de digitale vergadering.
Motivering:
Bij de vorige zittingen, die werden geregeld via politiebesluit van de burgemeester, stond deze bepaling ook in het politiebesluit. Wij zijn voorstander om deze bepaling ook in het nieuwe addendum te voorzien wegens praktische redenen.
Stemming over het amendement van fractie N-VA betreffende artikel 9:
Verworpen met 6 stemmen voor (Fabienne Allaert, Martine Devisscher, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert), 16 stemmen tegen (Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Sandra Quintyn, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Camille Mortier)
Stemming over het agendapunt:
Goedgekeurd met 16 stemmen voor (Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Sandra Quintyn, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Camille Mortier), 6 onthoudingen (Fabienne Allaert, Martine Devisscher, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert)
Artikel 1
De gemeenteraad stelt de aanpassing van het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad vast zoals opgenomen in bijlage, die integraal deel uitmaakt van dit besluit.
Artikel 2
De gemeenteraad voegt het addendum toe aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals opgenomen in bijlage, die integraal deel uitmaakt van dit besluit.
Artikel 3
Dit besluit treedt in werking op 1 december 2021.
Per brief van 19 oktober 2021 nodigt Mirom Roeselare de gemeente uit tot haar buitengewone algemene vergadering op dinsdag 14 december 2021 om 18 uur. Als lid van de opdrachthoudende vereniging Mirom is de gemeente Wingene vertegenwoordigd in de algemene vergadering.
De Buitengewone Algemene Vergadering gaat hoofdzakelijk digitaal door, wegens de COVID-19 maatregelen. De aangeduide vertegenwoordiger ontvangt hiertoe de vergaderlink enkele dagen voor de aanvang van de zitting.
Mirom vraagt om een gemeenteraadsbeslissing te bezorgen met de goedkeuring van de agenda en de bepaling van het mandaat van de vertegenwoordigers.
De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering en het vaststellen van het mandaat van haar vertegenwoordigers. De raad kan haar eerdere beslissing bestendigen over de aanstelling van gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Mirom op 14 december 2021, namelijk mevrouw Sandra Ketels als effectief afgevaardigde en de heer Stijn Van Maele als plaatsvervanger.
De agenda vermeldt volgende punten:
1. Samenstelling bureau
2. Activiteiten en strategie 2022
3. Begroting 2022
4. Benoeming bestuurders
5. Varia
Uit onderzoek van de aangeleverde documenten bij de uitnodiging tot deze buitengewone algemene vergadering, blijken er geen bezwaren om de agenda goed te keuren.
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- de gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over de aanstelling van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Mirom
- de statuten van Mirom, laatst gewijzigd en gecoördineerd op 11 december 2018
- brief van Mirom van 19 oktober 2021 over de uitnodiging tot de buitengewone algemene vergadering op 14 december 2021
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de agenda en alle agendapunten goed voor de buitengewone algemene vergadering van MIROM die doorgaat op dinsdag 14 december 2021.
Artikel 2
De vertegenwoordiger en de plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aangeduid bij raadsbeslissing van 28 januari 2019, zijn afgevaardigd naar deze algemene vergadering van MIROM, namelijk raadslid mevrouw Sandra Ketels als effectief vertegenwoordiger en raadslid de heer Stijn Van Maele als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 3
De afgevaardigde gemeentelijke vertegenwoordigers krijgen opdracht om hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in dit raadsbesluit en als dusdanig de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2021 van MIROM goed te keuren.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen voert deze beslissing uit, onder meer de kennisgeving aan MIROM, Oostnieuwkerksesteenweg 121 te 8800 Roeselare.
De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) nodigt de gemeente uit tot de buitengewone algemene vergadering op woensdag 15 december 2021 om 18.30 uur.
De vergadering vindt plaats op woensdag 15 december 2021 om 18.30u in OC Vondel, Dwarsstraat te 8760 Meulebeke. In functie van de coronamaatregelen kan deze buitengewone algemene vergadering mogelijk digitaal doorgaan.
De volledige agenda van de buitengewone algemene vergadering van WVI op 15 december 2021 bevat volgende punten:
1. Goedkeuring verslag van de algemene vergadering dd. 16-06-2021
2. Begroting 2022
3. Kennisneming ontslag 2 bestuurders: mevrouw Rita Demaré (Hooglede) en de heer Dirk Verwilst (Meulebeke)
4. Benoeming 2 bestuurders
5. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen houdende aanduiding leden met raadgevende stem in de raad van bestuur en bepaling van de rangorde
6. Mededelingen
De gemeenteraad moet beslissen over de goedkeuring van de agenda en de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger. Burgemeester Lieven Huys is aangewezen door de gemeenteraad als effectief afgevaardigde, met schepen Jens Danneels als plaatsvervanger. Hun aanstelling kan bestendigd worden voor deze algemene vergadering.
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 34, 41 en 432
- het gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019 over de aanstelling van vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering van WVI
- de statuten van WVI, laatst gewijzigd door de algemene vergadering van 27 juni 2019
- de uitnodiging van 28 oktober 2021 van WVI, samen met alle bijlagen horend bij de buitengewone algemene vergadering op 15 december 2021
Artikel 1
De gemeenteraad keurt goed, de agenda van de buitengewone algemene vergadering van WVI op woensdag 15 december 2021 om 18.30 uur, die ofwel doorgaat als een digitale zitting ofwel fysiek in OC Vondel, Dwarsstraat te 8760 Meulebeke.
