Terug
Gepubliceerd op 21/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 18/12/2023 - 20:00

Verlengen subsidiereglement 'Hartveilige Gemeente' - vaststelling

Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
Lieven Huys, Burgemeester
Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Schepenen
Tom Braet, Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst
Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Raadsleden
Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Camille Mortier, Kobe Vandeweghe, Raadsleden

De gemeenteraad stelt de verlenging van het subsidiereglement Hartveilige Gemeente vast van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026.

Aanleiding en voorgeschiedenis

Op 28 maart 2022 stelde de gemeenteraad het subsidiereglement 'Hartveilige Gemeente' vast. Dit reglement trad in werking op 1 april 2022 en geldt, behoudens vervanging, aanpassing of afschaffing, tot en met 31 december 2023. Voor de komende jaren moet het bestuur een standpunt innemen binnen het project 'Hartveilige Gemeente'.

Feiten, context en argumentatie

Volgens het subsidiereglement kunnen clubs of verenigingen die een opleiding 'Reanimeren en defibrilleren' organiseren i.s.m. het Rode Kruis of een AED met buitenkast aankopen, een subsidieaanvraag indienen. Het is in het belang van elke burger om te streven naar de aanwezigheid van AED-toestellen op openbare plaatsen, geplaatst volgens een spreidingsplan binnen de gemeente. In combinatie met een zo hoog mogelijke opleidingsgraad voor reanimatievaardigheden, kunnen we in noodsituaties levens redden. 

 

1. AED-toestel


Een defibrillatie door middel van een AED kan snel door het eenvoudige gebruik van het toestel. Een snelle defibrillatie zorgt voor een grotere overlevingskans en een kleinere kans op blijvende schade.

Op grondgebied Wingene zijn momenteel 15 toestellen aanwezig, de locaties werden gekozen conform artikel 9 van het subsidiereglement, dat stelt: 'De locatie van een AED moet passen in het spreidingsplan. Er moet voldoende afstand zijn tussen 2 AED-locaties. Belangrijk hierbij is de snelheid waarmee de AED kan worden bereikt en minder de afstand. Er geldt een norm van maximum 6 minuten om een AED te kunnen halen en in gebruik te nemen'. 


Een AED-toestel is niet goedkoop. Een subsidie van 1200 euro per toestel, zoals in het reglement opgenomen, verlaagt de drempel tot aankoop gevoelig. Sinds de start van het project 'Hartveilige gemeente' in 2022 werd 7200 euro aan subsidies uitgegeven.

 

2. Reanimatie


Naast de aanwezigheid van de AED-toestellen is het aantal mensen dat kan reanimeren minstens even belangrijk. Hoe meer mensen een opleiding volgen, hoe groter de kans dat er iemand in de buurt is op het moment dat er iemand hartproblemen krijgt. De reanimatievaardigheden vereisen onderhoud en training om de effectiviteit van de technieken te vergroten. Een jaarlijkse opleiding of bijscholing draagt bij tot de kwaliteit van een reanimatie.

 

Een volledige terugbetaling van de opleidingskost, zoals in het reglement opgenomen, verlaagt de drempel voor het kostenplaatje maximaal én vergroot het aantal opgeleide of bijgeschoolde mensen. Sinds de start van het project 'Hartveilige gemeente' in 2022 werd 786 euro aan subsidies uitgegeven.

 

3. Bewustwording


Het subsidiereglement zorgt voor een grotere bewustwording bij verenigingen over het belang van levensreddende technieken, zowel in de privésfeer als op openbaar terrein.


Rekening houdend met bovenstaande adviseert Team Sport een verlenging van het bestaande subsidiereglement tot en met 31 december 2026 en om hiervoor het jaarlijks budget aan te vullen met 2100 euro op MJP001844, voor de subsidiëring van 6 opleidingen (900 euro) en de aankoop van 1 extra toestel (1200 euro).

Bevoegdheid en juridische grond

- het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikels 56 en 57

- het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2022 over de vaststelling van het Subsidiereglement Hartveilige Gemeente

Financiële gevolgen

Deze beslissing kadert in de actie AC000347 01.01.01 'We ondersteunen organisaties die bijdragen aan de veiligheid van onze burgers' binnen het strategisch meerjarenplan 2020-2026.

De nodige kredieten zijn niet voorzien in het strategisch meerjarenplan 2020-2026, een verhoging van 2100 euro per jaar op MJP001844 is nodig voor het verlengen van het subsidiereglement.

Bijlagen

- subsidiereglement 'Hartveilige Gemeente' 2022

- subsidiereglement 'Hartveilige Gemeente' met addendum tot verlenging van het reglement, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2023.

Publieke stemming
Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Tom Braet, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Jurgen Mestdagh
Voorstanders: Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad stelt de verlenging van het subsidiereglement Hartveilige Gemeente vast van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026.