Terug
Gepubliceerd op 21/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 18/12/2023 - 20:00

Reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen - vaststelling

Aanwezig: Hendrik Verkest, Raadslid
Lieven Huys, Burgemeester
Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Schepenen
Tom Braet, Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst
Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Raadsleden
Jurgen Mestdagh, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Camille Mortier, Kobe Vandeweghe, Raadsleden

De gemeenteraad stelt het reglement vast rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen.

Aanleiding en voorgeschiedenis

De verschillende soorten waarborgen die momenteel bij omgevingsvergunningen kunnen opgevraagd worden en de daarbij horende procedure voor controle en vrijgave, zijn niet geregeld in een gemeentelijk reglement. Naast de standaard waarborg van 250 euro voor de staat van het openbaar domein (opgelegd in de algemene vergunningsvoorwaarden), worden soms nog specifieke waarborgen opgelegd bijvoorbeeld bij verkavelingsvergunningen en reliëfwijzigingen.

De huidige regeling is echter - zeker voor de waarborgen voor openbaar domein - niet meer doeltreffend en er was nood aan een grondige procesoptimalisatie. Daarnaast staat er nog een aanzienlijk bedrag aan niet-opgevraagde waarborgen op de rekening van de gemeente, soms tot meer dan 30 jaar terug. Eind 2022 werd een project opgestart door Afdeling Ruimte en Dienst Financiën om dit proces in zijn totaliteit grondig te herwerken.

Doelstelling is om enerzijds een reglement voor de verschillende waarborgen bij omgevingsvergunningen vast te stellen en anderzijds om de hele procesketen (opvolging van betaling, controle, besluitvorming, terugbetaling, communicatie naar aanvragers) te vereenvoudigen en te optimaliseren. Anderzijds moest er een oplossing gezocht worden om het historisch passief van openstaande waarborgen weg te werken, specifiek van omgevingsvergunningen, verwijzend naar de collegebeslissing hierover van 19 april 2022.

Na verschillende besprekingen in de collegezittingen van 13 februari 2023, 5 juni 2023 en 20 november 2023, wordt het ontwerp van reglement voorgesteld.

Feiten, context en argumentatie

Het reglement beschrijft de waarborgen bij omgevingsvergunningen voor:

  • Schade aan openbaar domein, gedifferentieerd volgens type van aanvragen
  • Lasten in natura:
    • bij verkavelingsaanvragen met en zonder wegenis
    • voor landschappelijke inkleding (groenbuffers/hoogstammen)
    • in toepassing van het Instrumentendecreet
  • Reliëfwijzigingen
  • Het verplicht aanleveren van het keuringsattest voor privéwaterafvoer in toepassing van het Algemeen Waterverkoopreglement
Naast het beschrijven van de standaard tarieven worden volgende procesverbeteringen gedaan:
  • Een duidelijke interne procesflow voor het opleggen en vrijgeven van waarborgen
  • Aanleveren van plaatsbeschrijving openbaar domein in vergunningsdossier
  • Opvolging storting via gemeentelijk debiteurenbeheer voor de waarborgen openbaar domein
  • Aanvraag vrijgave waarborg via e-formulier
  • Aanleveren van een opmetingsplan van uitgevoerde toestand door een beëdigd landmeter als voorwaarde voor vrijgave van de waarborg bij reliëfwijzigingen
  • Beschrijving van de procedure bij vaststelling van schade aan het openbaar domein
  • Een verjaringstermijn voor waarborgen van 6 jaar na definitieve vergunning
  • De facto verjaring van de openstaande waarborgen ouder dan 1 januari 2018

Het nieuwe reglement gaat in werking op 1 januari 2024.

Bevoegdheid en juridische grond

- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

- de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, meerbepaald artikel 4.2.16 §2

- het Omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014, meerbepaald artikel 77

- het Instrumentendecreet van 26 mei 2023, meerbepaald artikels 105-106

- het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting (de niet-aangesloten binneninstallatie en installaties voor tweedecircuitwater in onroerende goederen die niet aangesloten zijn of worden op het openbaar waterdistributienetwerk), en het algemeen waterverkoopreglement, meerbepaald artikel 12/1.

Financiële gevolgen

De openstaande waarborgen voor omgevingsvergunningen bedroegen op 16 november 2023 € 416.334,64 euro, waarvan €244.355,64 daterend van voor 1/1/2018.

Bijlagen

- ontwerpreglement

Publieke stemming
Aanwezig: Hendrik Verkest, Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Tom Braet, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche, Maxim Lybaert, Jurgen Mestdagh
Voorstanders: Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez, Ann Mesure, Jens Danneels, Tom Braet, Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Katrien Delodder, Fabienne Allaert, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Maxim Lybaert
Onthouders: Pieter-Jan Verhoye, Marie-Christine Vandendriessche
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 2 onthoudingen

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het reglement vast rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

Artikel 2

Het reglement rond waarborgen en openbaar domein in kader van omgevingsvergunningen treedt in werking op 1 januari 2024.