Artikel 2
De vertegenwoordiger en de plaatsvervanger van de gemeente, aangeduid bij raadsbeslissing van 28 januari 2019, zijn afgevaardigd naar deze algemene vergadering van WVI, namelijk burgemeester de heer Lieven Huys als effectief afgevaardigde, met schepen de heer Jens Danneels als plaatsvervanger.
Artikel 3
WVI, Baron Ruzettelaan 35 te 8310 Brugge, ontvangt een afschrift van dit besluit.
Dienstverlenende vereniging Cipal (Cipal dv) nodigt de gemeente uit tot de eerstvolgende Algemene Vergadering van Cipal dv op donderdag 16 december 2021 vanaf 16 uur. Deze vindt opnieuw op volledig digitale wijze plaats via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel. Dit communicatiemiddel maakt het mogelijk, zoals vorige editie, voor de vertegenwoordigers om in eigen persoon digitaal vanop afstand deel te nemen aan de Vergadering, te stemmen en schriftelijk, online vragen te stellen tijdens de Vergadering.
In zitting van 28 oktober 2019 ging de gemeenteraad over tot de aanstelling van vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Cipal dv en zij kan dit besluit bestendigen voor de algemene vergadering op 16 december 2021, namelijk de heer Hendrik Verkest als effectief en de heer Lieven Huys als plaatsvervangend afgevaardigde.
Op de agenda staat:
1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022
3. Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur
4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering
Geen enkel punt geeft aanleiding tot afkeuring of verwerping en bijgevolg kan de raad de agendapunten goedkeuren.
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41 en 432
- het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2011 over de toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal
- het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 over de vervanging van vertegenwoordigers in de algemene Vergadering van Cipal dv
- de statuten van Cipal dv, laatst gewijzigd op 22 december 2018
- brief van 29 oktober 2021 over de uitnodiging tot de algemene vergadering van Cipal dv op 16 december 2021, met alle stukken van de algemene vergadering
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de agenda goed van de algemene vergadering van Cipal dv op 16 december 2021, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota over de agendapunten, zoals beschikbaar gesteld op de website van Cipal dv.
Artikel 2
De heer Hendrik Verkest en de heer Lieven Huys als respectievelijk effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger, krijgen het mandaat om op de algemene vergadering van Cipal dv van 16 december 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemandateerd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen is gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal dv.
Elk jaar kent het bestuur nominatieve toelagen toe aan de socio-culturele en ontspanningsverenigingen die een werkingsverslag kunnen voorleggen van het voorbije werkjaar.
De nominatieve toelagen zijn een financiële ondersteuning voor die socio-culturele en ontspanningsverenigingen bij het organiseren van activiteiten.
Het gemeentebestuur Wingene wenst ondersteuning te geven aan diverse organisaties die een maatschappelijke meerwaarde vormen op cultureel vlak, onder meer door financiële ondersteuning via toekenning van een nominatieve toelage.
Omwille van COVID-19 moeten de socio-culturele en ontspanningsverenigingen uitzonderlijk geen werkingsverslag en contactfiche van het voorbije jaar bezorgen om een nominatieve toelage te verkrijgen.
De nominatieve toelagen die voor dit jaar in aanmerking komen zijn de volgende:
- 04.01.02 (socio-culturele verenigingen) : voor een totaal bedrag van 18.425eur.
- 04.01.05 (ontspanningsverenigingen) : voor een totaal bedrag van 1.020eur.
De volgende verenigingen zijn niet in bovenstaande opsomming opgenomen:
- Carnavalscomité 'orde van de Bolhoed'
- Feestcomité Wingene
- Feestcomité Zwevezele
- Heemkundige kring Ons Wingene
- Kunstkring Wenghina
- Peterspeelt
- Radio Oost West
- verenigingen waarvan de werking intussen gestopt is.
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikels 40 en 41
- het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2020 over de vaststelling van het strategisch meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente
De kostprijs bedraagt 19.445 euro. De nodige kredieten zijn voorzien in het strategisch meerjarenplan 2020-2025 via:
- MJP zie overzichtstabel als bijlage
- actie
04.01.02. We voorzien werkingstoelagen voor socio-culturele verenigingen
04.01.05. We voorzien werkingstoelagen voor ontspanningsverenigingen
- verantwoordelijke dienst CULTUUR
- uitbetalingsformulier nominatieve toelage socio-culturele verenigingen, deze lijst maakt integraal deel uit van dit besluit.
Enig artikel
De gemeenteraad kent de jaarlijkse nominatieve werkingssubsidies toe aan 57 socio-culturele en ontspanningsverenigingen opgenomen in het overzicht in bijlage, voor een totaalbedrag van 19.445 euro voor het werkjaar 2020 in dienstjaar 2021.
Sedert 1 januari 2015 maakt de gemeente deel uit van de hulpverleningszone Midwest voor de organisatie van de brandweerdienst. De deelname verplicht tot de betaling van een jaarlijkse dotatie.
De zoneraad heeft in zitting van 26 oktober 2021 de financiële verdeelsleutel bevestigd die van toepassing is op het budget 2022 voor de deelnemende gemeenten.
In totaal bedraagt de dotatie 468.548,00 euro verdeeld over 378.186,50 euro exploitatietoelage en 90.361,50 euro investeringstoelage.
Dit betekent een stijging van 12.617,00 euro ten opzichte van vorig jaar, de totale dotatie bedroeg toen 455.931,00 euro.
- wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid artikel 68 § 1 en 2
- KB van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones
- het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
- besluit van de pre-zone raad van 27 mei 2014 over de vaststelling van de financiële verdeelsleutel, herbevestigd in de zoneraad van 24 juni 2014
- besluit van de zoneraad van 26 oktober 2021 met betrekking tot de opmaak van het budget voor 2022
De totale kostprijs bedraagt 468.548,00 euro.
De nodige kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan 2022 via:
MJP000008 Hulpverleningszone Midwest - werkingstoelage
actie: 01.01.02: We werken aan integrale veiligheid samen met partnerbesturen
verantwoordelijke dienst: Financiën
Er is 378.186,50 euro beschikbaar.
De nodige kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan 2022 via:
MJP001661 Hulpverleningszone Midwest - investeringstoelage
actie: 01.01.02: We werken aan integrale veiligheid samen met partnerbesturen
verantwoordelijke dienst: Financiën
Er is 90.361,50 euro beschikbaar.
- financiële verdeelsleutel 2022 hulpverleningszone Midwest
- verslag Zone Midwest infovergadering begroting
- Goedkeuring begroting 2022
- Begroting zoneraad 2022
Artikel 1
De gemeenteraad kent de werkingstoelage toe aan de hulpverleningszone Midwest voor het jaar 2022, ten bedrage van 378.186,50 euro.
Artikel 2
De gemeenteraad kent de investeringstoelage toe aan de hulpverleningszone Midwest voor het jaar 2022 ten bedrage van 90.361,50 euro.
Artikel 3
Het bestuur maakt een afschrift van dit besluit over aan de voorzitter van de zoneraad van Zone Midwest, Kwadestraat 159 te 8800 Roeselare.
Het centraal kerkbestuur diende een wijziging van de gecoördineerde meerjarenplannen 2020-2025 van de kerkfabrieken in op 23 oktober 2021 met de vraag om die goed te keuren. Enkel kerkfabriek Sint-Aldegondis vroeg een aanpassing.
Deze meerjarenplanwijziging werd goedgekeurd in het overleg tussen centraal kerkbestuur en gemeentebestuur Wingene van 07 september 2021.
Op 25 oktober 2021 gaf het Bisdom Brugge een gunstig advies over deze meerjarenplanwijziging
De aanpassing boekjaar 2021 betreft enkel het investeringsbudget. Kerkfabriek Sint-Aldegondis voorziet het nodige voor het herstel van het dak en de metalen opstand van het kerkportaal: 70.131,60 euro op MAR 4100 Grote herstellingen kerkgebouw.
De financiering komt enerzijds vanuit een gewestelijke investeringstoelage (MAR 3102) van 21.735,00 euro en anderzijds van een gemeentelijke investeringstoelage (MAR 3100) van 48.396,60 euro.
De aanpassing boekjaar 2022 betreft enkel de exploitatiebudget en bespreken we in het punt “Budgetten 2022”. Er werden geen latere boekjaren aangepast.
- het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, meer bepaald artikels 32, 41 en 43
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Deze beslissing kadert in actie 11.03.05 van het strategisch meerjarenplan 2020-2025.
- coördinatieverslag van het centraal kerkbestuur
- meerjarenplanwijziging van kerkfabriek Sint-Aldegondis samen met het gunstig advies van Bisdom Brugge
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging 2020-2025 van kerkfabriek Sint-Aldegondis goed.
Het college van burgemeester en schepenen ontving op 21/07/2021 een omgevingsvergunningsaanvraag van Verstraete Jeroen en Sindy Belstraete voor het bijstellen van een verkaveling door toevoegen van 3 percelen. De aanvraag bevat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van één of meerdere gemeentewegen, waarover de gemeenteraad conform het decreet houdende de gemeentewegen beslissingsbevoegdheid heeft.
Dossierreferentie: OMV_2021120638 - O/2021/321
Locatie: Rupsenstraat 86, 8750 Wingene; en kadastraal bekend als: Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0887 A 4 Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 C Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 B Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 D Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0885 B 2 Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1086 A Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0882 Z Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0884 N Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 A Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0886 K.
De aanvraag betreft het slopen van de oude woning en het wijzigen van de oorspronkelijke verkaveling. Het perceel van de oude woning wordt verkaveld in 3 loten (lot 5, 6 en 7) langs de Zonnebekestraat. Lot 3 en 4 van de oorspronkelijke verkaveling worden kleiner en de afgesplitste delen worden toegevoegd aan lot 6 en 7. Daardoor zijn er in totaal 7 loten in de verkaveling: 1 lot voor een vrijstaande woning (maakt geen deel uit van deze aanvraag) en 6 loten voor halfopen woningen (waarvan 1 geen deel uitmaakt van deze aanvraag). Lot 3 en 4 zijn nog steeds toegankelijk via een private weg.
Bestemming volgens het gewestplan: Woongebied
Bestemming volgens een bijzonder plan van aanleg: Niet van toepassing
Bestemming volgens een ruimtelijk uitvoeringsplan: Niet van toepassing
2.1. Externe adviezen
Er werden geen externe adviezen ingewonnen.
2.2. Openbaar onderzoek
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 09/08/2021 tot 07/09/2021. Het openbaar onderzoek werd niet aangekondigd in een dag- of weekblad. Er werd geen informatievergadering georganiseerd.
Tijdens het openbaar onderzoek werden 0 bezwaren ingediend.
2.3. Technische beoordeling
2.3.1. Fasering
De bouwheer wenst geen gefaseerde ontwikkeling. De realisatie van de bijkomende loten en desgevallend de aanpassing van de rooilijn langs de Zonnebekestraat ter hoogte van loten 5, 6 en 7 zal in één fase gebeuren.
2.3.2. Wegenis
De nieuw te creëren loten sluiten rechtstreeks aan op de Zonnebekestraat.
Concept:
De bestaande breedte van de wegenis is variabel en wordt behouden, er wordt over de lengte van de volledige verkaveling een platte kantstrook type IIE1 voorzien van waterslikkers.
Materialen:
De her- aan te leggen wegenis ten gevolge van de rioleringswerken bestaat uit een asfaltverharding ter hoogte van de Zonnebekestraat en kleinschalig materiaal (betonstraatstenen) ter hoogte van het kruispunt met de Rupsenstraat.
Ter hoogte van de loten aan de zijde van de Zonnebekestraat is een kosteloze grondafstand om een berm van 1,5 meter te bekomen.
2.3.3. Riolering
Een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd in de Zonnebekestraat.
De riolering dient af te wateren naar de riolering in het kruispunt van de Rupsenstraat met de Zonnebekestraat. Een septische put is voor de loten 6 en 7 verplicht.
Droogweerafvoer (DWA)
Er wordt een nieuwe vuilwaterriolering aangelegd voor de loten 6 en 7. De minimale diameter 250 mm in PP wordt voorzien met een helling van 3‰.
Het DWA-stelsel voert de vuilvracht van deze loten af naar de vuilwaterriolering in de Rupsenstraat.
Voor de loten 1 t.e.m. 5 zijn de vuilwateraansluitingen reeds voorzien op het gescheiden stelsel van de Rupsenstraat.
Regenwaterafvoer (RWA)
De buffering- en infiltratievoorwaarden worden in het stedenbouwkundig dossier goedgekeurd.
De RWA-riolering in de Zonnebekestraat, diameter 700 mm aan 3,5 ‰, wordt gebruikt voor een nieuwe aansluiting van de loten 6 en 7.
Voor de loten 1 t.e.m. 5 zijn de regenwateraansluitingen reeds voorzien op het gescheiden stelsel van de Rupsenstraat.
2.3.4. Groenzone
Binnen de verkaveling wordt geen groenzone voorzien. De verkaveling grenst aan de groen- en bufferzone van het bedrijventerrein Flandria.
2.3.5. Nutsleidingen
De aanvragen worden door de gemeente Wingene verstuurd.
De kostprijs voor de uitrusting van de loten wordt ten laste van de verkavelaar gelegd.
2.3.6. Hydraulisch advies
Geen extern advies werd aangevraagd. De controle van het hydraulisch ontwerp werd op basis van de aangeleverde gegevens vanuit de verkavelaar gecontroleerd en positief bevonden.
2.3.7. As-built
Conform het GRb-decreet, dient door de verkavelaar uiterlijk een maand na de voorlopige oplevering van de wegeniswerken van de verkaveling een GRB-conform as-builtplan bezorgd te worden aan Informatie Vlaanderen en aan de gemeente Wingene. De opmeting van de nieuwe verkaveling dient te voldoen aan de administratieve en technische voorschriften in bijlage ‘GRB-conforme asbuiltplannen’.
2.4. Toetsing aan het beoordelingskader uit het decreet houdende de gemeentewegen
De aanpassingen aan de wegenis zijn niet in strijd met de tenuitvoerlegging van de gewenste bestemming van de gronden en voldoet ook aan de principes opgenomen in art. 3 en art. 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:
(1) De ingrepen moeten ten dienste staan van het algemeen belang
De aanpassing aan de rooilijn en de wegeniswerken zijn noodzakelijk om de te realiseren woningen van de nodigen ontsluitingen te voorzien.
(2) Een wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd moet worden
De aanpassing aan de rooilijn en de wegeniswerken zijn noodzakelijk om de te realiseren woningen van de nodige ontsluitingen te voorzien.
(3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aaneengrenzende percelen worden steeds in acht genomen
Het bijstellen van de verkaveling vormt geen fysieke of visuele hindernis voor het verkeer.
(4) Ingrepen worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief
Het betreft voor dit project een bestaande wegenis. De verkaveling maakt geen deel uit van een bestaand of potentieel bovenlokaal wandel- of fietsknooppuntennetwerk. Er kan bijgevolg geoordeeld worden dat een beslissing inzake dit dossier vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief nagenoeg geen impact heeft op een bestaand of bovenlokaal wandel- of fietsknooppuntennetwerk of ander wegennetwerk dat buiten de gemeentegrenzen doorloopt.
(5) Ingrepen moeten worden beoordeeld in functie van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4.
Het betreft een bijstelling van een bestaande verkaveling met een beperkte impact op het reeds vergunde project. De aspecten omtrent duurzame ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4. worden niet geschonden.
Voorstel van door de gemeenteraad op te leggen lasten voor de aanvrager:
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het proces-verbaal van openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag met referenties OMV_2021120638 - O/2021/321.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de opname er van in het openbaar domein goed, conform het plan in bijlage met betrekking tot de grondafstand. Het bijhorende bestek, zoals opgemaakt door Studie - & Landmeetbureau Alex Coussens ter realisatie van het verkavelingsproject, dat onderdeel uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het het bijstellen van een verkaveling door toevoegen van perceel met referenties OMV_2021120638 - O/2021/321, gelegen te Rupsenstraat 86, 8750 Wingene; en kadastraal bekend als: Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0887 A 4 Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 C Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 B Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 D Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0885 B 2 Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1086 A Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0882 Z Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0884 N Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 1092 A Afdeling WINGENE 2 AFD (ZWEVEZELE), sectie B, 0886 K , wordt ook goedgekeurd.
Artikel 3
De aanvrager moet aan de administratieve en technische bepalingen, zoals omschreven in het document “GRB-conforme asbuiltplannen Rupsenstraat Zonnebekestraat” in bijlage bij dit besluit te voldoen. Het voldoen aan deze bepalingen is een last die moet worden opgenomen in de omgevingsvergunning.
Artikel 4
De totale raming van de uit te voeren wegenis- en rioleringswerken bedraagt 34.013,50 euro (excl. btw) of 41.156,34 euro (incl. btw) ten laste van de verkavelaar. Deze som wordt gewaarborgd tegenover het gemeentebestuur, afgerond naar het hoger tiental, met een vrijgave van 80% bij de voorlopige oplevering van de werken en het saldo bij de definitieve oplevering.
Artikel 5
De overdracht van de wegzate, riolering, wegenis en nutsvoorzieningen aan de gemeente gebeurt vrij en onbelast bij de definitieve oplevering van de wegenis. Alle kosten van kosteloze grondafstand zijn ten laste van de aanvrager.
Midden september werd het duidelijk dat ontbrekend gedeelte van het tweerichtingsfietspad tussen Blauwhuisstraat in Wildenburg en de Torenweg aan het Aanwijs langs de oostelijke kant van de N370 er niet meteen zal komen. In 2020 werd de omgevingsvergunning nochtans verleend voor dit Vlaams project. De Vlaamse overheid zag bovendien in een bedrag van 2,5 miljoen voor dit fietspadendossier. De vzw Bescherm Bomen en Natuur diende echter bezwaar in tegen deze vergunning omdat er een flink stuk natuur zou verdwijnen. Uiteindelijk gaf de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vzw twee maanden geleden gelijk.
Uit het antwoord op een schriftelijke vraag (nr 1678 van 23 september 2021) in het Vlaams Parlement van volksvertegenwoordiger Bert Maertens aan de minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters blijkt nu dat de Vlaamse overheid een volledig nieuw traject zal opstarten met een bijhorend een nieuwe omgevingsvergunning. AWV maakte daarbij de afweging tussen een hersteltraject binnen de huidige beroepsprocedure en een nieuw traject. De keuze viel op de tweede optie omdat ze volgens de minister meer rechtszeker lijkt. Dat betekent dat de ontwerpstudie dus opnieuw moet gebeuren met de verschillende actoren in de projectstuurgroep. Zo wil men de argumenten van het vernietigingsattest integreren in het nieuwe ontwerpproces. Daarna wordt overgegaan tot een nieuwe omgevingsaanvraag.
We moeten daarom out-of-the-box denken omtrent de fietsverbinding. De bestaande fietsroute langs de knooppunten 29, 28, 32 en 39 zouden daarom eventueel kunnen worden ingericht als alternatief traject. Het traject loopt vanaf het fietspad ter hoogte van parking Aanwijs langs de Oude Bruggeweg in Wingene tot aan de Blauwhuisstraat. Dit tracé is wel grotendeels onverhard of semiverhard, vrij autoluw en is ongeveer 2,8 kilometer lang. De realisatie van een volwaardig dubbelrichtingsfietspad op dit traject zou waarschijnlijk een pak minder kosten dan het voorziene budget van 2,5 miljoen en vermoedelijk (snel)ler kunnen worden gerealiseerd. Bovendien zullen er geen tot weinig bomen moeten gerooid worden. Uiteraard zou dit traject zo goed mogelijk geïntegreerd moeten worden in de omgeving van Bulskampveld met het juiste type van verharding. Een intelligente en milieuvriendelijke verlichting met een detectiesysteem zal ook aangewezen zijn.
Daarom stel ik u graag de volgende vragen:
Raadslid Pieter-Jan Verhoye licht zijn mondelinge vraag toe.
Burgemeester Lieven Huys antwoordt als volgt:
"(1) Wanneer vond er een overleg plaats met Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de betrokken gemeentebesturen van Beernem en Wingene? Wat was de conclusie van dit overleg? Welke afspraken werden daarbij gemaakt?
Het overleg vond plaats op woensdag 17 november, vorige week woensdag. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de actuele stand van zaken in het dossier verduidelijkt om met de gemeenten Beernem en Wingene afspraken te maken. Concreet is er na de vernietiging van de omgevingsvergunning door de Raad van Vergunningsbetwistingen beslist om dit arrest niet aan te vechten wegens te weinig rechtszekerheid.
Het onderzoek wordt hernomen en een nieuwe omgevingsvergunning zal worden aangevraagd. In dat onderzoek zullen alle mogelijke varianten afgewogen worden op hun impact, in het bijzonder op de Speciale Beschermingszone, dat is het Natura 2000-gebied, en het Vlaams Ecologisch Netwerk, het VEN-gebied.
De onderzoeksvragen zullen besproken worden in de samen te roepen Projectstuurgroep, waarbij alle relevante instanties en actoren betrokken worden. Daar zal een plan van aanpak worden opgemaakt. Op dit moment is het onmogelijk om al een realisatietermijn mee te delen. Er zal een ontwerpbureau moeten aangesteld worden dat expertise heeft in de disciplines van milieueffectrapportage, alternatievenonderzoek in de passende beoordeling, de uitzonderingsprocedure ADC-toets (A: is er een alternatieve oplossing voorhanden?, D: dient deze activiteit een dwingend algemeen groot belang? C: kunnen compenserende maatregelen opgesteld worden?) en, afhankelijk van de keuzes, een verscherpte natuurtoets van het VEN.
AWV zal werk maken van stakeholderanalyse en draagvlakcreatie om dit gevoelige dossier meer kansen op slagen te geven.
Op dit moment is het niet mogelijk om al een realisatietermijn mee te delen. Ook de kostprijs voor de nieuwe studie is momenteel nog niet gekend.
(2) zal het gemeentebestuur van Beernem nemen om de effectieve aanleg van een veilige fietsverbinding tussen Beernem en Wingene zo snel mogelijk te realiseren?
De vraag moet worden gesteld aan de gemeente Beernem.
(3) Is het gemeentebestuur bereid om het tracé langs de knooppunten 29, 28, 32 en 39 van het Brugse Ommeland verder te onderzoeken als alternatief voor het ontbrekend gedeelte van het fietspad tussen het Aanwijs en de Blauwhuisstraat? Welke anderen alternatieven hanteert het gemeentebestuur?
De N-VA heeft een alternatieve oplossing voorgesteld, namelijk een fietstraject langs het recreatief netwerk via de Oude Bruggeweg en doorheen een gedeelte van het provinciaal domein Bulskampveld.
Deze voorgestelde route loopt eveneens door het beschermd natuurgebied. We gaan inderdaad alternatieven onderzoeken en ook deze piste kan meegenomen worden. Maar er kan nog geen voorafname gebeuren op het ontbrekende en geplande fietspad project. Het doel is en blijft een functionele fietsverbinding tussen Beernem en Wingene."
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019, artikel 29
Het subsidiereglement voor de verdeling van het Vlaams Noodfonds voor sport- jeugd en socioculturele verenigingen en erkende gemeentelijke adviesraden trad in werking op 12 januari 2021.
Ondertussen komt het einde van het kalenderjaar 2021 in zicht en stelt onze fractie volgende vragen:
1) Is het totaalbudget van 163.868,72 euro voldoende om aan de vragen van alle verenigingen en adviesraden tegemoet te komen? Hoeveel van het budget is uitgegeven, hoeveel blijft over?
2) De uiterste aanvraagdatum voor pijlers 1 en 2 is 1 maart 2021, voor pijler 3 is dat 1 maart 2022, voor pijler 4 is dat 31 december 21. Is er budgettaire ruimte om de aanvraagdata - zoals vastgelegd in het subsidiereglement - te verlengen?
Raadslid Devisscher licht haar mondelinge vraag toe.
Schepen van Cultuur Brecht Warnez antwoordt als volgt:
"De gemeente werkte een pakket steunmaatregelen uit ter waarde van € 204.000 om verenigingen een duwtje in de rug te geven bij het heropstarten van hun activiteiten. Het grootste deel daarvan – €163.868,72 – komt uit het Vlaams noodfonds voor sport, jeugd en cultuur. De rest legt de gemeente zelf bij.
Om alles in goede banen te leiden stelde de gemeente een subsidiereglement op waarbij het pakket aan steunmaatregelen in vier pijlers wordt opgedeeld:
(1) compensatie koste geannuleerde activiteiten
Deze subsidie is bedoeld voor verenigingen die een grote financiële schade hebben geleden door een plotse annulatie van hun activiteit of evenement terwijl de voorbereidingen voor de geannuleerde activiteit al volop bezig waren.
Aanvragen voor deze pijler konden ingediend worden tot 31 maart 2021.
(2) onkosten voor zomerbubbelkampen
Deze subsidie vergoedt 100% van de bewezen kosten voor het coronaveilig organiseren van de zomerkampen tijdens de zomermaanden van 2020, georganiseerd door erkende gemeentelijke jeugdverenigingen.
Ook aanvragen voor deze pijler konden ingediend worden tot 31 maart 2021.
(3) aanvullende werkingssubsidies
De reguliere werkingssubsidies van alle erkende verenigingen worden in 2021 procentueel verhoogd met 50% op de werkingssubsidie voor 2020 en in 2022 met 25% op de werkingssubsidie voor 2020.
Aanvragen voor deze derde pijler konden eveneens ingediend worden tot 31 maart 2021.
(4) impulssubsidie
Met deze impulssubsidie wil de gemeente niet alleen bestaande initiatieven borgen door een tussenkomst te geven voor de extra kosten die verenigingen ondervinden omwille van aanhoudende coronamaatregelen bij het organiseren van reeds bestaande initiatieven. Maar de gemeente wil hiermee ook nieuwe initiatieven stimuleren waarbij verenigingen extra ondersteuning kunnen krijgen om in deze moeilijke tijd van relance toch ‘out-of-the box’ te denken en met creatieve initiatieven te komen.
Aanvragen voor deze vierde pijler kunnen nog steeds worden ingediend tot 31 december 2021, voor activiteiten die in 2021 worden georganiseerd.
Bijkomend genieten alle Wingense verenigingen van een korting van 25% op de kostprijs voor elk gebruik van gemeentelijke infrastructuur. Deze korting wordt nog toegekend tot het einde van dit jaar.
Tot slot voorzag en voorziet de gemeente ontsmettingspakketten en zetten we nog steeds extra in op hygiëne in onze gemeentelijke gebouwen.
(1) Is het totaalbudget van € 163.868,72 voldoende om aan de vragen van alle verenigingen en adviesraden tegemoet te komen? Hoeveel van het budget is uitgegeven, hoeveel blijft over?
Op vandaag is dit de stand van zaken voor elke pijler uit het subsidiereglement:
Samengevat kunnen we dus stellen dat elke pijler voldoende ruimte heeft om aan alle vragen te voldoen. En dat bijgevolg de 163.868,72 euro op vandaag niet is opgebruikt. Nemen we de geplande uitgave onder pijler 3 mee in de berekening, dan blijft er na die uitbetalingsronde in het voorjaar van 2022 nog 48.212,53 euro over.
(2) De uiterste aanvraagdatum voor pijlers 1 en 2 is 1 maart 2021, voor pijler 3 is dat 1 maart 2022, voor pijler 4 is dat 31 december 21. Is er budgettaire ruimte om de aanvraagdata - zoals vastgelegd in het subsidiereglement - te verlengen?
Je bent eigenlijk wat te vroeg. Samen met collega schepen van jeugd en sport Danneels hebben we een voorstel klaar voor de volgende gemeenteraad. Ik geef alvast de grote krijtlijnen mee.
Corona en de impact voor de verenigingen is niet voorbij. We gaan daarom het reglement verlengen en heropstarten tot minstens eind januari, wanneer de strikte maatregelen aflopen.
Ten eerste gaan we – met jullie goedkeuren – pijler 4 verlengen. Dat zijn de impulssubsidies ter ondersteuning van initiatieven door verenigingen. We willen dat ons verenigingsleven na corona niet stilvalt, dus lijkt ons dit gepast.
Ten tweede gaan we ook pijler 1 heractiveren waardoor verenigingen opnieuw een compensatie krijgen voor plots geannuleerde activiteiten. Dit omdat opnieuw geconfronteerd worden met maatregelen die de organisatie van hun reeds geplande initiatief onmogelijk maken.
We hebben ook al vooruitgeblikt. Als er budget uit het noodfonds overblijft, dan gaan we dat samen met de adviesraden inzetten. Het noodfonds is bedoeld voor de jeugd-, sport- en cultuursector en dus willen we het resterend bedrag mooi verdelen in drie. De jeugdraad, sportraad en cultuurraad zal voor dat resterend bedrag de mogelijkheid krijgen om een duurzaam project voor te stellen."
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019, artikel 29
Wegens de stijging van de coronacijfers en het verplicht thuiswerken van 4 dagen in de week, zou het streamen van de gemeenteraad voor mensen een meerwaarde kunnen zijn. Ook post – corona zou dit eveneens positief kunnen zijn.
Samen met het feit dat viceminister-president van de Vlaamse regering Hilde Crevits ook staat voor “iedereen digitaal”. Vinden ook wij van Burgerbelangen dit een belangrijk punt.
Graag stellen wij, fractie Burgerbelangen, volgende vragen:
- Zou de gemeenteraad live gestreamd worden nu de regels opnieuw verstrengd zijn?
- Zou de gemeenteraad post – corona de gemeenteraad ook nog live streamen in het teken van iedereen digitaal?
Raadslid Vandeweghe licht zijn mondelinge vraag toe.
Burgemeester Lieven Huys antwoordt als volgt:
"(1) Zou de gemeenteraad live gestreamd worden nu de regels opnieuw verstrengd zijn?
Door de federale crisisfase die afgekondigd werd ter beheersing van de coronapandemie hebben de gemeente- en OCMW-raden vaak al veel ervaring met digitaal en/of hybride vergaderen. Door een wijziging aan het decreet over het lokaal bestuur mogen de raden beslissen om digitaal en/of hybride te vergaderen los van de coronapandemie. Het is immers niet de bedoeling dat dit blijvend wordt geregeld met een burgemeesterbesluit. Daarvoor moet de raad dan wel het huishoudelijk reglement aanpassen.
In de zitting van de gemeenteraad van 22 november 2021 (vandaag) wordt een addendum aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd dat de bepalingen, de (uitzonderlijke) omstandigheden en de wijze waarop digitaal en/of hybride vergadering kan plaatsvinden vastlegt.
De bepalingen die gevolgd moeten worden staan zowel in het decreet over het lokaal bestuur (art. 20 DLB en art. 54 ) als in het besluit van de Vlaamse Regering over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen. De algemene uitgangspunten:
Wat dit laatste betreft, betekent dit dat bij volledig digitale vergaderingen live streaming moet gebeuren om het openbaar karakter van de vergadering te respecteren.
(2) Zou de gemeenteraad post – corona de gemeenteraad ook nog live streamen in het teken van iedereen digitaal?
Er is op dit moment geen intentie aanwezig bij het bestuur om de gemeenteraad permanent te gaan livestreaming.
Via de website wordt meteen na de gemeenteraad een audio-opname gepubliceerd van de gemeenteraad. Via de raadpleegomgeving op de website zijn agenda, toelichting en notulen vrij beschikbaar.
De gemeenteraad live streamen vraagt extra personele inzet en budget die moet afgewogen worden ten aanzien van het aantal volgers. Het streamen kost al snel veel geld.
Er is een analyse gebeurd van de live streaming van de gemeenteraden 2020-2021 (de data is niet enkel van de livestream maar ook van na vertoningen). Maximaal waren er 60 volgers gelijktijdig de gemeenteraad aan het volgen. Dit daalde de laatste gemeenteraden tot maximaal 20.
We merken een sterk dalende trend zowel in aantal volgers als in gemiddelde kijkduur."
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019, artikel 29
Misschien bent u hier zelf al slachtoffer van geweest, maar er worden de dag van vandaag geregeld wat fietsen gestolen. Een probleem dat moet worden aangepakt. Een oplossing hiervoor kan een lokfiets zijn.
Een lokfiets is voorzien van een traceersysteem. Als de fiets in beweging komt, krijgt de politiezone een sein tot ingrijpen. Op die manier verhogen we de pakkans bij dieven.
Onze fractie Burgerbelangen stelt volgende vraag:
- Is de gemeente Wingene bereid om een lokfiets in te schakelen in Wingene?
Raadslid Vandeweghe licht zijn mondelinge vraag toe.
Burgemeester Lieven Huys antwoordt als volgt:
"Sinds 1 januari 2021 zijn er drie processen-verbaal opgemaakt n.a.v. aangifte van diefstal van een fiets voor het grondgebied Wingene.
We hebben in het verleden sensibiliserend tewerk gegaan en de burger aangespoord om aangifte te doen bij diefstal van hun fiets. We doen dit nog steeds. Dit biedt ook de mogelijkheid om veel beter de plaatsen in kaart brengen waar vaak fietsen worden gestolen. De combinatie van deze gegevens biedt de politie de mogelijkheid om hun middelen gericht in te zitten en de problematiek aan te pakken o.a. door het (gerichter) plaatsen van camera’s, verhoogde patrouilles, etc. De gemeente beschikt over vaste tijdelijke camera’s. Het beter in kaart brengen van probleemzones zorgt ervoor dat de camera’s nog gerichter kunnen ingezet worden bij het filmen en hopelijk identificeren van de daders. Alles staat en valt echter met de bereidheid tot aangifte waar we met alle verschillende partners blijvend moeten op inzetten.
Het gebruik van een lokfiets heeft zeker zijn voordelen maar gezien bovenstaande biedt het inzetten van zo’n fiets voor Wingene momenteel weinig meerwaarde. Daarnaast is het inzetten van zo’n lokfiets ook gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Het gebruik ervan valt onder de bijzondere opsporingsmethoden en is dus gelinkt aan een aantal (administratieve) verplichtingen. Een lokfiets is uitgerust met een track en trace systeem wat constante monitoring en opvolging vraagt. Grotere politiezones voorzien vaak in de inzet ervan maar beschikken, in tegenstelling tot onze politiezone, over een eigen dispatching en over personeel die specifiek voorzien is voor het 24/24 monitoren van de fietsen en de verdere opvolging van deze dossiers. Het inzetten van zo’n lokfiets vraagt dus extra middelen net omwille van de continue monitoring die, concreet in ons geval, momenteel niet kan voorzien worden.
We doen een warme oproep naar de inwoners van Wingene om zeker aangifte te doen bij de politie, de fietsen goed te sluiten en een fietslabel aan te vragen bij de politiezone."
- het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 28 januari 2019, artikel 29
Op pagina 560 van de beleidsevaluatie/rapportage van het 1e semester van 2021 van gemeente en OCMW staat er onder rubriek ‘7. Evolutie van openstaande borgstellingen’: “Er staan bij de gemeente en het AGB voor ca. 735.000 euro waarborgen op de bankrekening. Vrijgave van borg kan altijd gevraagd worden. Deze beschikbare middelen kunnen we dus niet uitgeven. Bij het bepalen van het te behouden minimumniveau van de financiële middelen houden we rekening met dit bedrag.”
In het opvolgingsrapport (eerste semester 2021) van het meerjarenplan staat er op p. 464 dat er een opvolgingssysteem voor diverse waarborgen wordt gerealiseerd. Er werd reeds een plan van aanpak uitgewerkt, maar de effectieve uitvoering van het systeem moet nog verder worden gezet. Voorlopig worden de diverse waarborgen verder bijgehouden in Excel, en per kwartaal aan het college gerapporteerd.
Uit het antwoord van een schriftelijke vraag blijkt dat er momenteel 728 3030,76 euro op de gemeentelijke zichtrekening staat. Vrijgave van borg kan altijd gevraagd worden. Deze beschikbare middelen kan de gemeente niet uitgeven.
Overzicht borgen per type:
Bouw(vergunningen): 402.704,59 euro
Kermis: 4.486,35 euro
Verkaveling-riolering: 300.571,87 euro
Leveringen en werken aannemers: 730,00 euro
Gebruik gemeentelijke gebouwen (oud systeem): 16.260,95 euro
Sleutels, fietsen, huurwaarborg (oud systeem): 1.550,00 euro
Borgen AGB (concessie) 2.000,00 euro
Totaal op 18/10/2021 728.303,76 euro
- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bij het bepalen van het te behouden minimumniveau van de financiële middelen heeft het gemeentebestuur in het verleden telkens rekening gehouden met het bedrag van openstaande borgstellingen. Afhankelijk van het aantal terugnames van borgen, kan dit een effect hebben op het te behouden minimumniveau van de financiële middelen.
- extra agendapunt fractie N-VA 'Een proactieve communicatiecampagne om de vrijgave van terugvorderbare waarborgen te faciliteren'
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van de laatste stand van zaken omtrent de borgstellingen.
Artikel 2
De gemeenteraad beslist om enerzijds een brede communicatiecampagne te lanceren om aanvragers te informeren en te herinneren over terugvorderbare waarborgen. Dit wordt gecommuniceerd via de gemeentelijke kanalen (infoblad, website, sociale media, digiborden). De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen om deze beslissing uit te voeren.
Artikel 3
De gemeenteraad beslist anderzijds om individueel contact op te nemen met elke aanvrager. Dit gebeurt via briefwisseling en e-mail, met een toegevoegd formulier om de vrijgave van borg aan te vragen. Het doel van dit contact is om de aanvrager persoonlijk te herinneren dat hij/zij een terugvorderbare waarborg heeft bij de gemeente en hij/zij te informeren over de modaliteiten van de terugvordering. De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen om deze beslissing uit te voeren.
Namens Gemeenteraad,
Jurgen Mestdagh
Algemeen directeur
Hendrik Verkest
Raadslid